Послодавци љути на премијера?

Послодавци у Републици Српској забринути су због договорених и планираних повећања плата запослених у јавном сектору, јер то може утицати да плате у реалном сектору “остану замрзнуте”.  

Република Српска 21.04.2019 | 09:05
Послодавци љути на премијера?
– Познато је да и сада приходи из буџета, а посебно доприноси, нису довољни за измиривање обавеза у здравству порема радницима. Поједине здравствене установе дугују велику своту новца и по неколико година за порезе и доприносе. Онда је сасвим логично да, ако се повећају примања за неке буџетске кориснике, да ће се повећан приход који је остварен благим повећањем плата и повећаном привредном активношћу у протеклом периоду, једноставно истопити. Неће моћи доћи до смањења пореза и доприноса што је био услов за повећање плата радника у реалном сектору – образлаже за Српскаинфо предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

На све то, како каже, статистика приказује смањењу индустријску проиводњу, што никако није добар индикатор. 

Шкребић каже да су представници Уније удружења послодаваца РС пренијели премијеру Радовану Вишковићу своје страхове и предложили му да се плате “буџетлијама” повећају на основу рационализације радних мјеста.

– Не желимо да нас неко увуче у причу како правимо подјелу између радника у јавној управи и у реалном сектору. Знам да у управи има радника који раде и заслужују повишице, али исто тако има оних који своју плату не зарађују – оцјењује Шкребић.

Истиче да су послодавцима представници Владе РС саопштили да планирају враћање пореза ако повећају плате радницима, али да још ништа није конкретно договорено.

(Српскаинфо)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

Радника свуда фали

21.04.2019 07:10

Послодавци поцните мало реалније плацати Васе раднике. Ако овако наставите морацете сами радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШББКББ

21.04.2019 09:20

Нико није против повећања плате раднику/радницима.Треба и друштво стати иза привредника а кад се смање намети нико нормалан неби био против повећања плата.Све сто дрзава умањи нека се преусмјери на плате. Приватне милионске и висе милионске фирме које иоле могу дати веце плате свакако требају без одлагања повецати плате.Проблем су средња и мала предузеца који запослајавају вецину у реалном сектору који имају исте намете(таксе и сл.)као и велике компаније...код малих се јављају проблеми јер неце моци истрпити и одрзати и онако пољуљано пословање јер поново долази економска криза и код земаља у ЕУ без обзира сто све висе тразе раднике са Балкана.

Name

Директ

21.04.2019 09:47

Реалније и плацају, само сто се дрзава пуно уградјује и у плату па послодавци исплацују пола плате на руке. Да се ја питам, скроз би укинуо порез на плате јер то је најдиректније могуце закидање.

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

21.04.2019 09:51

И ДРЗАВА ДА СМАЊИ ПОРЕЗЕ И ДА СЕ ПРИВАТНИК ОДРЕКНЕ ДЈЕЛА ЗАРАДЕ

Name

БЛ

21.04.2019 10:04

Не узмајте фискалне рацуне боље да остане обицним људима које дрзе кафане и трговне него да плацате ухљебе и паразите НЕ УЗМАЈ ФИСКАЛНИ

Name

РР СББКББ

21.04.2019 10:07

КОЛИКО ГОД ДА СЕ СМАЊЕ НАМЕТИ ПРИВСТНИЦИМА ОНИ НЕЦЕ ПОВЕЦАТИ ПЛАТЕ ДОК НЕ МОРАЈУ. ЊИМА ЈЕ УВИЈЕК МАЛО, ОНИ ИМАЈУ ПО ТРИ ДЗИПА У ПОРОДИЦИ АЛИ ЊИМА ЈЕ КУКУ ЈЕР НЕМАЈУ ПЕТ .. И ТАКО У НЕДОГЛЕД. КАКО СУ САД У ТРЕБИЊУ ПРИВАТНИЦИ ,,МОГЛИ,, ПОДИЦИ ПЛАТЕ ЈЕРВСУ ВИДЈЕЛИ ДА СВИ ОДОСЕ У ДУБРОВНИК. ДУБРОВНИК ЈЕ ИСПАО ПРАВИ СПАС ЗА ТРЕБИЊСКЕ РАДНИКЕ. КАМО СРЕЦЕ ДА ЈЕ ПРИЈЕ ДОСЛО ДО ОВОГА.

Name

Не мозwте се назвати бизнисменима

21.04.2019 11:16

Док се уграде и једни и други,раднику остане за резије од којих опет њима у будјет да харце ухљеби и пензионwри који такво стање и подрзавају и на крају салдо за 30 комада круха. Реални и ткз. лазни рад морају бити у некој нормалној сразмјери. Послодавци су науцили да исто тако грабе, да им дрзава односно ми, плаца троскове радника и на разне нацине убризгавање из будјета, или це они лицно остетити раднике по питању њихових права, сто и цине све године, тако да на основу и свог тога безакоња су се и богатили ткз. привредници тј. криминалци који су предходно пљацком нас досли до тога капитала, а друство пропадало. Од свега тога користи имају ухљеби на власти и привредници. Радници и остали градјани имају пуко презивљавање у биједи. Закаснили сте и са накнадном памецу. Нефункционисе привреда на такав нацин.

Name

Асд

21.04.2019 07:11

Привредници повећајте плате својим радницима. Не морате имати по 3 куће и 5 станова и возати аута од 100000 км, дајте и раднику шта му припада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2019 12:26

Што не траже да се вишак радника на буџету смањи? Не смију, чувају позиције, а да се не замјере власти.

Name

еом

21.04.2019 14:20

Само бјезати из те пропале РС. Нема ту зивота, а сваким даном је све горе. Ја сам заувијек напустио БЛ прије 4 године и то је најбоље сто сам урадио у зивоту. Млади су то схватили и масовно бјезе из пропасти РС.

Name

МилW

21.04.2019 19:58

Реално ситуација је скроз исчашена. Прво, обавезе послодаваца према радницима у најразвијенијим земљама ЕУ су, изражене у процентима, најмање два пута веће од обавеза које плаћају наши послодавци. Порез на добит у истим тим земљама је најмање 60% од остварене добити а код нас једва 25%. Код нас је држава, тачније ентитет индустрију коже, текстила и обуће ослободио плаћања адекватног износа доприноса на плате до 800 КМ (плаћају доприносе као за минималну плату; другим ријечима - држава производи сиромашне људе) Једино је обичном човјеку преостало, ако може и ако хоће да се спаси ове биједе у сваком погледу да напуси ове просторе или да погази сам себе и постане још једна фукара у систему који воде све сами нерадници.

Name

Јаффа

21.04.2019 07:15

МД и његова екипа ће у датом тренутку да напусте РС, са пуним рачунима, развијеним пословима напољу и рјешеним некретнинама. А у РС остаје проблем...да га рјеше и његови гласачи ухљеби и сви остали. Тада ће народ бити сложан, али биће касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.04.2019 14:11

Унитарна Босна це све то ријесити, не брини ниста. Додик је борац за Унитарну, многи то не виде...

Name

001

21.04.2019 07:28

Послодавац ! Нити висе постоји реални сектор нити висе Има робова тј радника како их ви зовете. Јаране све је унистено а ово ти писем да се не сикирас висе ПРИВРЕДНИЦЕ ! НЕМА РЕАЛНИ СЕКТОР ЈАРАНЕ УНИСТЕНО ... И МОЛИМ ТЕ БЕЗ СТРЕСА НИЈЕ ДОБРО ЗА ЗДРАВЉЕ ! ХМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.04.2019 07:32

Откуд вама, господине приватниче, право да коментаришете и оцјењујете висину плата запослених у јавном сектору? Да ли моја редовна примања, као професора у школи, треба да зависе ид воље једног или више приватника? Срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја па ја

21.04.2019 09:23

Не господине професоре , плате у јавном сектору зависе од кредита ! Ми и немамо реални сектор !

Name

ре БЛ

21.04.2019 09:37

Како ти професоре не разумијеш да је буџет у власништву Додика, Тегелтије и сада Лукача. Професоре нема више оног времена када се буџет пунио од доприноса. Социјализам је давно пропао

Name

Хамис

21.04.2019 09:41

А од кога добијас плату срам те било? Да ти мозда дрзава не даје своје паре или од нас приватника наплати па теби даје плату,?

Name

роккy

21.04.2019 07:50

Унија удузења послодаваца РС је теска утопија.Јављају се само кад им је угрозен профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енд

21.04.2019 11:22

Накрали су се са еадницке кицме, доста им. Али на сву срецу и радници су прогледали и имају разне опције ријесења,радник је радник и свакако му је да ради, само разлика је да ли је за то плацwн или социјална помоц од које немозw ни презивјети а нw зивјwти.

Name

Освит

21.04.2019 08:01

До повецања плата радницима мозе доци само развојем привреде. Услови за нови привредни циклус су јасна геополитицка опредељења, потпуна деполитизација друства,правна дрзава,рационална управа, адекватно образовање ,строга контрола задузивања и инвестирање у инфраструктуру сходно могуцностима .Као сто нам треба нови циклус у привреди јер је све унистено тако нам треба и нови циклус и у друству уопсте ,нови људи нове идеје примјерене времену и простору у којем зивимо. Са клеронацинализмом као основом друства којим је у име Нације и Дрзаве све у функцији криминала и корупције и страних интереса осудени смо не на бољи зивот него на нестајање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

21.04.2019 11:36

Ограничите примања политичарима,неће их онда бити толико.Треба их изједначити са висином примања високе стручне спреме укинути све остале привилегије.

Name

Симо

21.04.2019 08:02

Драгутине Скребицу ако има праве и дрзаве бице истраге и против тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељезницар

21.04.2019 08:15

Проблем повецања плата у јавном сектору се мозе ријесити врло лако. Сума новца за плате да остане иста а кроз смањење броја радника досло би устеде новца који се даље мозе распоредити на остале запослене. Рецимо ЗРС су смањиле број радника са 3700 прије 8 година на 2400. Знаци да сада за плате дају укупно 33% мање новца само по основу смањења броја радника. А и висе кад се узме у обзир да је смањена накнада за минули рад, да је укинут минули рад на остварени бенефициран радни стаз и да је смањен топли оброк са 185 на 135 км. Па према томе не би било проблема да се од те устеде повецају плате за остале запослене и за 25%. Само је проблем сто је у укупном броју смањених радника много масиноводја, отправника, прегледаца, прузних радника, инзењера и других који доприносе послу. Тим радницима треба повецати плате и за 100% како не би и даље напустали зрс јер вец сада постоји огроман проблем због мањка тих људи. Они једноставно неце да раде за плате од 700-800 км и одлазе а посао трпи. Док онима који не доприносе пословању тј разним референтима, цистацицама, куририма, портирима, евидентицатима, секретарицама и слицно не треба повецати плату ни за 1км. Свакако не раде ниста и ниским примањима их треба подстицати да напусте предузеце. Овако се плацањем њиховог нерада понизавају они који раде и тиме се они стимулису да оду. Вјерујем да је слицно у свим дрзавим фирмама. Нико се не би бунио да се уцитељици, медицинској сестри или полицајцу повеца плата али немојте повецавати домарима, цистацицама, куварицама, референтима и слицно. Само повецавати плате од оног новца који се устеди одласком нерадника у пензију или напустањем посла и проблем за три цетири године ријесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

21.04.2019 08:19

ови послодавци би нај радије да нико нема никаква примања па да радници раде код њих јер немају гдје друго за 300 марака сеснаест сати дневно без слободног дана.нису они послодавци они зеле бити робовласници зеле да робови раде а они да се богате.фујјј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никада

21.04.2019 08:20

Он,а ни вецина оваквих као об,Висковиц,никада нике своју плату зарадио да би схватионо цему прицате.Једино стоње знао и сад и прије је да беспоговорно слуса Дукицеве наредбе и малтретирање становниства цијеле Бурац регије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБАР ЈЕ

21.04.2019 08:20

зар ми имамо премјера???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.04.2019 08:27

Шта је са тобом,какав премијер знаш ли ти добро у овој катастрофи ко коси а ко воду носи годинама у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љути

21.04.2019 08:27

само радник није љут, он је вец да извинете скинуо гаце да га оооо, ви сте и направили овде овај хаос са људима, пет куца ,милиони у кесу, а радник нула.Код нас свака суса себе назива привредником, онај отвори трафику стави два радника и као бизмисмен, а радник у трафици 12 сати за 22 марке се кува. Само остро, требало је и ранијетако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

21.04.2019 08:28

Е ШКРЕБИЋУ, ТЕБЕ ТРЕБА ДА ТЕ ЛИЈЕЧИ ИСКЉУЧИВО ОНАЈ БОГДАНИЋ... КО ЈЕ ТАЈ КОЈИ НИЈЕ УПЛАЋИВАО ДОПРИНОСЕ - ПА ПОСЛОДАВЦИ... ЋУТАЛИ СТЕ СВИ КАО РИБЕ ДОК ЈЕ ТРАЈАЛА ОПШТА КРАЂА У ЗДРАВСТВУ... А САДА НЕСТО ПОПУЈЕШ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааааааааа

21.04.2019 10:15

Сто сте плацали плацали сте,ицете у Албанију тразит раднике,као сто Хрвати долазе у Бања Луку,ко је иоле нормалан ту се задрзат неце ,да буде слуга онима који казу да их сколовани не занимају,,само послусни и политицки подплацени,,јадна је та дрзава и народи у њој,,далеко је то од доброг и неке боље будуцности у цијелој дрзави за све народе не битно ко је ко....! Поздрав за редакцију БН телевизије и људе који најреалније гледају на све сто се десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУСТИНА

21.04.2019 10:18

У ЕУ се потписује уговор на бруто плату и радик (синдикат) се бори за права радника да му дрзава узима сто мање од плате . А код нас се синдикат бори себи за позиције и плате преко ледја радника . Овдје треба дати бруто плате радницима и да се затим бори за мања давања бирократама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

21.04.2019 10:39

Наси привредници(феудалци) раде овако,сви се договарају да плате свугдје буду одприлике исте без обзира дали фирма послује тако добро да му мозе дати и 2000км али неце због другог феудалца него то задрзи за себе.Ако плата радника са доприносима износи одприлике 700км е толико и послодавац мора да заради на сваком раднику себи у дзеп па ако има примјер 50 радника видите колико је то и зато они могу за кратко вријеме имати све то сто имају.Ово неприцам напамет него из слуцаја који сам дозивљавао кад ми је послодавац рекао,нетребас ти мени ако цес само да зарадис своју плату него толико морас и мени зарадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.04.2019 11:07

Багра са Висковиц изводјацем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила словенија

21.04.2019 11:31

Висковиц незна реци по правилу ни доообој тоје све голи сељо свеби ја вас из такозванне српске послала у русију неби ја вама дала у европу стоко смрдљива

Name

ре

21.04.2019 20:20

Тацно тако Мила, код руса браце ици треба.

Name

цлан

21.04.2019 11:12

На Палама оснвано удрузење конобара и угоститељских радника све се прати плате, фискални рацуни и јавља се инспекцији о затварању тзв неиздавању фискалног рацуна све се одмах пријављује. Плата мора бити 800-1000км и да се постује радно вријеме. Проблема има са инспекцијом која је корумпирана и не изврсава по закону прописано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озбиљни послодавци

21.04.2019 11:39

Прије авwга стите интересе својих радника за добробит друства у цјелини. Ви то нисте, ви сте великом вwцином обицни криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

21.04.2019 12:56

Прохујало Са вихором свесте ви унистили

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

21.04.2019 13:16

Ова тема је требала бити отворена прије 24 год. Радници су фактицки били на робији 24 год, без икаквог излаза. Приморани да раде за лопове за мале паре. И сад кад се отвориле границе радницима али радницима ви лопови се несто буните

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да дах

22.04.2019 07:02

Под пластом јединства бwз подјела.

Name

Дечко

21.04.2019 13:49

И држава плаћа порез у јавном сектору. Драги људи послодавац је све уложио у бизнис и очекује профит. Зато сви који мислите да вам је послодавац дужан да вам повећа плате отворите своју приватну фирму и пробајте... Пуно среће вам желим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

21.04.2019 15:14

Е па послодавце ако ти небуде имао ко радити у твојој фирми ти немој оцекивати а це ти неко радити за биједну плату него засуци ти рукаве па ради или затвори,хвала богу па се границе отвориле,одосе људи гдје це за свој рад бити постено плацен.Немој те онда кукати како немате пекара,зидара тесара,возаца,вариоца итд..

Name

ре

21.04.2019 20:23

Послодавац оцекује ЕКСТРА ПРОФИТ, вецина послодаваца га и остварује, преко леђа радника тј. робова. Е нема висе радника...

Name

Марко

21.04.2019 14:33

Бозе мој да нисам лагано цитао ове коментаре неби знао у каквом поквареном свијету зивим није ни цудо стоцемо изумријети као народ јел то и заслузујемо.Приватници баки приватници наки препорука да ходају голи и возесе на бициклу по могуцности.Нико непомену пар хеликоптера који слузе за опслузивање једног дјела елите.Нико непомену стотине скупоцјених аутомобила у којима се возају владини слузбеници.Деведесет посто тих слузбеника тек приватно су возил аутомобиле 5.000км.до10.000км.Нико непомену сто се милиони и милијарде извлаце преко јавних набавки и иду у депове политицких тајкуна.Нико непомену засто здравство дугује толике милијоне за неплацене пирезе.Нико непомену да садасњи састав полиције коста 125.000.000.км а са повецањем од 1.000. резервни полицајацр бице јос 25.000.000. км.Нико нема против повецања плата просвети тоје стуб образовања у РСу и полицајаца цијењених доктора и медицинских радника али нико немозе бранити оно стоје недбрањиво да један слузбеник у канцеларији вриједи од једног доктора кији у најољем року немоза заврсити сколу и специјализирати за 16.г. А вама неписменим лајави и свезнајуцим критицарима предлазем отвори фирму мангупе па ниси толико луд да радис задругога кадси вец толико паметан.И јос један савјет за ове патриоте сто коментарису мебулозе да неко ради за 300.км правац Њемацка и запад тамо је уреденије и док будес бицес добар лаксеје поднијети кад те јебе странац него твој тамо нецес смјети јаднице ни да помислис нити да гледас које ти ауто вози сеф а камоли газда мозес отици и у пензију дага никад и невидис.Ако будес могао кафу попити испод2.5€ у кафицу и неки сендвиц од 12 еврица дати буде лаксе у твом мозгу и неку гајбице од 500.€ а не у Баналуци пијес кафу за 1.км и глумис фрајера и плацас стан од300км. до 500.км хтјеоби да конобар има плату 1.500.€ Видис ту нема математике него позурите сто брзе да одете срерно зарадите пензију.Само да знате ако нисте знали није запад развијен од нерада него од великог рада и велике дисциплине.Ако нисте знали у Њемацкој нема суда који цете вратити на посао ако одбијес наредење сефу.Давас напомен да нема слава умрла тетка комсија добар пријатељ само цлан породице Жена и дјеца ауфидер зен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

21.04.2019 16:58

Хахахаха,бас сам се насмијао,срецно приватнице.

Name

Хик

21.04.2019 14:37

Овај цовјек није послодавац. Он је радодавац и радопримац.нароцито прима све сто му стизе од резима . А увијек је уз резим. Па социјалиста, па код Чавица, па опет социјалиста, па послодавац. Супаљ на све стране али препуних дзепова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лара

24.04.2019 19:52

Напустила сам посао у једној фирми због мобинга на послу и пријавила се на биро,и сад ме ниједна друга фирма неце прими на посао,коме иду те супље прице да фали радника...Теслиц

ОДГОВОРИТЕ