Srbija dnevno gubi milion evra

– Srbija na dnevnom nivou gubi milion evra zbog taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i do sada je načinjena šteta u vrednosti od 147,9 miliona evra, kaže ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

Srbija 21.04.2019 | 13:40
Srbija dnevno gubi milion evra
Resorni ministar ističe da se milion evra dnevno gubi već duže vrijeme, u kontinuitetu.

Vlast iz Prištine ne popušta peti mjesec, jer toliko već traje mjera zbog koje je Srbija od novembra do danas izgubila nepunih 148 miliona evra.

Projekcija koju je prošlog mjeseca javnosti predočio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bila je da će na godišnjem nivou gubitak za domaću privredu biti nekih 500 miliona evra. Srbija Kosovu nije uvela kontramjere iako se to pitanje od početka postavljalo.

I predstavnici vlasti ali i struke su tokom ovih nekoliko meseci tvrdili da kontramjere zbog slabog uvoza sa Kosova ne bi dale rezultata, dok bi sve drugo, poput zaustavljanja njihovih kamiona sa robom koji idu za EU, bilo kršenje SSP.

“Ne znam šta bi bile kontramere jer ako zaustavite njihove kamione, to znači da treba da zaustavite i kamione iz EU koje idu ka Kosovu, a onda bismo imali problem sa Evropom. Postoji opcija suspenzije Briselskog sporazuma, ali to je već političko pitanje”, napominje Ljajić.

Ideja srpske vlade u početku je bila da čeka da međunarodna zajednica “pritisne” vlasti Kosova da takse ukinu. Najava Vučića da bi Srbija, ipak, mogla da uvede kontramjere ustvari je potvrda da taj pritisak, ako ga je i bilo, nije bio najuspješniji.

Profesor spoljne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Predrag Bjelić kaže da uvođenje carina na robu sa Kosova ne bi imalo efekta jer se malo toga uvozi od njih.

“Ako bismo ograničili kretanje njihovih kamiona s robom, mislim da bi ih to najviše pogodilo, jedino što bi imalo nekog jačeg efekta. Sve ostalo ne bi imalo takav uticaj”, ističe Bjelić.

Na pitanje da li bi to onda Srbiju dovelo u poziciju da krši SSP, Bjelić kaže da tu Srbija ima pokriće jer je pokrenula mehanizam u CEFTA, čije su članice i Kosovo i Srbija.

“Srbija, kao i Kosovo nisu deo Svetske trgovinske organizacije, a eventualno uvođenje kontramera ne bi trebalo da ima neke posledice po nas jer bi ovo bila reakcija na njihovo kršenje SSP-a”, napominje Predrag Bjelić.

(Danas)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

To se dobija

21.04.2019 14:35

Narod nista, privatni logor kriminalne sekte, po dosadasnjim rezultatima rada vlasti svih decenija.Skoro polovina nas manje.

ODGOVORITE
Name

Ja

21.04.2019 16:37

Ma daj kome Vučić glumi!Ma Srbija treba da zaustavi da ni jedan šiptar ne može preko Srbije u EU ni sa lučn

Name

Igra zapada

21.04.2019 16:01

Albanci ni na pisanje ne idu bez dozvole Americke. To svi znaju i nije nikakva novost. Zasto to radi Amerika pitajte Ambasadora u Sarajevu . On to najbolje zna.

ODGOVORITE
Name

posavski gonic

21.04.2019 16:02

Ovako sverceri zaredjuju 1.5 miliona dnevno.fifti fifti sa bracom sipcoma.

ODGOVORITE
Name

Vuper

21.04.2019 16:19

Jake Vuciceve drzave. Nemože opstati bez Kosova. To je sve dovovor da uništi privredu

ODGOVORITE
Name

Re

21.04.2019 18:10

Nije nego on svercom finansira sto sta..AV zaradjuje ogroman novac na ovim samkcijama..