Vlada otkrila ko stoji iza napada

Za simultane napade na crkve i hotele na Uskrs odgovorna je ekstemistička grupa NTJ (National Thowheed Jamath), saopštila je vlada Šri Lanke.

 

Svijet 22.04.2019 | 11:26
Vlada otkrila ko stoji iza napada
Kako je rekao portparol vlade, napad je izveden uz pomoć internacionalne mreže.
 
Vlada je potvrdila da je tokom poslednjih nekoliko nedelja tri puta stiglo upozorenje na mogućnost napada. Jedno od poslednjih, došlo je samo deset minuta pre nego što su bombe eksplodirale. Vlada je priznala da je "propustila da deluje", piše "Miror".

RT prenosi da reči ministra zdravlja koji je za napade okrivio "lokalnu ekstremističku grupu". On je rekao da je većina napada bila samoubilačke prirode.

Policijski zvaničnici saopštili su ranije da je napade izvršilo sedam bombaša samoubica.

Podsećamo, 13 osoba je uhapšeno tokom jučerašnjeg dana nakon racija koje su pripadnici policije Šri Lanke proveli u predgrađu glavnog grada. Zaplenjen je i kombi za koji se veruje da je korišćen za prevoz bombi.

Snage bezbednosti nastavljaju i danas pretrese širom ostrva u potrazi za licima koja stoje iza napada na crkve i hotele. Takođe, vlasti Šri Lanke uvele su i danas policijski čas u glavnom gradu Kolombu koji će trajati od od 20.00 do 4.00 časa.

Serija bombaških napada

U tri grada na Šri Lanki dogodilo se ukupno osam eksplozija u kojima je ubijeno, prema poslednjim informacijama 290 osoba, a više od 500 povređeno. Prvih šest eksplozija dogodilo se u istom trenutku u tri crkve i tri luksuzna hotela.

Na meti bombaša bile su crkve Sveti Antonije u Kolombu, zatim Sveti Sebastijan u Negombu i jedna crkva u mestu Batikaloa u Istočnoj Provinciji. U trenutku napada vernici rimokatoličke crkve prisustvovali su uskršnoj misi. Istovremeno su napadnuta i tri hotela u kojim uglavnom odsedaju stranci.

Sedma i osma eksplozija dogodile su se i u predgrađu prestonici nekoliko sati kasnije. Jedna od meta bio je manji loklani hotel.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaca

22.04.2019 15:20

Znase ko stoji iza napada islamisti teroristi cela Europa je u kritičnom stanju od ovog islama boli kurac političara što narod strada

ODGOVORITE