Poljak pobjednik trke "Beograd - Banjaluka"!

Biciklista poljskog Vostera Pavel Frančak ukupni je pobjednik 13. Trke "Beograd - Banjaluka", te je uz bodove za OI u Tokiju, pehar i novčanu nagradu kući odnio žutu majicu koju mu je uručila predsjednica RS Željka Cvijanović.

Ostali sportovi 22.04.2019 | 08:00
Poljak pobjednik trke "Beograd - Banjaluka"!
Poslije Slovenca Gašpera Katrašnika iz Adrije, koji je bio najbolji prošle godine, njegov nasljednik na tronu trke "Beograd - Banjaluka" je poljski biciklista Pavel Frančak, član Voster ATS tima.

Četiri etape ukupne dužene 687 kilometara odvezao je za 14.55:35 časova i tik iza sebe ostavio Nijemca Arona Grosera (Bajk eid). Treće mjesto u generalnom plasmanu zauzeo je Mađar Atila Valter koji vozi za poljski tim CCC.

"Prije posljednje etape nadao sam se da mogu do ukupne pobjede i znao sam da moram imati savršenu trku. Uspjeli smo kao tim da se držimo pri vrhu, u prvoj grupi i na kraju sam imao najviše snage za finiš. Ovo je najveći uspjeh u mojoj karijeri. Bilo mi je odlično jer prvi put učestvujem na trci i nisam znao šta da očekujem, ali nosim odlične utiske", rekao je Frančak.

Glavni favorit za ukupnu pobjedu prije etape od Prnjavora do Banjaluke Aron Gejt imao je peh sredinom etape, doživio je pad i izgubio sve šanse za visok plasman. Na cilj je došao u drugoj grupi vozača koji su kasnili više od četiri minuta za najboljima.

Pobjednik posljednje etape je Slovenac Marko Kump iz ekipa Adrija Mobajl, ali mu to nije bilo dovoljno da se umiješa u borbu za ukupni plasman obzirom da je bio loš u prvoj etapi.

"Pokušali smo da guram Gašpera katrašnika ka prvom mjestu ukupno jer je imao najveće šanse, ali nije imao dovoljno snage. Ja sam uspio da sačuvam energiju za finiš i vrlo sam srećan što sam ponovo slavio na jednoj od etapa ove trke", rekao je Kump, koji je 2015.
godine bio najbrži u prvoj trci d Beograda do Bijeljine.

Osim Frančaka i Kumpa, razloga za slavlje imaju i Valter, koji je osim drugog mjesta ukupno bio najbolji mladi vozač kući odnio bijelu majicu. Plava, namijenjena najboljem brdskom vozaču, pripala je Kolumbijcu Oskaru Ajali (Strongmen), dok je najbolji sprinter njegov
timski kolega Vilijam David Perez (crvena majica).

Srpska i Srbija poslale su lijepu sliku u svijet, naglasila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović, generalni pokrovitelj trke.

"Banjaluka i Beograd te ostali gradovi učesnici sa ovom trkom postali su veoma važni. Ljudi koji su došli ovdje iz više od 20 zemalja pokazatelj su da smo uradili veliki posao, a to ne bi bilo moguće da nismo u stanju da organizujemo ovakava spektakl", izjavila je Cvijanovićeva.

Osim nje, veliku podršku dali su Vlada RS, ministarstvo porodice, omladine i sporta, te svi gradovi kroz koje je prošla trka. Teško je izdvojiti bilo koji, jer je karavan u Vlasenici dočekan kao nigdje do sada, Teslić je uz Zvornik mjesto u kojem se okupi najviše publike, a
odlično je bilo i u Prnjavoru i Bijeljini. Potrudili su se i Dervenćani, a posebno su se spremili Srpčani. Više stotina građana ove opštine pozdravilo je bicikliste prvi put od kada se održava trka, a prava fešta organizovana je u Razboju Ljevčanskom, rodnom mjestu legende jugoslovenskog biciklizma Tanasije Kuvalje. Mještani ovog sela priredili su cjelodnevni kulturno-umjetnički program, a održana su i takmičenja koja su zaštitni znak kulture i istorije našeg naroda.

"Nadam se da je ovo samo početak i da ćemo se iduće godine opet sastati, a do tada moje rodno mjesto dobiti društveni dom čija je gradnja upravo ozvaničena", rekao je učesnik Olimpijskih igara 1968. u Meksiku.

Direktor trke Vladimir Kuvalja naglasio je da je sve proteklo u najboljem redu i da je organizacija položila ispit, a posebno se zahvalio svom timu kao i policiji Srpske te najavio da bi trka iduće godine mogla imati pet ili šest etapa obzirom na veliku zainteresovanost
gradova koji ovaj događaj vide kao odlilčnu promociju svojih turističkih potencijala.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar