Вучић стигао у посјету Кини

-- Председник Србије допутовао је рано јутрос у вишедневну посету Пекингу, током које ће се састати са председником Кине као и председником Русије.

Србија 24.04.2019 | 08:00
Вучић стигао у посјету Кини
Вучић ће са Си Ђипингом и Владимиром Путином, поред билатералних питања, пре свега разговарати о Косову и Метохији.

На аеродрому у Пекингу, председник Србије, који предводи бројну делегацију министара, дочекан је уз постројену почасну гарду кинеске војске и црвени тепих.

У кинеској престоници одржава се други Форум „Појас и пут", на којем ће, према најавама домаћина, учествовати двоструко више државних делегација него што је било пре две године, на првом скупу, а медју њима биће и високи званичници из земаља чланица ЕУ, које у почетку нису учествовале у овој иницијативи.

Позив да учествује на овом скупу српски председник добио је од председника Кине, а планирано је да се састане и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета КП Кине и директором Канцеларије за истраживање политике ЦК КП Кине. Форуму „Један појас, један пут", између осталих, присуствоваће поред председника Русије Путина, председник Португала Марсело Ребело де Соуса, Чешке Милош Земан, Швајцарске Уели Маурер, Азербејџана Илхам Алијев, Белорусије Александар Лукашенко, Кипра Никос Анастасиадес, Чилеа Себастијан Пинера, Египта Абдул Фатах ал Сиси.

Најављено је око 40 шефова држава и влада. Међу њима су и премијер Мађарске Виктор Орбан, Грчке Алексис Ципрас, Аустрије Себастијан Курц, Италије Дјузепе Конте, као и шефови влада Уједињених арапских Емирата, Камбоџе, Етиопије, Малајзије, Мјанмара, Пакустана, Папуа Нове Гвинеје, Сингапура и Тајланда, те генерални секретар УН Антонио Гутереш и директорка ММФ-а Кристин Лагард.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А

24.04.2019 15:08

Свабуље - и остали Украина, Албанија, Косово итд ?????????

ОДГОВОРИТЕ