Прича: Историја каже...

У 26 мајсторица домаћин славио 22 пута, Риверс памти 2017. годину. . .  Преглед резултата мечева за титулу у 17 различитих лига, кроз период од сезоне 2008/09 до данас.

Кошарка 22.04.2019 | 12:45
Прича: Историја каже...
Свануо је дан последње утакмице Јадранске лиге за ову сезону! Финална серија вратила се у Београд после много неизвесности и драме у Подгорици, а Црвена звезда има јединствену шансу да шампионску титулу освоји пред својим навијачима по први пут у својој историји (ТВ Арена Спорт, 19.00).

Београдски храм кошарке одавно је распродат, потражња за картама била је огромна и с Малог Калемегдана поручују да би по требовању улазница могли комотно да напуне и стадион Рајко Митић (званични капацитет 53.000 места прим. аут.), а навијачи су на вечерњем тренингу дан уочи ове пете утакмице показали велику приврженост играчима црвено-белих и јасно им ставили до знања колико им значе, као и титула која је на талону. 

Иако остаје утисак да је и раније могла да заврши комплетан посао, Црвена звезда изгубила је предност од две победе с почетка серије, а Будућност је дошла у ситуацији да направи преокрет какав се ретко виђао у новијој историји кошарке! Тачније, само осам пута од 2009. до данас. С тим на уму направили смо још један скенер, где смо се фокусирали искључиво на мајсторице чак 17 различитих такмичења (НБА - само финала за титулу - Шпанија, Турска, Грчка, Италија, Француска, Немачка, Литванија, Израел, ВТБ, АБА, Србија, Хрватска, Словенија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија) кроз последњих десет година. Резултат је следећи - из 26 мајсторица, домаћин је славио у чак 22 наврата! 

Четири случаја када су гости односили титулу кући догодила су се у НБА финалу плеј-офа 2016, италијанског првенства 2015, грчког шампионата 2017. и француског елитног такмичења 2018. године.

Велико финале НБА лиге 2016. године памти се као Голден Стејт постао први тим у историји који је успео и да преокрене и да прокоцка резултат 3:1 у серији! Кливленд је на крилима Леброна Џејмса и Кајрија Ирвинга тада ушао у алманахе као јединствен случај НБА финала пошто је једини успео да окрене заостатак 1:3 у мечевима за шампионски прстен! 

Кавси су уједно постали и први тиму после 38 година и тадашњих Вашингтон Булетса који су добили седму утакмицу као гости. Та мајсторица из 2016. памти се као једна од најдраматичнијих. На мање од минута до краја Ирвинг је погодио круцијалну тројку која је Кавсима дала предност, да би у следећем нападу Џејмс добио фаул од Дрејмонда Грина у покушају закуцавања. Леброн је био половичан, што је Кливленду дало четири поена размака. Вориорси су следећи напад организовали, наравно, преко Стефа Карија, кога је Иман Шамперт у тој ситуацији одлично сачувао. Кари је био принуђен да узме исфорсиран шут и није био прецизан, што је практично означило и крај невероватне борбе! Охајо је после 52 пуне године добио шампиона у највећим спортовима (НБА, НФЛ, МЛБ, НХЛ).

И данас се памте детаљи финала грчког првенства из 2017. године. Олимпијакос је у серију ушао уз предност домаћег терена, али је Панатинаикос узео титулу у непријатељском гротлу Дворане мира и пријатељства у Пиреју. Утакмицу су хулигани пирејских црвено-белих прекинули на два минута пре краја. Зелени су водили са 17 разлике (66:49), а онда је отпочела рафална паљба са трибина. Неколико бакљи погодило је клупу Панатинакоса, као и брдо ситних предмета, кованица, па чак и телефона, због чега је Ћави Пасквал повукао своју екипу у свлачионицу, где је почело шампионско славље Панатинаикоса.

У победничком тиму блистао је Мајк Џејмс с 11 поена и 10 скокова, а занимљиво је да је ту серију одиграо и садашњи играч Црвене звезде Кеј Си Риверс. Био је најефикаснији појединац у редовима оба тима са 13 поена (2/3 за два, 3/8 за три), на шта је уписао и четири скока. Присталице клуба с Малог Калемегдана сада се искрено надају да би Риверс могао да буде одлучујући фактор мајсторице која пара кошаркашко небо ових дана...

На крају, у Француској је такође изрежиран сценарио у којем је гост узео титулу у мајсторици! Ле Ман је славио против Монака у правој драми резултатом 76:74, иако су Кнежеви много боље отворили утакмицу и прву четвртину завршили с десет поена вишка. У наставку су гости играли много боље, а до титуле водио их је тренутни кошаркаш Цедевите Џастин Кобс са 16 поена!

Док се у Јадранској лиги досад није одиграла ниједна мајсторица у финалима, писали смо о полуфиналу 2015. године, када су Јасмин Репеша и Немања Гордић, тада шеф стручног штаба и кошаркаш Цедевите савладали Будућност с 3:2, иако су подгорички Плави тада водили с 2:0! Не заборавимо и да је Будућност пре само две седмице узвратила на сличан начин, пошто је у полуфиналу направила преокрет и славила у Загребу. Додуше, то полуфинале играло се у три утакмице...

Црвена звезда има предност домаћег терена, имаће и крцате трибине на својој страни, али и историју која довољно говори за себе. Дакле, само да се не понове Кавси, Сасари, Ле Ман, Панатинаикос, Цедевита...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар