У БиХ дубок јаз између зарада

Према подацима Центара цивилних иницијатива, разлика у платама између јавног и реалног сектора у БиХ је највиша у Европи у корист јавног сектора, те су, како кажу, плате у јавном сектору у ФБиХ веће за 49 одсто, а у РС за 37 одсто, док из удружења послодаваца и синдикалци тврде да се та разлика ипак смањује.

Босна и Херцеговина 23.04.2019 | 09:34
У БиХ дубок јаз између зарада
"Плате у администрацији су готово дупло веће од оних у привреди. Разлика у просјечној плати у јавној администрацији и реалном сектору је забрињавајуће висока у корист јавне администрације", прокоментарисали су у Центрима цивилних иницијатива.

Из ЦЦИ-ја су навели да су ови подаци добијени на основу Независног мониторинга проведбе и активности Реформске агенде за БиХ за период 2015-2018. са освртом на ЕУ интеграције.

Нагласили су да оптерећења на рад и пословање нису умањена, упркос томе што је, како кажу, то била једна од главних интенција Реформске агенде.

Игор Гавран, економски аналитичар, истакао је за "Независне" да је овај податак један од бројних који илуструју однос надлежних према привреди и економском развоју.

"Када би тај јавни сектор био ефикасан, трошкови плата би се могли сматрати улагањем и средством привлачења најквалитетнијих кадрова, који би потом креирали економске реформе и повољно пословно окружење у којем би потом реални сектор имао простора за развој и посљедично виша примања запослених", рекао је Гавран.

Битно је напоменути, рекао је Гавран, да плате "просјечних" државних службеника нису посебно високе, те да је разлика тако велика због, како каже, срамно ниских плата у реалном сектору.

"Такође су прекобројни запослени у јавном сектору кључни сегмент гласачке машине владајућих партија и оваквим преплаћеним нерадом награђени за тај свој 'допринос', али и на својеврстан начин се држе у зависности. Изузетака наравно има, али недовољно да би промијенили овакву суштинску слику", сматра Гавран.

Саша Тривић, члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС, навео је да је у посљедње вријеме све мања разлика између плата у јавном и реалном сектору, јер плате у привреди знатно расту.

"Оно што на неки начин знатно утиче на ту разлику је и исплата плата на црно у реалном сектору, тако да мислим да плате које су приказане као плате приватног сектора нису реалне", истакао је Тривић.

Сматра да ће се веома брзо, борбом против сиве економије и ситуацијом на тржишту радне снаге, тај однос промијенити у другом смјеру.

"Оно што је још битно је да квалификациона структура није иста с обзиром на то да у јавном сектору више раде људи који имају универзитетско образовање, а овамо је квалификована радна снага па је донекле и нормално да мора постојати та разлика у платама", рекао је Тривић.

Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС, навео је да је таква разлика само фиктивна.

"У јавном сектору постоје закони о платама и у плату радника у јавном сектору улазе и топли оброк, регрес и превоз, док се то у реалном сектору посебно плаћа", истакао је Пеулић.

Додао је да, када би се из плата у јавном сектору изузели регрес и топли оброк, она у реалном смислу не би била већа у односу на привреду.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гург

23.04.2019 09:27

Они који највише раде најмање су плаћени то је истина у БиХ...

ОДГОВОРИТЕ