Priča: Istorija kaže...

U 26 majstorica domaćin slavio 22 puta, Rivers pamti 2017. godinu. . .  Pregled rezultata mečeva za titulu u 17 različitih liga, kroz period od sezone 2008/09 do danas.

Košarka 22.04.2019 | 12:45
Priča: Istorija kaže...
Svanuo je dan poslednje utakmice Jadranske lige za ovu sezonu! Finalna serija vratila se u Beograd posle mnogo neizvesnosti i drame u Podgorici, a Crvena zvezda ima jedinstvenu šansu da šampionsku titulu osvoji pred svojim navijačima po prvi put u svojoj istoriji (TV Arena Sport, 19.00).

Beogradski hram košarke odavno je rasprodat, potražnja za kartama bila je ogromna i s Malog Kalemegdana poručuju da bi po trebovanju ulaznica mogli komotno da napune i stadion Rajko Mitić (zvanični kapacitet 53.000 mesta prim. aut.), a navijači su na večernjem treningu dan uoči ove pete utakmice pokazali veliku privrženost igračima crveno-belih i jasno im stavili do znanja koliko im znače, kao i titula koja je na talonu. 

Iako ostaje utisak da je i ranije mogla da završi kompletan posao, Crvena zvezda izgubila je prednost od dve pobede s početka serije, a Budućnost je došla u situaciji da napravi preokret kakav se retko viđao u novijoj istoriji košarke! Tačnije, samo osam puta od 2009. do danas. S tim na umu napravili smo još jedan skener, gde smo se fokusirali isključivo na majstorice čak 17 različitih takmičenja (NBA - samo finala za titulu - Španija, Turska, Grčka, Italija, Francuska, Nemačka, Litvanija, Izrael, VTB, ABA, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija) kroz poslednjih deset godina. Rezultat je sledeći - iz 26 majstorica, domaćin je slavio u čak 22 navrata! 

Četiri slučaja kada su gosti odnosili titulu kući dogodila su se u NBA finalu plej-ofa 2016, italijanskog prvenstva 2015, grčkog šampionata 2017. i francuskog elitnog takmičenja 2018. godine.

Veliko finale NBA lige 2016. godine pamti se kao Golden Stejt postao prvi tim u istoriji koji je uspeo i da preokrene i da prokocka rezultat 3:1 u seriji! Klivlend je na krilima Lebrona Džejmsa i Kajrija Irvinga tada ušao u almanahe kao jedinstven slučaj NBA finala pošto je jedini uspeo da okrene zaostatak 1:3 u mečevima za šampionski prsten! 

Kavsi su ujedno postali i prvi timu posle 38 godina i tadašnjih Vašington Buletsa koji su dobili sedmu utakmicu kao gosti. Ta majstorica iz 2016. pamti se kao jedna od najdramatičnijih. Na manje od minuta do kraja Irving je pogodio krucijalnu trojku koja je Kavsima dala prednost, da bi u sledećem napadu Džejms dobio faul od Drejmonda Grina u pokušaju zakucavanja. Lebron je bio polovičan, što je Klivlendu dalo četiri poena razmaka. Voriorsi su sledeći napad organizovali, naravno, preko Stefa Karija, koga je Iman Šampert u toj situaciji odlično sačuvao. Kari je bio prinuđen da uzme isforsiran šut i nije bio precizan, što je praktično označilo i kraj neverovatne borbe! Ohajo je posle 52 pune godine dobio šampiona u najvećim sportovima (NBA, NFL, MLB, NHL).

I danas se pamte detalji finala grčkog prvenstva iz 2017. godine. Olimpijakos je u seriju ušao uz prednost domaćeg terena, ali je Panatinaikos uzeo titulu u neprijateljskom grotlu Dvorane mira i prijateljstva u Pireju. Utakmicu su huligani pirejskih crveno-belih prekinuli na dva minuta pre kraja. Zeleni su vodili sa 17 razlike (66:49), a onda je otpočela rafalna paljba sa tribina. Nekoliko baklji pogodilo je klupu Panatinakosa, kao i brdo sitnih predmeta, kovanica, pa čak i telefona, zbog čega je Ćavi Paskval povukao svoju ekipu u svlačionicu, gde je počelo šampionsko slavlje Panatinaikosa.

U pobedničkom timu blistao je Majk Džejms s 11 poena i 10 skokova, a zanimljivo je da je tu seriju odigrao i sadašnji igrač Crvene zvezde Kej Si Rivers. Bio je najefikasniji pojedinac u redovima oba tima sa 13 poena (2/3 za dva, 3/8 za tri), na šta je upisao i četiri skoka. Pristalice kluba s Malog Kalemegdana sada se iskreno nadaju da bi Rivers mogao da bude odlučujući faktor majstorice koja para košarkaško nebo ovih dana...

Na kraju, u Francuskoj je takođe izrežiran scenario u kojem je gost uzeo titulu u majstorici! Le Man je slavio protiv Monaka u pravoj drami rezultatom 76:74, iako su Kneževi mnogo bolje otvorili utakmicu i prvu četvrtinu završili s deset poena viška. U nastavku su gosti igrali mnogo bolje, a do titule vodio ih je trenutni košarkaš Cedevite Džastin Kobs sa 16 poena!

Dok se u Jadranskoj ligi dosad nije odigrala nijedna majstorica u finalima, pisali smo o polufinalu 2015. godine, kada su Jasmin Repeša i Nemanja Gordić, tada šef stručnog štaba i košarkaš Cedevite savladali Budućnost s 3:2, iako su podgorički Plavi tada vodili s 2:0! Ne zaboravimo i da je Budućnost pre samo dve sedmice uzvratila na sličan način, pošto je u polufinalu napravila preokret i slavila u Zagrebu. Doduše, to polufinale igralo se u tri utakmice...

Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena, imaće i krcate tribine na svojoj strani, ali i istoriju koja dovoljno govori za sebe. Dakle, samo da se ne ponove Kavsi, Sasari, Le Man, Panatinaikos, Cedevita...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar