Dejo o CG fudbalu...

Pola klubova nema ni čunjeve za trening. Mladi igrači moraju prvo u Zvezdu i Partizan, pa onda dalje! Savićević brutalno iskren o stanju u crnogorskom fudbalu!

Fudbal 25.04.2019 | 12:30
Dejo o CG fudbalu...
Loše je stanje u crnogorskom fudbalu. Toliko je loše da i Dejan Savićević priznaje da gore teško da može. Nekadašnji genije iz igračkih dana nije od onih funkcionera što vole da „kreče“ stvarnost, da pričaju ono što nije. Naprotiv, kakav je bio kao fudbaler, takav je i danas kao predsednik saveza, bez dlake na jeziku, surovo iskren i otvoren.

I zato na pitanje u intervjuu za Vijesti koliko je zadovoljan stanjem u crnogorskom fudbalu, pogotovo u mlađim kategorijama, gde upadljivo postoje veliki problemi, jer vrelo talenata kao da presušuje,Savićević priča potpuno otvoreno.

„Nikako! Sa stanjem kakvo je trenutno u omladinskom fudbalu - nikako! Pre mesec Mojaš Radonjić, koji je za to zadužen od strane Izvršnog odbora FSCG, obišao je i pogledao sve klubove koji se takmiče pod našim okriljem, sve kadetske i omladinske ekipe. To je na tako niskom nivou, poražavajuće! Evo jedan primer: nijedna ekipa u Crnoj Gori nema viseću loptu za udaranje glavom. Onda je sve jasno. Većina ekipa nema ni prepreke, prepone, štapove, čunjeve, kapice... A da ne pričamo o nekim većim količinama lopti. To je poražavajuće … Ono što je evidentno jeste da su nam te mlađe selekcije fizički, ili da tako kažem trkački, slabije od ostalih. Ajde, mogu da razumem da su u tom segmentu ispred nas Nemačka, Engleska i Francuska, ali naše selekcije su u zaostatku i za ekipama iz okruženja, što ne bi trebalo da bude. Mislimo da taj rad sa mlađim kategorijama treba popraviti. Treba ga mnogo, mnogo popraviti”.

Savićević je ogorčen što deca danas više ne igraju fudbal ispred zgrade, na ulici, gde su se nekada brusili talenti jednako koliko i u mlađim kategorijama klubova.

“Ja sam i pored treninga, kao i svi iz moje generacije, i Brnović, i Janović, i Mugoša..., Svi smo igrali fudbal ispred zgrade. Svi! Oni što su trenirali košarku igrali su ispred zgrade košarku, a mi što smo trenirali i voleli fudbal, igrali smo fudbal. To je razlika kako je bilo nekad, a kako je sad. Pre su bili slabi uslovi, sećam se na Cvijetinom brijegu je bila tolika prašina da nam je posle treninga pljuvačka bila žuta od prašine. Sad je to sve bolje, ali deca više ne igraju na poligonima ili ispred kuće... Na Poligonu malih sportova sada niko ne igra, a pre nisi mogao da dođeš na red. Sad imaš mesta kad hoćeš i gde hoćeš, niko ne igra”.

Ljut je Dejan i što najbolji crnogorski klubovi više ne forsiraju mlade igrače. A i on je kao golobrad zasijao na velikoj sceni i to one velike Jugoslavije, u jednoj od najjačih liga Evrope.

“Imate trenera koji kažu - da ne izgore. Imate i takvih filozofa kod nas. Uzmite Sutjesku za primer: prošle godine je odigrala četiri međunarodne utakmice i nijedan igrač ispod 21 godine nije počeo utakmicu. Nijedan! Znači, da ne bi ni u domaćoj ligi počinjao nijedan. Sve se totalno promenilo. Mi se borimo da mlađi igrači ipak dobiju šansu. Liga nam je takva kakva je, bolje je ulagati u mlade igrače, nego u neke stare, koji se ne mogu ni prodati”.

Sve je manje crnogorskih igrača koji dolaze u Crvenu zvezdu i Partizan. Nekada je to bio nezaobilazan put kojim su išli Savićević, Mijatović, Brnovići… Prvi čovek FSCG smatra da bi tako trebalo da bude i danas.

“Mislim da bi, kao i u moje vreme, naši igrači trebalo da idu ili u Zvezdu, ili u Partizan, ili u Dinamo. Ali, ono što sam primetio kod naših fudbalera je da svi oni koji su pošli u Zvezdu ili Partizan, misle da je tamo kraj. Nisu shvatili da je to samo jedna stepenica ka „putu u raj” - kako je volim da kažem - gde obezbedite i sebe i familiju. Nego, oni se zaustave u Beogradu, zadovolje se time i misle da je završena sva fudbalska priča. Bilo je dosta takvih primera, a bilo je i primera igrača koji su otišli napolje i promašili klubove. Tu pre svih mislim na Bakića i Đorđevića, pa i mali Aleksandar Boljević tek u posljednjih godinu i po dana ima priliku da igra i vidi se koliko je napredovao. Jer, ako ne igraš, nema napretka. Vidim da je i Đorđević sad ponovo počeo da daje golove, igra. Pa i Vešović je lutao dok se nije skrasio u Rijeci i odigrao vrhunski, prodao se, a sad isto igra dobro u Legiji. Za mladog igrača najbitnije je da igra, da ne napravi pauzu kao što su pravili određeni mladi igrači, gubili se, pa traže sebe, pa možda pojedini i dan danas traže sebe. Velike su pare i ja ih razumem na neki način, jer nekoliko igrača su po odlasku iz Crne Gore, kad su preskočili Zvezdu i Partizan, napravili ugovore za poštovanje i normalno je što su postupili tako. Ali, nažalost, u karijeri su stagnirali”, naglasio je Dejan Savićević.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar