Revizori otkrili neregularnosti

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dobilo je revizorski izvještaj za 2018. godinu od Glavne službe za reviziju javnog sektora. Osim pozitivne ocjene za uslađenost poslovanja, dato je i mišljenje sa rezervom za finansijske izvještaje. Utvrđene su i preporuke koje novi ministar zdravlja Alen Šeranić mora uvažiti i ispraviti.

Republika Srpska 21.04.2019 | 20:50
Revizori otkrili neregularnosti
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS objavila je Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za period od 1.januara do 31. decembra 2018. godine. U njemu glavni revizor Jovo Radukić pozitivno ocjenjuje izvještaj o reviziji usklađenosti, dok je mišljenje sa rezervom dato za finansije.

„Mišljenje sa rezervom se, kako konstatuje i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske isključivo odnosi na metodologiju knjigovodstvenog evidentiranja, a u izvještaju glavne službe za reviziju javnog sektora se jasno navodi:

„Po našem mišljenju, osim za navedeno u pasusu Osnov za mišljenje sa rezervom, finansijski izvještaji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske istinito i objektivno prikazuju, u svim materijalno značajnim aspektima, finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31.12.2018. godine; prihoda, primitaka, rashoda i izdataka, kao i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor važećim u Republici Srpskoj“, navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Revizorski izvještaj analizirao je i bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

"U istoriji RS jedini ministar koji je imao negativan revizorski izvještaj bio Dragan Bogdanić. Kako navodi, najznačaniji dio u ovom izvještaju odnosi se na oblast nabavke, gdje ukazuje na neregularnosti koje su pričinjene u vezi sa projektovanjem, izgradnjom i opremanjem nove bolnice u Doboju."

„Kada je vršena javna nabavka za gradnju bolnice u Doboju, Ministarstvo zdravlja je odbacilo kinesku ponudu, a svi znamo da će oni graditi tu bolnicu. Odbacili su tu ponudu zbog nepotpune dokumentacije i uzeli su drugu grupaciju Linder koja je bila 14 miliona skuplja. Potpisali su ugovor, a onda je Komisija za razmatranje žalbi BiH poništila tu odluku ministarstva i naložila ponovno razmatranje. U tom ponovnom razmatranju je uzeta kineska ponuda“, ističe Stanić.

Stanić je mišljenja da je u tom trenutku ključnu ulogu odigrala Komisija za razmatranje žalbi BiH koja je, kako kaže, Republici Srpskoj spasiti više od 14 miliona maraka, umjesto da je o utrošku sredstava mislila Vlada RS.

„Poslije ćemo reći da nema para da se zdravstvenim radnicima poveća plata, nema para za beslatne udžbenike, nema para za borce, a olako je 14 miliona trebalo da ode iz državnog budžeta bez ikakvog opravdanja“, naglašava Stanić.

Sporna je i nabavka automobila za potrebe Ministarstva zdravlja. Glavna služba za reviziju javnog sektora RS konstatuje da je ugovor o kupoprodaji putničkog automobila zaključen prije dobijanja saglasnosti Vlade što nije u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta RS za 2018.godinu.

Revizorskim izvještajem nisu izostavljene ni kratkoročne, ni dugoročne obaveze Ministarstva zdravlja.

„Dugoročne obaveze Ministarstva se u potpunosti odnose na ostale dugoročne obaveze, odnosno na obaveze po osnovu povrata sredstava na račun posebnih namjena – eskrou račun u iznosu od 17.027.945 KM. Vlada RS je Odlukom od 27.12.2018.godine prolongirala rok povrata sredstava na račun posebnih namjena do 31.1.2020.godine“, navedeno je u izvještaju.

U izvještaju Glavne službe za reviziju RS navedene su i četiri preporuke koje bi aktuelni ministar Alen Šeranić trebalo da provede, a tiču se finansijskih izvještaja i usklađenosti poslovanja. Iz resorskog ministarstva u odgovoru BN TV navedeno je da će uvažiti preporuke za ciljem još boljeg unapređenja poslovanja i procedura.



BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Cuj nepravilnosti

21.04.2019 19:03

Pa zar u Drzavi Milorad Dodik and company ima nepravilnosti.Ma nemoguce. Ovo su neki fatamorgana revizori sram da ih bude.Ti su i Kuma Srbica ocrnili a naki kum. Stasit i glavat.Sjedi cijeli dan kod Stankovica u kafani , jede i pije i prima farmaceutske kuce.Pravi nas srpski ministar..Pa ko bi to izdrzao.Samo nas.Jututunska juhahaha.

ODGOVORITE
Name

Mile Dodik

21.04.2019 21:36

Ja sam vrhovni revizor i bice onako kako kazem. Ovaj fingirani izvjestaj cemo po potrebi dodatno prepraviti i sve ce biti odlicno. Jer mi smo mocna i jaka rs gdje se zivi cetiri godine duze, fakticki 113%. Kome se ne sviđa neka bjezi preko, sve su to izdajnici srbskog roda.

Name

re

21.04.2019 21:37

To je normalno u Dodikovini, idemo dalje...

Name

revizor

22.04.2019 05:16

Revizori u RS su samo usmjerivači lopovlucima, tj. ukazuju kako treba krasti od države. Oni uopšte ne ulaze u trošenje miliona u nenamjenske svrhe, npr. pare/kredit se uzme za jednu svrhu a upotrebi 50% u druge + naduvani tenderi. Ali ti se sve dogovori sa mozgovima za kriminal državni.

Name

ŠIZOFRENIJA

22.04.2019 05:36

Ima li načina da se ovo ludilo zaustavi prije potopa jer vidimo da institucionalno ne ide

Name

Teslic

21.04.2019 19:08

Nek dobro procesljaju ministarstvo da vide sta je bogdanic sve upropastio.skrbic je poceo a bogdanic je sahranio zdravstvo za milijardu maraka

ODGOVORITE
Name

Jaffa

21.04.2019 19:47

Kum Ranko boss zdravstva u RS.

Name

Re

21.04.2019 20:22

U restoranu Monogram je sjediste Ministarstva zdravlja Seranic marioneta nista ga se nepita

Name

jes jes..

22.04.2019 06:17

Taj restoran Monogram je blizu jednog od stanova bivšeg ministra a sada dekana Škrbića Ranka..

Name

veliko postenje

22.04.2019 05:36

sacega veliki brat i zucka smjenit zato stoje reko neregularnosti u pravljenju bolnice samo nije reko kolikoje uzeom veliki brat a koliko zucka i jadovan i bivsi nacelnik dobola

ODGOVORITE
Name

Taldzije

22.04.2019 06:42

Svi uzeli, svi se debelo ugradili, pa i onaj portir sto je čuvao objekat. Ispadose da su bolnička kreveta ko u svemirskom brodu, naravno po cijemi, kad ono malo bolj negp ona sa slamaricom. U I. Sar. Izasao kvadrat nove zgrade pet hiljadapa to sve kao da je u Menthenu, a svaku iglu da dobiješ bocu moras kupiti. Šta ce nam zdravstvo i zasta ga plaćamo nego brale ostavljaj u štek