Лукин саиграч "појма нема о Хитлеру"?!

Тренер Кристал паласа Рој Хоџсон каже да је голман екипе Вејн Хенеси намеран да сазна и научи што више о злочинима нациста и Адолфа Хитлера у Другом светском рату, како више не би био незналица.

Фудбал 21.04.2019 | 16:45
Лукин саиграч "појма нема о Хитлеру"?!
Гестикулација која подсећа на нацистички поздрав током злокобних 40-их година прошлог века, довела је недавно у велике проблеме голмана Кристал Паласа, 32-годишњег Вејна Хенесија.

Због тога је морао пред Дисциплинску комисију Фудбалске асоцијације Енглеске, којој је рекао да "није знао" шта је нацистички поздрав(?!), па су га помиловали.

Такође, одбацио је било какву помисао да је желео да "глуми нацисту" и додао да је тај гест био потпуно случајан.

Током саслушања Дисциплинска комисија ФА је закључила да је Хенеси показао "приличну дозу незнања" о Адолфу Хитлеру, нацизму и национал-социјалистичком режиму Немачке, која је изазвала Други светски рат и све ужасе, разарања, убијања... 

Закључено је, такође, да је његов гест погрешно протумачен у јавности и да је Хенеси, заправо, покушавао да позове келнера и скрене његов поглед ка друштву у којем је био, како би их услужио. Такву одбрану је имао и оптужени голман, па је Комисија прихватила његово објашњење.

Могуће је да су британски медији били тада преоштри према Хенесију, али с обзиром на сва злодела нациста, у Европи се на овакве и сличне гестикулације гледа са великим презиром и осудом и то је све недопустиво. Па, макар неко и не знао шта то заправо може да значи и какве последице може да има.

Неколико месеци након фотографије на којој је група фудбалера Кристал Паласа прославља победу над Гимзбијем у ФА купу, а на којој је Хенеси направио гест руком попут нациста, његов тренер Рој Хоџсон каже да је голман екипе сада "одлучан" да сазна што више о Хитлеру и Другом светском рату.

Хоџсон је оценио да је "незнање и недостатак образовања о том периоду људске историје широко распострањено међу данашњим фудбалерима".

"Сада је Хенеси изузетно одлучан да сазна што више о томе", каже његов 71-годишњи тренер.

Велшки репрезентативац је рођен 1987. године и логично питање које се намеће је: да ли си, човече, ишао у школу и шта си тамо учио?

Тренер Кристал Паласа Рој Хоџсон каже да му није познато шта данашње генерације уче у школама.

"Заиста не знам шта се данас учи у школама, поготово о том периоду у историји. Претпостављам да је ово случај који превазилази појединца, односно да је ово широко распрострањена ствар у данашњем фудбалу. Не знам колики је ниво знања (фудбалера) о Другом светском рату, Холокаусту, злочинима, не знам какво је стање у вези са тим ни у нашем клубу, а камоли у другима. Оно што је важно рећи јесте да је Хенеси веома поштена, љубазна и добра особа".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар