Srpski pohod na Budimpeštu...

Jorovićeva na korak od glavnog žreba u Istanbulu.  Kreću turniri u Mađarskoj, Španiji, Nemačkoj i Turskoj. . .

Tenis 22.04.2019 | 11:15
Srpski pohod na Budimpeštu...
Tenis se vratio u postojbinu, na Stari kontinent, i to na najsporiju podlogu, crvenu šljaku. A to znači da je vreme za ozbiljan rad, mnogo trčanja i prljavih patika.

Ali da li je vreme za neka nova imena kada razmiljamo o potencijalnim šampionima?

Statistika kaže da jeste i to i na ženskoj i na muškoj strani belog sporta. Na WTA turu do ove sedmice odigrano je 18 turnira i svi su imali različite šampionke, dok je sa ATP strane samo Rodžer Federer kod muškaraca podigao dva pehara, u Dubaiju i Majamiju. A svi ostali, njih čak 20 su ove sezone podigli po jedan pehar, pa među njima i zasad jedini grend slem pobednik Novak Đoković.

Statistički je možda još interesantnije to što je na ATP turu u 2019. viđeno dosad, a nismo stigli ni do „polugođa“, čak sedam taze šampiona, to jest momaka koji nikada nisu osvojili turnir na ovom nivou. A jedan od njih je i naš novi teniski heroj Laslo Đere koji je pokorio ATP 500 turnir u Rio de Žaneiru. 

A momčina iz Sente će, nadamo se, imati pune ruke posla pošto odlazi u Budimpeštu koja treću sezonu zaredom organizuje ATP 250 turnir. Pre dve godine u prestonici Mađarske stigao je do polufinala, a ne bi bilo čudo da to uradi i ovoga puta, a možda će otići stepenik ili dva više. Pored njega najveći favoriti su aktuelni šampion Italijan Marko Čekinato, Hrvat Borna Ćorić i Gruzin Nikoloz Basilašvili.

Srpski teniser Filip Krajinović plasirao se u glavni žreb turnira u Budimpešti pobedom nad Belorusom Egorom Gerasimovim. U prvom kolu turnira u Mađarskoj neće imati lak posao s obzirom da će već danas odmeriti snage sa iskusnim Italijanom Andrasom Sepijem.

Miomir Kecmanović, koji je ranije istog dana izborio plasman kroz kvalifikacije, sastaće se sa Australijancem Džonom Milmanom, najverovatnije u utorak.

Ukoliko ne otkaže učešće posle sjajne nedelje u Monte Karlu, Dušan Lajović će igrati sa Matom Valkušemiz Mađarske.

Pored Budimpešte, ove nedelje igra se još jedno takmičenje ali „srednje“, ATP kategorije 500, i to u Barseloni, gde će se od aktivnog igranja tenisa oprostiti legendarni David Ferer. Titulu po svemu sudeći brani „večni šampion“ Rafael Nadal, a pokušaće da ga zaustave Dominik Tim, Kei Nišikori, Stefanos Cicipas i mnogi drugi.

Nakon nedelju dana pauze rekete u ruke ponovo uzimaju i žene i to na takmičenjima u Štutgartu i Istanbulu.

Porše gran pri je jedan od najcenjenijih turnira u svetu belog sporta, ne samo zbog izuzetnih uslova, iako je u pitanju dvorana, nego i zbog veoma privlačne nagrade za pobednicu. Naravno, u pitanju je novi Poršeov model. Samim tim u evropski finansijski epicentar slila se sama elita, te su za nastupe najavljene Naomi Osaka, Simona Halep, Petra Kvitova, aktuelna šampionka Karolina Pliškova. Marija Šarapova je odustala od ovog turnira, jer kako je rekla, još uvek nije spremna da se takmiči na najvišem nivou. 

Daleko „siromašnije“ će naravno biti u metropoli na Bosforu, mada treba svakako očekivati da će nastupati prošlogodišnja titularka Polin Permentije. Srpska teniserka Ivana Jorović na korak je do plasmana u glavni žreb, pošto je savladala Turkinju Ipek Sojlu sa 6:1, 3:6, 6:2.  Jorovićeva se mučila sa 522. teniserkom sveta, ali je u trećem setu dodala gas, povela sa 4:0 i do kraja rutinski privela meč kraju.

Njena sledeća suparnica je Jana Sizikova, 418. na WTA listi – Danka Kovinić predala je meč pri vođstvu Ruskinje 6:3, 1:2.

Prvi nosilac na turniru je Karla Suarez Navaro, 27. igračica sveta.

ATP

BARSELONA  BARCELONA OPEN   ATP 500         ŠLJAKA           2.746.455 €    R. NADAL
BUDIMPEŠTA            HUNGARIAN OPEN   ATP 250         ŠLJAKA           586.140 €      M. ČEKINATO

WTA

ŠTUTGART     PORSCHE TENNIS GP           PREMIER        ŠLJAKA           886.077 $       KA. PLIŠKOVA
ISTANBUL      ISTANBUL CUP          INTERNATIONAL      ŠLJAKA           250.000 $       P. PERMENTIJE                     

* PO KOLONAMA: grad, turnir, kategorija, podloga, nagradni fond, titular

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar