BN Mural posvećen Sofki Nikolić

Legendarna srpska pjevačica narodne muzike Sofka Nikolić dobiće mural na zgradi Bioskopa u Bijeljini nadomak ulice u kojoj je živjela i koja nosi njeno ime.

Republika Srpska 24.04.2019 | 07:29
BN Mural posvećen Sofki Nikolić
Oslikavanje murala na zgradi Bioskopa dio je proljećnog uređenja grada u okviru akcije "April, mjesec čistoće".

Autor murala je Danijel Vujanović iz Bijeljine, kojem je ovo šesti mural na zidovima javnih zgrada u gradu.

"Murali su, kao i grafiti, način da se razbijaju različite predrasude u društvu i da se ukaže poštovanje prema ljudima koji su u različito vrijeme i na razne načine svijet učinili ljepšim", rekao je Vujanović Srni.

"Kraljica Skadarlije", kako su u prvoj polovini prošlog vijeka nazvali Sofku Nikolić, sahranjena je pored svoje kćerke jedinice na bijeljinskom groblju na Pučilama.

Prvi put njeno pjevanje preneseno je 1929. godine na Radio Beogradu iz kafane "Kragujevac", što je označilo promjenu odnosa javnosti prema kafanskom pjevanju.

Sofka Nikolić snimila je mnogo gramofonskih ploča, a njene najpoznatije pjesme su "Cojle, Manojle", "Kolika je Jahorina planina", "Kad bi znala, dilber Stano", "Zone, mori Zone" i "Čuješ, seko".

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Komentar

24.04.2019 05:53

Dobar pokusaj.Dobra namjera.Al treba da bude vjerodostojnija.Slabo ce ko prepoznati da je Sofka.Nju postujem i ovog ko to radi ak ne lici na nama poznatu Sofku..

ODGOVORITE
Name

Miko

24.04.2019 06:47

A ti znao Sofku pa zbog toga daj.. Odlično pohvala zavDanijela samo napred i druge ličnosti crtati mauzera, pešu itd

Name

Re

24.04.2019 07:58

Ko je dao dozvolu za ovako nešto? Koji organ je nadležan? Ko je pitao gradjane za mišljenje? Pazite pitanja su na mjestu i moraju imati odgovore. Jer........ Tajkuni hoće da na svojim zgradama urade svoje murale a i svoje djece. Drugi hoće mural Karadžića, a treći mural Efendiji Izetbegu. Zato su pitanja na mjestu. Hajde gradska upravo da se odmah oglasis i izdaš jasno saopstenje ili odgovor inače kreće šaranje grada.

Name

RE

24.04.2019 07:11

MA SOFKA JE AKO TI TAKO KAZES...

ODGOVORITE
Name

Semberko

24.04.2019 09:19

Umjesto murala bolje je naziv ulice. Sofka je to više zaslužila od Ilijaških gudura po kojima se zovu Bijeljenske ulice.

ODGOVORITE
Name

Re Semberko

24.04.2019 11:29

Nemam licno nista protiv sto djecko radi ovaj mural, ali nije na mjestu vasa konstatacija. Pretpostavljam da to nije samoinicijativno i bez odobrenja nadlezne opstinske sluzbe. Murali grad cine toplijim i ljepsim. Naravno, ako su osmisljeni kako bi trebalo. O tom, potom, zanima me o kojim ilijaskim gudurama je rijec? Tu nema mjesta sarkazmu. Dosta Srba je tamo dalo svoje zivote u toku rata i pretpostavljam da nazivi ulica, ako ih ima, imaju veze i sa tim. Uzgred, Bijeljina ima ulicu S. Nikolic.

Name

neko

24.04.2019 17:49

Prvo je trebalo fasadu obnoviti, pa onda nacrtati mural, ovako nekako ne ide baš.

ODGOVORITE