Видео прича: Звезда и Будућност, сезона 2018-19...

Дуели Београђана и Подгоричана обележили су ову сезону. Овако су изгледали. . .

Кошарка 24.04.2019 | 00:00
Видео прича: Звезда и Будућност, сезона 2018-19...
Још једном убедљивом победом против Будућности, у "мајсторици" која је имала насилан увод на паркету, кошаркаши Црвене звезде освојили су титулу АБА лиге и резервисали себи место у Евролиги 2019/20.

Финална серија у којој је жеља за победом ван терена на тренутке превазилазила и спорт и цивизовано понашање, завршена је декласирањем браниоца титуле у Пиониру и повратком црвено-белих тамо где су били од 2013. до 2018. године.

Прошлогодишње финале, такође прожето "ниским ударцима", било је увод у овосезонско, појачано ривалство два тима у којем је нови шампион АБА лиге победио у шест дуела, а Будућност у два.

Овако су изгледали ти дуели...

Први меч одиграли су у Лакташима, у финалу Суперкупа крајем септембра, у којем је Звезда подигла трофеј, а Будућност видела да ће јој бити потребно још времена да "сложи" екипу. Недуго после тог меча, Подгоричани су довели бившег центра црвено-белих Алена Омића, који се задржао у "Морачи" до јануара, када је отишао у Армани.

1. меч (Лакташи): Црвена звезда мтс - Будућност 89:75



Две недеље касније, на ред је дошао и први лигашки обрачун ова два тима, у Подгорици, где је пуна, евролигашки "нашминкана" дворана Морача видела поново одличну Звезду. Београђани су доминирали у свим сегментима, Џо Регленд је сам сабрао више асистенција од читавог тима Будућности (11:10), па је победник био познат од прве четвртине.

2. меч (Подгорица): Будућност - Црвена звезда мтс 71:87



Наредни међусобни дуел одиграли су крајем децембра, када је бранилац АБА титуле стигао у "Пионир" без Александра Џикића. Био је то први меч од растанка Подгоричана са српским стручњаком који им је донео титулу, а епилог је био исти - убедљив тријумф шампиона Србије у "новогодишњем дербију".

Прва звезда тог дуела био је грчки ветеран Стратос Перпероглу, са 23 убачена поена. Недуго после тог меча, Будућност је довела хрватског стручњака Јасмина Репешу, а почела су да стижу и звучна играчка појачања у "Морачу" - Гога Битадзе, Норис Кол, Џејмс Бел и Девин Вилијамс. Са друге стране, Звезда је почетком фебруара ојачала састав довођењем евролигашког ветерана, Кејсија Риверса.

3. меч (Београд): Црвена звезда мтс - Будућност 86:72



Охрабрена узастопним тријумфима, одлично одиграним АБА лигашким делом и "мајсторицом" против Партизана, Звезда је 12. априла дочекала Будућност на почетку финала, у репризи прошлогодишње серије за титулу и Евролигу. И поново је изгледало као и током сезоне, јер су црвено-бели одиграли доминантно, реаговали у правом тренутку и остварили убедљив тријумф, предвођени Билијем Бероном,

4. меч (Београд): Црвена звезда мтс - Будућност 91:72

Друга финална утакмица донела је још убедљивији наступ изазивача, у једном тренутку разлика је износила и 40 поена (103:63), а једина брига црвено-белих догодила се онда када је најбољи играч утакмице, Стратос Перпероглу, болно доскочио и остао да лежи на паркету.

Испоставило се да је Грка заболела заиста озбиљна повреда листа, због које је недељу касније примио шампионски прстен на штакама. Такође, те вечери је тренера Будућности Репешу заболео пријем, пљување у његовом смеру и увредљиво скандирање са трибина, о чему је на конференцији говорио више него о утакмици.

5. меч (Београд): Црвена звезда мтс - Будућност 107:69



Серија се потом преселила у Подгорицу, где је Будућност узвратила и први пут ове сезоне савладала Београђане. Црвено-бели су пре полувремена имали двоцифрену предност, али их је домаћин у наставку зауставио, преузео контролу и у завршници изборио останак у серији. Кејси Риверс је до полувремена убацио 19 поена, па "нестао" до завршнице, у којој су Норис Кол (20п) и Едвин Џексон (10п) постигли "преломне" поене.

Након овог меча, много се писало о третману који су црвено-бели доживели у "Морачи", јер је пар навијача пљувало и насртало на Филипа Човића, утакмица је била прекидана јер су играчи Звезде бежали са клупе у терен, а епилог свега била је казна АБА лиге, која је за наредни меч "испразнила" ВИП места и три реда трибина.

6. меч (Подгорица): Будућност - Црвена звезда мтс 80:72



Уследила је друга Звездина "меч лопта" за освајање титуле, поново је закорачила ка њој двоцифреном предношћу, али поново није успела да доврши започето. Будућност је још једном реаговала када се "ломило" и одговорила на тимски наступ гостију одличним индивидуалним ролама Нориса Кола и Едвина Џексона, који су заказали "мајсторицу".

Београђани су били веома близу, Мохамед Фаје је на терену провео скоро цео меч (39 минута!), али није било довољно за брејк. Серија се вратила у Београд...

7. меч (Подгорица): Будућност - Црвена звезда мтс 84:80



Први пут од када је АБА лига увела плеј-оф, борба за највећи улог - титулу и Евролигу - стала је у 40 минута одлуке. "Пионир" је био крцат навијачима и очигледном тензијом, која је довела до великог инцидента, напада навијача на кошаркаше Будућности пре утакмице.

После скоро сат паузе и смиривања ситуације, екипа из Подгорице вратила се на терен и почео је меч који је личио на уводне две рунде финала. Неколико Звездиних налета сломило је отпор Репешиног тима до полувремена, а једну од кључних секвенци одиграо је Бориша Симанић, атрактивном рампом при закуцавању Ерла Кларка, па "алеј-уп" закуцавањем на асистенцију Филипа Човића.

Био је то увод у ревијални наставак "мајсторице", у којем је коначна разлика износила 43 поена, за убедљив тријумф домаћина и селидбу "јадранске" титуле из Подгорице у Београд.

8. меч (Београд): Црвена звезда мтс - Будућност 97:54



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар