Ревизори открили нерегуларности

Министарство здравља и социјалне заштите РС добило је ревизорски извјештај за 2018. годину од Главне службе за ревизију јавног сектора. Осим позитивне оцјене за услађеност пословања, дато је и мишљење са резервом за финансијске извјештаје. Утврђене су и препоруке које нови министар здравља Ален Шеранић мора уважити и исправити.

Република Српска 21.04.2019 | 20:50
Ревизори открили нерегуларности
Главна служба за ревизију јавног сектора РС објавила је Извјештај о проведеној финансијској ревизији Министарства здравља и социјалне заштите РС за период од 1.јануара до 31. децембра 2018. године. У њему главни ревизор Јово Радукић позитивно оцјењује извјештај о ревизији усклађености, док је мишљење са резервом дато за финансије.

„Мишљење са резервом се, како констатује и Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске искључиво односи на методологију књиговодственог евидентирања, а у извјештају главне службе за ревизију јавног сектора се јасно наводи:

„По нашем мишљењу, осим за наведено у пасусу Основ за мишљење са резервом, финансијски извјештаји Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске истинито и објективно приказују, у свим материјално значајним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31.12.2018. године; прихода, примитака, расхода и издатака, као и извршење буџета за годину која се завршава на тај дан, у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања за јавни сектор важећим у Републици Српској“, наводи се у одговору Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Ревизорски извјештај анализирао је и бивши министар здравља Слободан Станић.

"У историји РС једини министар који је имао негативан ревизорски извјештај био Драган Богданић. Како наводи, најзначанији дио у овом извјештају односи се на област набавке, гдје указује на нерегуларности које су причињене у вези са пројектовањем, изградњом и опремањем нове болнице у Добоју."

„Када је вршена јавна набавка за градњу болнице у Добоју, Министарство здравља је одбацило кинеску понуду, а сви знамо да ће они градити ту болницу. Одбацили су ту понуду због непотпуне документације и узели су другу групацију Линдер која је била 14 милиона скупља. Потписали су уговор, а онда је Комисија за разматрање жалби БиХ поништила ту одлуку министарства и наложила поновно разматрање. У том поновном разматрању је узета кинеска понуда“, истиче Станић.

Станић је мишљења да је у том тренутку кључну улогу одиграла Комисија за разматрање жалби БиХ која је, како каже, Републици Српској спасити више од 14 милиона марака, умјесто да је о утрошку средстава мислила Влада РС.

„Послије ћемо рећи да нема пара да се здравственим радницима повећа плата, нема пара за беслатне уџбенике, нема пара за борце, а олако је 14 милиона требало да оде из државног буџета без икаквог оправдања“, наглашава Станић.

Спорна је и набавка аутомобила за потребе Министарства здравља. Главна служба за ревизију јавног сектора РС констатује да је уговор о купопродаји путничког аутомобила закључен прије добијања сагласности Владе што није у складу са Законом о извршењу Буџета РС за 2018.годину.

Ревизорским извјештајем нису изостављене ни краткорочне, ни дугорочне обавезе Министарства здравља.

„Дугорочне обавезе Министарства се у потпуности односе на остале дугорочне обавезе, односно на обавезе по основу поврата средстава на рачун посебних намјена – ескроу рачун у износу од 17.027.945 КМ. Влада РС је Одлуком од 27.12.2018.године пролонгирала рок поврата средстава на рачун посебних намјена до 31.1.2020.године“, наведено је у извјештају.

У извјештају Главне службе за ревизију РС наведене су и четири препоруке које би актуелни министар Ален Шеранић требало да проведе, а тичу се финансијских извјештаја и усклађености пословања. Из ресорског министарства у одговору БН ТВ наведено је да ће уважити препоруке за циљем још бољег унапређења пословања и процедура.



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Цуј неправилности

21.04.2019 19:03

Па зар у Дрзави Милорад Додик анд цомпанy има неправилности.Ма немогуце. Ово су неки фатаморгана ревизори срам да их буде.Ти су и Кума Србица оцрнили а наки кум. Стасит и глават.Сједи цијели дан код Станковица у кафани , једе и пије и прима фармацеутске куце.Прави нас српски министар..Па ко би то издрзао.Само нас.Јутутунска јухахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Додик

21.04.2019 21:36

Ја сам врховни ревизор и бице онако како казем. Овај фингирани извјестај цемо по потреби додатно преправити и све це бити одлицно. Јер ми смо моцна и јака рс гдје се зиви цетири године дузе, фактицки 113%. Коме се не свиђа нека бјези преко, све су то издајници србског рода.

Name

ре

21.04.2019 21:37

То је нормално у Додиковини, идемо даље...

Name

ревизор

22.04.2019 05:16

Ревизори у РС су само усмјеривачи лоповлуцима, тј. указују како треба красти од државе. Они уопште не улазе у трошење милиона у ненамјенске сврхе, нпр. паре/кредит се узме за једну сврху а употреби 50% у друге + надувани тендери. Али ти се све договори са мозговима за криминал државни.

Name

ШИЗОФРЕНИЈА

22.04.2019 05:36

Има ли начина да се ово лудило заустави прије потопа јер видимо да институционално не иде

Name

Теслиц

21.04.2019 19:08

Нек добро процесљају министарство да виде ста је богданиц све упропастио.скрбиц је поцео а богданиц је сахранио здравство за милијарду марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.04.2019 19:47

Кум Ранко босс здравства у РС.

Name

Ре

21.04.2019 20:22

У ресторану Монограм је сједисте Министарства здравља Сераниц марионета ниста га се непита

Name

јес јес..

22.04.2019 06:17

Тај ресторан Монограм је близу једног од станова бившег министра а сада декана Шкрбића Ранка..

Name

велико постење

22.04.2019 05:36

сацега велики брат и зуцка смјенит зато стоје реко нерегуларности у прављењу болнице само није реко коликоје узеом велики брат а колико зуцка и јадован и бивси нацелник добола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Талдзије

22.04.2019 06:42

Сви узели, сви се дебело уградили, па и онај портир сто је чувао објекат. Испадосе да су болничка кревета ко у свемирском броду, наравно по цијеми, кад оно мало бољ негп она са сламарицом. У И. Сар. Изасао квадрат нове зграде пет хиљадапа то све као да је у Ментхену, а сваку иглу да добијеш боцу морас купити. Шта це нам здравство и заста га плаћамо него брале остављај у штек