Влада открила ко стоји иза напада

За симултане нападе на цркве и хотеле на Ускрс одговорна је екстемистичка група НТЈ (Натионал Тхоwхеед Јаматх), саопштила је влада Шри Ланке.

 

Свијет 22.04.2019 | 11:26
Влада открила ко стоји иза напада
Како је рекао портпарол владе, напад је изведен уз помоћ интернационалне мреже.
 
Влада је потврдила да је током последњих неколико недеља три пута стигло упозорење на могућност напада. Једно од последњих, дошло је само десет минута пре него што су бомбе експлодирале. Влада је признала да је "пропустила да делује", пише "Мирор".

РТ преноси да речи министра здравља који је за нападе окривио "локалну екстремистичку групу". Он је рекао да је већина напада била самоубилачке природе.

Полицијски званичници саопштили су раније да је нападе извршило седам бомбаша самоубица.

Подсећамо, 13 особа је ухапшено током јучерашњег дана након рација које су припадници полиције Шри Ланке провели у предграђу главног града. Заплењен је и комби за који се верује да је коришћен за превоз бомби.

Снаге безбедности настављају и данас претресе широм острва у потрази за лицима која стоје иза напада на цркве и хотеле. Такође, власти Шри Ланке увеле су и данас полицијски час у главном граду Коломбу који ће трајати од од 20.00 до 4.00 часа.

Серија бомбашких напада

У три града на Шри Ланки догодило се укупно осам експлозија у којима је убијено, према последњим информацијама 290 особа, а више од 500 повређено. Првих шест експлозија догодило се у истом тренутку у три цркве и три луксузна хотела.

На мети бомбаша биле су цркве Свети Антоније у Коломбу, затим Свети Себастијан у Негомбу и једна црква у месту Батикалоа у Источној Провинцији. У тренутку напада верници римокатоличке цркве присуствовали су ускршној миси. Истовремено су нападнута и три хотела у којим углавном одседају странци.

Седма и осма експлозија догодиле су се и у предграђу престоници неколико сати касније. Једна од мета био је мањи локлани хотел.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаца

22.04.2019 15:20

Знасе ко стоји иза напада исламисти терористи цела Еуропа је у критичном стању од овог ислама боли курац политичара што народ страда

ОДГОВОРИТЕ