Пољак побједник трке "Београд - Бањалука"!

Бициклиста пољског Востера Павел Франчак укупни је побједник 13. Трке "Београд - Бањалука", те је уз бодове за ОИ у Токију, пехар и новчану награду кући однио жуту мајицу коју му је уручила предсједница РС Жељка Цвијановић.

Остали спортови 22.04.2019 | 08:00
Пољак побједник трке "Београд - Бањалука"!
Послије Словенца Гашпера Катрашника из Адрије, који је био најбољи прошле године, његов насљедник на трону трке "Београд - Бањалука" је пољски бициклиста Павел Франчак, члан Востер АТС тима.

Четири етапе укупне дужене 687 километара одвезао је за 14.55:35 часова и тик иза себе оставио Нијемца Арона Гросера (Бајк еид). Треће мјесто у генералном пласману заузео је Мађар Атила Валтер који вози за пољски тим ЦЦЦ.

"Прије посљедње етапе надао сам се да могу до укупне побједе и знао сам да морам имати савршену трку. Успјели смо као тим да се држимо при врху, у првој групи и на крају сам имао највише снаге за финиш. Ово је највећи успјех у мојој каријери. Било ми је одлично јер први пут учествујем на трци и нисам знао шта да очекујем, али носим одличне утиске", рекао је Франчак.

Главни фаворит за укупну побједу прије етапе од Прњавора до Бањалуке Арон Гејт имао је пех средином етапе, доживио је пад и изгубио све шансе за висок пласман. На циљ је дошао у другој групи возача који су каснили више од четири минута за најбољима.

Побједник посљедње етапе је Словенац Марко Кумп из екипа Адрија Мобајл, али му то није било довољно да се умијеша у борбу за укупни пласман обзиром да је био лош у првој етапи.

"Покушали смо да гурам Гашпера катрашника ка првом мјесту укупно јер је имао највеће шансе, али није имао довољно снаге. Ја сам успио да сачувам енергију за финиш и врло сам срећан што сам поново славио на једној од етапа ове трке", рекао је Кумп, који је 2015.
године био најбржи у првој трци д Београда до Бијељине.

Осим Франчака и Кумпа, разлога за славље имају и Валтер, који је осим другог мјеста укупно био најбољи млади возач кући однио бијелу мајицу. Плава, намијењена најбољем брдском возачу, припала је Колумбијцу Оскару Ајали (Стронгмен), док је најбољи спринтер његов
тимски колега Вилијам Давид Перез (црвена мајица).

Српска и Србија послале су лијепу слику у свијет, нагласила је предсједница Српске Жељка Цвијановић, генерални покровитељ трке.

"Бањалука и Београд те остали градови учесници са овом трком постали су веома важни. Људи који су дошли овдје из више од 20 земаља показатељ су да смо урадили велики посао, а то не би било могуће да нисмо у стању да организујемо овакава спектакл", изјавила је Цвијановићева.

Осим ње, велику подршку дали су Влада РС, министарство породице, омладине и спорта, те сви градови кроз које је прошла трка. Тешко је издвојити било који, јер је караван у Власеници дочекан као нигдје до сада, Теслић је уз Зворник мјесто у којем се окупи највише публике, а
одлично је било и у Прњавору и Бијељини. Потрудили су се и Дервенћани, а посебно су се спремили Српчани. Више стотина грађана ове општине поздравило је бициклисте први пут од када се одржава трка, а права фешта организована је у Разбоју Љевчанском, родном мјесту легенде југословенског бициклизма Танасије Куваље. Мјештани овог села приредили су цјелодневни културно-умјетнички програм, а одржана су и такмичења која су заштитни знак културе и историје нашег народа.

"Надам се да је ово само почетак и да ћемо се идуће године опет састати, а до тада моје родно мјесто добити друштвени дом чија је градња управо озваничена", рекао је учесник Олимпијских игара 1968. у Мексику.

Директор трке Владимир Куваља нагласио је да је све протекло у најбољем реду и да је организација положила испит, а посебно се захвалио свом тиму као и полицији Српске те најавио да би трка идуће године могла имати пет или шест етапа обзиром на велику заинтересованост
градова који овај догађај виде као одлилчну промоцију својих туристичких потенцијала.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар