Србија дневно губи милион евра

– Србија на дневном нивоу губи милион евра због такси које је Косово увело на робу из Србије и до сада је начињена штета у вредности од 147,9 милиона евра, каже министар трговине Србије Расим Љајић.

Србија 21.04.2019 | 13:40
Србија дневно губи милион евра
Ресорни министар истиче да се милион евра дневно губи већ дуже вријеме, у континуитету.

Власт из Приштине не попушта пети мјесец, јер толико већ траје мјера због које је Србија од новембра до данас изгубила непуних 148 милиона евра.

Пројекција коју је прошлог мјесеца јавности предочио предсједник Србије Александар Вучић била је да ће на годишњем нивоу губитак за домаћу привреду бити неких 500 милиона евра. Србија Косову није увела контрамјере иако се то питање од почетка постављало.

И представници власти али и струке су током ових неколико месеци тврдили да контрамјере због слабог увоза са Косова не би дале резултата, док би све друго, попут заустављања њихових камиона са робом који иду за ЕУ, било кршење ССП.

“Не знам шта би биле контрамере јер ако зауставите њихове камионе, то значи да треба да зауставите и камионе из ЕУ које иду ка Косову, а онда бисмо имали проблем са Европом. Постоји опција суспензије Бриселског споразума, али то је већ политичко питање”, напомиње Љајић.

Идеја српске владе у почетку је била да чека да међународна заједница “притисне” власти Косова да таксе укину. Најава Вучића да би Србија, ипак, могла да уведе контрамјере уствари је потврда да тај притисак, ако га је и било, није био најуспјешнији.

Професор спољне трговине на Економском факултету у Београду Предраг Бјелић каже да увођење царина на робу са Косова не би имало ефекта јер се мало тога увози од њих.

“Ако бисмо ограничили кретање њихових камиона с робом, мислим да би их то највише погодило, једино што би имало неког јачег ефекта. Све остало не би имало такав утицај”, истиче Бјелић.

На питање да ли би то онда Србију довело у позицију да крши ССП, Бјелић каже да ту Србија има покриће јер је покренула механизам у ЦЕФТА, чије су чланице и Косово и Србија.

“Србија, као и Косово нису део Светске трговинске организације, а евентуално увођење контрамера не би требало да има неке последице по нас јер би ово била реакција на њихово кршење ССП-а”, напомиње Предраг Бјелић.

(Данас)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

То се добија

21.04.2019 12:35

Народ ниста, приватни логор криминалне секте, по досадасњим резултатима рада власти свих деценија.Скоро половина нас мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.04.2019 14:37

Ма дај коме Вучић глуми!Ма Србија треба да заустави да ни један шиптар не може преко Србије у ЕУ ни са лучн

Name

Игра запада

21.04.2019 14:01

Албанци ни на писање не иду без дозволе Америцке. То сви знају и није никаква новост. Засто то ради Америка питајте Амбасадора у Сарајеву . Он то најбоље зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

21.04.2019 14:02

Овако сверцери заредјују 1.5 милиона дневно.фифти фифти са брацом сипцома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

21.04.2019 14:19

Јаке Вуцицеве дрзаве. Неможе опстати без Косова. То је све дововор да уништи привреду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2019 16:10

Није него он сверцом финансира сто ста..АВ зарадјује огроман новац на овим самкцијама..