Lukin saigrač "pojma nema o Hitleru"?!

Trener Kristal palasa Roj Hodžson kaže da je golman ekipe Vejn Henesi nameran da sazna i nauči što više o zločinima nacista i Adolfa Hitlera u Drugom svetskom ratu, kako više ne bi bio neznalica.

Fudbal 21.04.2019 | 16:45
Lukin saigrač "pojma nema o Hitleru"?!
Gestikulacija koja podseća na nacistički pozdrav tokom zlokobnih 40-ih godina prošlog veka, dovela je nedavno u velike probleme golmana Kristal Palasa, 32-godišnjeg Vejna Henesija.

Zbog toga je morao pred Disciplinsku komisiju Fudbalske asocijacije Engleske, kojoj je rekao da "nije znao" šta je nacistički pozdrav(?!), pa su ga pomilovali.

Takođe, odbacio je bilo kakvu pomisao da je želeo da "glumi nacistu" i dodao da je taj gest bio potpuno slučajan.

Tokom saslušanja Disciplinska komisija FA je zaključila da je Henesi pokazao "priličnu dozu neznanja" o Adolfu Hitleru, nacizmu i nacional-socijalističkom režimu Nemačke, koja je izazvala Drugi svetski rat i sve užase, razaranja, ubijanja... 

Zaključeno je, takođe, da je njegov gest pogrešno protumačen u javnosti i da je Henesi, zapravo, pokušavao da pozove kelnera i skrene njegov pogled ka društvu u kojem je bio, kako bi ih uslužio. Takvu odbranu je imao i optuženi golman, pa je Komisija prihvatila njegovo objašnjenje.

Moguće je da su britanski mediji bili tada preoštri prema Henesiju, ali s obzirom na sva zlodela nacista, u Evropi se na ovakve i slične gestikulacije gleda sa velikim prezirom i osudom i to je sve nedopustivo. Pa, makar neko i ne znao šta to zapravo može da znači i kakve posledice može da ima.

Nekoliko meseci nakon fotografije na kojoj je grupa fudbalera Kristal Palasa proslavlja pobedu nad Gimzbijem u FA kupu, a na kojoj je Henesi napravio gest rukom poput nacista, njegov trener Roj Hodžson kaže da je golman ekipe sada "odlučan" da sazna što više o Hitleru i Drugom svetskom ratu.

Hodžson je ocenio da je "neznanje i nedostatak obrazovanja o tom periodu ljudske istorije široko raspostranjeno među današnjim fudbalerima".

"Sada je Henesi izuzetno odlučan da sazna što više o tome", kaže njegov 71-godišnji trener.

Velški reprezentativac je rođen 1987. godine i logično pitanje koje se nameće je: da li si, čoveče, išao u školu i šta si tamo učio?

Trener Kristal Palasa Roj Hodžson kaže da mu nije poznato šta današnje generacije uče u školama.

"Zaista ne znam šta se danas uči u školama, pogotovo o tom periodu u istoriji. Pretpostavljam da je ovo slučaj koji prevazilazi pojedinca, odnosno da je ovo široko rasprostranjena stvar u današnjem fudbalu. Ne znam koliki je nivo znanja (fudbalera) o Drugom svetskom ratu, Holokaustu, zločinima, ne znam kakvo je stanje u vezi sa tim ni u našem klubu, a kamoli u drugima. Ono što je važno reći jeste da je Henesi veoma poštena, ljubazna i dobra osoba".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar