Српски поход на Будимпешту...

Јоровићева на корак од главног жреба у Истанбулу.  Крећу турнири у Мађарској, Шпанији, Немачкој и Турској. . .

Тенис 22.04.2019 | 11:15
Српски поход на Будимпешту...
Тенис се вратио у постојбину, на Стари континент, и то на најспорију подлогу, црвену шљаку. А то значи да је време за озбиљан рад, много трчања и прљавих патика.

Али да ли је време за нека нова имена када размиљамо о потенцијалним шампионима?

Статистика каже да јесте и то и на женској и на мушкој страни белог спорта. На WТА туру до ове седмице одиграно је 18 турнира и сви су имали различите шампионке, док је са АТП стране само Роџер Федерер код мушкараца подигао два пехара, у Дубаију и Мајамију. А сви остали, њих чак 20 су ове сезоне подигли по један пехар, па међу њима и засад једини гренд слем победник Новак Ђоковић.

Статистички је можда још интересантније то што је на АТП туру у 2019. виђено досад, а нисмо стигли ни до „полугођа“, чак седам тазе шампиона, то јест момака који никада нису освојили турнир на овом нивоу. А један од њих је и наш нови тениски херој Ласло Ђере који је покорио АТП 500 турнир у Рио де Жанеиру. 

А момчина из Сенте ће, надамо се, имати пуне руке посла пошто одлази у Будимпешту која трећу сезону заредом организује АТП 250 турнир. Пре две године у престоници Мађарске стигао је до полуфинала, а не би било чудо да то уради и овога пута, а можда ће отићи степеник или два више. Поред њега највећи фаворити су актуелни шампион Италијан Марко Чекинато, Хрват Борна Ћорић и Грузин Николоз Басилашвили.

Српски тенисер Филип Крајиновић пласирао се у главни жреб турнира у Будимпешти победом над Белорусом Егором Герасимовим. У првом колу турнира у Мађарској неће имати лак посао с обзиром да ће већ данас одмерити снаге са искусним Италијаном Андрасом Сепијем.

Миомир Кецмановић, који је раније истог дана изборио пласман кроз квалификације, састаће се са Аустралијанцем Џоном Милманом, највероватније у уторак.

Уколико не откаже учешће после сјајне недеље у Монте Карлу, Душан Лајовић ће играти са Матом Валкушемиз Мађарске.

Поред Будимпеште, ове недеље игра се још једно такмичење али „средње“, АТП категорије 500, и то у Барселони, где ће се од активног играња тениса опростити легендарни Давид Ферер. Титулу по свему судећи брани „вечни шампион“ Рафаел Надал, а покушаће да га зауставе Доминик Тим, Кеи Нишикори, Стефанос Циципас и многи други.

Након недељу дана паузе рекете у руке поново узимају и жене и то на такмичењима у Штутгарту и Истанбулу.

Порше гран при је један од најцењенијих турнира у свету белог спорта, не само због изузетних услова, иако је у питању дворана, него и због веома привлачне награде за победницу. Наравно, у питању је нови Поршеов модел. Самим тим у европски финансијски епицентар слила се сама елита, те су за наступе најављене Наоми Осака, Симона Халеп, Петра Квитова, актуелна шампионка Каролина Плишкова. Марија Шарапова је одустала од овог турнира, јер како је рекла, још увек није спремна да се такмичи на највишем нивоу. 

Далеко „сиромашније“ ће наравно бити у метрополи на Босфору, мада треба свакако очекивати да ће наступати прошлогодишња титуларка Полин Перментије. Српска тенисерка Ивана Јоровић на корак је до пласмана у главни жреб, пошто је савладала Туркињу Ипек Сојлу са 6:1, 3:6, 6:2.  Јоровићева се мучила са 522. тенисерком света, али је у трећем сету додала гас, повела са 4:0 и до краја рутински привела меч крају.

Њена следећа супарница је Јана Сизикова, 418. на WТА листи – Данка Ковинић предала је меч при вођству Рускиње 6:3, 1:2.

Први носилац на турниру је Карла Суарез Наваро, 27. играчица света.

АТП

БАРСЕЛОНА  БАРЦЕЛОНА ОПЕН   АТП 500         ШЉАКА           2.746.455 €    Р. НАДАЛ
БУДИМПЕШТА            ХУНГАРИАН ОПЕН   АТП 250         ШЉАКА           586.140 €      М. ЧЕКИНАТО

WТА

ШТУТГАРТ     ПОРСЦХЕ ТЕННИС ГП           ПРЕМИЕР        ШЉАКА           886.077 $       КА. ПЛИШКОВА
ИСТАНБУЛ      ИСТАНБУЛ ЦУП          ИНТЕРНАТИОНАЛ      ШЉАКА           250.000 $       П. ПЕРМЕНТИЈЕ                     

* ПО КОЛОНАМА: град, турнир, категорија, подлога, наградни фонд, титулар

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар