Video priča: Zvezda i Budućnost, sezona 2018-19...

Dueli Beograđana i Podgoričana obeležili su ovu sezonu. Ovako su izgledali. . .

Košarka 24.04.2019 | 00:00
Video priča: Zvezda i Budućnost, sezona 2018-19...
Još jednom ubedljivom pobedom protiv Budućnosti, u "majstorici" koja je imala nasilan uvod na parketu, košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu ABA lige i rezervisali sebi mesto u Evroligi 2019/20.

Finalna serija u kojoj je želja za pobedom van terena na trenutke prevazilazila i sport i civizovano ponašanje, završena je deklasiranjem branioca titule u Pioniru i povratkom crveno-belih tamo gde su bili od 2013. do 2018. godine.

Prošlogodišnje finale, takođe prožeto "niskim udarcima", bilo je uvod u ovosezonsko, pojačano rivalstvo dva tima u kojem je novi šampion ABA lige pobedio u šest duela, a Budućnost u dva.

Ovako su izgledali ti dueli...

Prvi meč odigrali su u Laktašima, u finalu Superkupa krajem septembra, u kojem je Zvezda podigla trofej, a Budućnost videla da će joj biti potrebno još vremena da "složi" ekipu. Nedugo posle tog meča, Podgoričani su doveli bivšeg centra crveno-belih Alena Omića, koji se zadržao u "Morači" do januara, kada je otišao u Armani.

1. meč (Laktaši): Crvena zvezda mts - Budućnost 89:75



Dve nedelje kasnije, na red je došao i prvi ligaški obračun ova dva tima, u Podgorici, gde je puna, evroligaški "našminkana" dvorana Morača videla ponovo odličnu Zvezdu. Beograđani su dominirali u svim segmentima, Džo Reglend je sam sabrao više asistencija od čitavog tima Budućnosti (11:10), pa je pobednik bio poznat od prve četvrtine.

2. meč (Podgorica): Budućnost - Crvena zvezda mts 71:87



Naredni međusobni duel odigrali su krajem decembra, kada je branilac ABA titule stigao u "Pionir" bez Aleksandra Džikića. Bio je to prvi meč od rastanka Podgoričana sa srpskim stručnjakom koji im je doneo titulu, a epilog je bio isti - ubedljiv trijumf šampiona Srbije u "novogodišnjem derbiju".

Prva zvezda tog duela bio je grčki veteran Stratos Perperoglu, sa 23 ubačena poena. Nedugo posle tog meča, Budućnost je dovela hrvatskog stručnjaka Jasmina Repešu, a počela su da stižu i zvučna igračka pojačanja u "Moraču" - Goga Bitadze, Noris Kol, Džejms Bel i Devin Vilijams. Sa druge strane, Zvezda je početkom februara ojačala sastav dovođenjem evroligaškog veterana, Kejsija Riversa.

3. meč (Beograd): Crvena zvezda mts - Budućnost 86:72



Ohrabrena uzastopnim trijumfima, odlično odigranim ABA ligaškim delom i "majstoricom" protiv Partizana, Zvezda je 12. aprila dočekala Budućnost na početku finala, u reprizi prošlogodišnje serije za titulu i Evroligu. I ponovo je izgledalo kao i tokom sezone, jer su crveno-beli odigrali dominantno, reagovali u pravom trenutku i ostvarili ubedljiv trijumf, predvođeni Bilijem Beronom,

4. meč (Beograd): Crvena zvezda mts - Budućnost 91:72

Druga finalna utakmica donela je još ubedljiviji nastup izazivača, u jednom trenutku razlika je iznosila i 40 poena (103:63), a jedina briga crveno-belih dogodila se onda kada je najbolji igrač utakmice, Stratos Perperoglu, bolno doskočio i ostao da leži na parketu.

Ispostavilo se da je Grka zabolela zaista ozbiljna povreda lista, zbog koje je nedelju kasnije primio šampionski prsten na štakama. Takođe, te večeri je trenera Budućnosti Repešu zaboleo prijem, pljuvanje u njegovom smeru i uvredljivo skandiranje sa tribina, o čemu je na konferenciji govorio više nego o utakmici.

5. meč (Beograd): Crvena zvezda mts - Budućnost 107:69



Serija se potom preselila u Podgoricu, gde je Budućnost uzvratila i prvi put ove sezone savladala Beograđane. Crveno-beli su pre poluvremena imali dvocifrenu prednost, ali ih je domaćin u nastavku zaustavio, preuzeo kontrolu i u završnici izborio ostanak u seriji. Kejsi Rivers je do poluvremena ubacio 19 poena, pa "nestao" do završnice, u kojoj su Noris Kol (20p) i Edvin Džekson (10p) postigli "prelomne" poene.

Nakon ovog meča, mnogo se pisalo o tretmanu koji su crveno-beli doživeli u "Morači", jer je par navijača pljuvalo i nasrtalo na Filipa Čovića, utakmica je bila prekidana jer su igrači Zvezde bežali sa klupe u teren, a epilog svega bila je kazna ABA lige, koja je za naredni meč "ispraznila" VIP mesta i tri reda tribina.

6. meč (Podgorica): Budućnost - Crvena zvezda mts 80:72



Usledila je druga Zvezdina "meč lopta" za osvajanje titule, ponovo je zakoračila ka njoj dvocifrenom prednošću, ali ponovo nije uspela da dovrši započeto. Budućnost je još jednom reagovala kada se "lomilo" i odgovorila na timski nastup gostiju odličnim individualnim rolama Norisa Kola i Edvina Džeksona, koji su zakazali "majstoricu".

Beograđani su bili veoma blizu, Mohamed Faje je na terenu proveo skoro ceo meč (39 minuta!), ali nije bilo dovoljno za brejk. Serija se vratila u Beograd...

7. meč (Podgorica): Budućnost - Crvena zvezda mts 84:80



Prvi put od kada je ABA liga uvela plej-of, borba za najveći ulog - titulu i Evroligu - stala je u 40 minuta odluke. "Pionir" je bio krcat navijačima i očiglednom tenzijom, koja je dovela do velikog incidenta, napada navijača na košarkaše Budućnosti pre utakmice.

Posle skoro sat pauze i smirivanja situacije, ekipa iz Podgorice vratila se na teren i počeo je meč koji je ličio na uvodne dve runde finala. Nekoliko Zvezdinih naleta slomilo je otpor Repešinog tima do poluvremena, a jednu od ključnih sekvenci odigrao je Boriša Simanić, atraktivnom rampom pri zakucavanju Erla Klarka, pa "alej-up" zakucavanjem na asistenciju Filipa Čovića.

Bio je to uvod u revijalni nastavak "majstorice", u kojem je konačna razlika iznosila 43 poena, za ubedljiv trijumf domaćina i selidbu "jadranske" titule iz Podgorice u Beograd.

8. meč (Beograd): Crvena zvezda mts - Budućnost 97:54



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar