Намирнице које су лоше и кад се једу по мало

Намирнице које већина људи једе свакодневно кривац су за рак црева или колоректални канцер.

Здравље 22.04.2019 | 10:58
Намирнице које су лоше и кад се једу по мало
Стручњаци упозоравају да се конзумирањем чак и умерених количина месних прерађевина и црвеног меса повећава ризик од рака црева, што је показала и студија коју је спровео британски Институт за истраживање рака, пише Мондо.

Научници истичу да чак и људи који се придржавају препорука о уносу од 70 грама дневно црвеног и прерађеног меса, и даље имају 20 одсто већи ризик од рака у односу на оне који једу веома мало ових намирница.

Студија је анализирала податке узете од 475.581 човека старости између 40 и 69 година, а пратили су њихово стање у просеку око 5,7 година. За време трајања истраживања, 2.609 људи је оболело од рака црева. Научници су открили да су они који су конзумирали у просеку 76 грама дневно црвеног и обрађеног меса, имали за 20 одсто већи ризик од ове врсте рака, у односу на оне који су јели у просеку 21 грам ових намирница дневно.

Код оних који су јели само црвено месо, али не и месне прерађевине, ризик је и даље био ту – особе које су јеле 54 грама црвеног меса дневно имале су 15 одсто повећан ризик од рака, у односу на оне који су јели осам грама дневно.

Када је реч о конзумирању само месних прерађевина, ризик од колоректалног канцера је био 19 одсто виши код људи који су уносили око 29 грама дневно (што је еквивалентно малом комаду шунке или сланине) у поређењу са онима који су јели око пет грама дневно.

"Постоје неке опште препоруке о конзумирању црвеног меса и месних прерађевина, али ова студија је подсетник да треба максимално да смањите унос тих намирница јер ћете тако смањити и ризик оболевања од овог рака", истиче др Џули Шарп.

"То не значи нужно да морате потпуно да престанете да једете ове намирнице, али би било добро да што више смањите унос".

Она саветује да пробате да макар имате неки дан у недељи када нећете јести месо, али и да уместо црвеног меса и месних прерађевина једете пилетину или рибу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар