БН Мурал посвећен Софки Николић

Легендарна српска пјевачица народне музике Софка Николић добиће мурал на згради Биоскопа у Бијељини надомак улице у којој је живјела и која носи њено име.

Република Српска 24.04.2019 | 07:29
БН Мурал посвећен Софки Николић
Осликавање мурала на згради Биоскопа дио је прољећног уређења града у оквиру акције "Април, мјесец чистоће".

Аутор мурала је Данијел Вујановић из Бијељине, којем је ово шести мурал на зидовима јавних зграда у граду.

"Мурали су, као и графити, начин да се разбијају различите предрасуде у друштву и да се укаже поштовање према људима који су у различито вријеме и на разне начине свијет учинили љепшим", рекао је Вујановић Срни.

"Краљица Скадарлије", како су у првој половини прошлог вијека назвали Софку Николић, сахрањена је поред своје кћерке јединице на бијељинском гробљу на Пучилама.

Први пут њено пјевање пренесено је 1929. године на Радио Београду из кафане "Крагујевац", што је означило промјену односа јавности према кафанском пјевању.

Софка Николић снимила је много грамофонских плоча, а њене најпознатије пјесме су "Цојле, Манојле", "Колика је Јахорина планина", "Кад би знала, дилбер Стано", "Зоне, мори Зоне" и "Чујеш, секо".

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Коментар

24.04.2019 05:53

Добар покусај.Добра намјера.Ал треба да буде вјеродостојнија.Слабо це ко препознати да је Софка.Њу постујем и овог ко то ради ак не лици на нама познату Софку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

24.04.2019 06:47

А ти знао Софку па због тога дај.. Одлично похвала завДанијела само напред и друге личности цртати маузера, пешу итд

Name

Ре

24.04.2019 07:58

Ко је дао дозволу за овако нешто? Који орган је надлежан? Ко је питао градјане за мишљење? Пазите питања су на мјесту и морају имати одговоре. Јер........ Тајкуни хоће да на својим зградама ураде своје мурале а и своје дјеце. Други хоће мурал Караџића, а трећи мурал Ефендији Изетбегу. Зато су питања на мјесту. Хајде градска управо да се одмах огласис и издаш јасно саопстење или одговор иначе креће шарање града.

Name

РЕ

24.04.2019 07:11

МА СОФКА ЈЕ АКО ТИ ТАКО КАЗЕС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

24.04.2019 09:19

Умјесто мурала боље је назив улице. Софка је то више заслужила од Илијашких гудура по којима се зову Бијељенске улице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Семберко

24.04.2019 11:29

Немам лицно ниста против сто дјецко ради овај мурал, али није на мјесту васа констатација. Претпостављам да то није самоиницијативно и без одобрења надлезне опстинске слузбе. Мурали град цине топлијим и љепсим. Наравно, ако су осмисљени како би требало. О том, потом, занима ме о којим илијаским гудурама је ријец? Ту нема мјеста сарказму. Доста Срба је тамо дало своје зивоте у току рата и претпостављам да називи улица, ако их има, имају везе и са тим. Узгред, Бијељина има улицу С. Николиц.

Name

неко

24.04.2019 17:49

Прво је требало фасаду обновити, па онда нацртати мурал, овако некако не иде баш.

ОДГОВОРИТЕ