Poslodavci ljuti na premijera?

Poslodavci u Republici Srpskoj zabrinuti su zbog dogovorenih i planiranih povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru, jer to može uticati da plate u realnom sektoru “ostanu zamrznute”.  

Republika Srpska 21.04.2019 | 09:05
Poslodavci ljuti na premijera?
– Poznato je da i sada prihodi iz budžeta, a posebno doprinosi, nisu dovoljni za izmirivanje obaveza u zdravstvu porema radnicima. Pojedine zdravstvene ustanove duguju veliku svotu novca i po nekoliko godina za poreze i doprinose. Onda je sasvim logično da, ako se povećaju primanja za neke budžetske korisnike, da će se povećan prihod koji je ostvaren blagim povećanjem plata i povećanom privrednom aktivnošću u proteklom periodu, jednostavno istopiti. Neće moći doći do smanjenja poreza i doprinosa što je bio uslov za povećanje plata radnika u realnom sektoru – obrazlaže za Srpskainfo predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Na sve to, kako kaže, statistika prikazuje smanjenju industrijsku proivodnju, što nikako nije dobar indikator. 

Škrebić kaže da su predstavnici Unije udruženja poslodavaca RS prenijeli premijeru Radovanu Viškoviću svoje strahove i predložili mu da se plate “budžetlijama” povećaju na osnovu racionalizacije radnih mjesta.

– Ne želimo da nas neko uvuče u priču kako pravimo podjelu između radnika u javnoj upravi i u realnom sektoru. Znam da u upravi ima radnika koji rade i zaslužuju povišice, ali isto tako ima onih koji svoju platu ne zarađuju – ocjenjuje Škrebić.

Ističe da su poslodavcima predstavnici Vlade RS saopštili da planiraju vraćanje poreza ako povećaju plate radnicima, ali da još ništa nije konkretno dogovoreno.

(Srpskainfo)

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

Radnika svuda fali

21.04.2019 07:10

Poslodavci pocnite malo realnije placati Vase radnike. Ako ovako nastavite moracete sami raditi.

ODGOVORITE
Name

ŠBBKBB

21.04.2019 09:20

Niko nije protiv povećanja plate radniku/radnicima.Treba i društvo stati iza privrednika a kad se smanje nameti niko normalan nebi bio protiv povećanja plata.Sve sto drzava umanji neka se preusmjeri na plate. Privatne milionske i vise milionske firme koje iole mogu dati vece plate svakako trebaju bez odlaganja povecati plate.Problem su srednja i mala preduzeca koji zaposlajavaju vecinu u realnom sektoru koji imaju iste namete(takse i sl.)kao i velike kompanije...kod malih se javljaju problemi jer nece moci istrpiti i odrzati i onako poljuljano poslovanje jer ponovo dolazi ekonomska kriza i kod zemalja u EU bez obzira sto sve vise traze radnike sa Balkana.

Name

Direkt

21.04.2019 09:47

Realnije i placaju, samo sto se drzava puno ugradjuje i u platu pa poslodavci isplacuju pola plate na ruke. Da se ja pitam, skroz bi ukinuo porez na plate jer to je najdirektnije moguce zakidanje.

Name

SALE SLOVENAC

21.04.2019 09:51

I DRZAVA DA SMANJI POREZE I DA SE PRIVATNIK ODREKNE DJELA ZARADE

Name

BL

21.04.2019 10:04

Ne uzmajte fiskalne racune bolje da ostane obicnim ljudima koje drze kafane i trgovne nego da placate uhljebe i parazite NE UZMAJ FISKALNI

Name

RR SBBKBB

21.04.2019 10:07

KOLIKO GOD DA SE SMANJE NAMETI PRIVSTNICIMA ONI NECE POVECATI PLATE DOK NE MORAJU. NJIMA JE UVIJEK MALO, ONI IMAJU PO TRI DZIPA U PORODICI ALI NJIMA JE KUKU JER NEMAJU PET .. I TAKO U NEDOGLED. KAKO SU SAD U TREBINJU PRIVATNICI ,,MOGLI,, PODICI PLATE JERVSU VIDJELI DA SVI ODOSE U DUBROVNIK. DUBROVNIK JE ISPAO PRAVI SPAS ZA TREBINJSKE RADNIKE. KAMO SRECE DA JE PRIJE DOSLO DO OVOGA.

Name

Ne mozwte se nazvati biznismenima

21.04.2019 11:16

Dok se ugrade i jedni i drugi,radniku ostane za rezije od kojih opet njima u budjet da harce uhljebi i penzionwri koji takvo stanje i podrzavaju i na kraju saldo za 30 komada kruha. Realni i tkz. lazni rad moraju biti u nekoj normalnoj srazmjeri. Poslodavci su naucili da isto tako grabe, da im drzava odnosno mi, placa troskove radnika i na razne nacine ubrizgavanje iz budjeta, ili ce oni licno ostetiti radnike po pitanju njihovih prava, sto i cine sve godine, tako da na osnovu i svog toga bezakonja su se i bogatili tkz. privrednici tj. kriminalci koji su predhodno pljackom nas dosli do toga kapitala, a drustvo propadalo. Od svega toga koristi imaju uhljebi na vlasti i privrednici. Radnici i ostali gradjani imaju puko prezivljavanje u bijedi. Zakasnili ste i sa naknadnom pamecu. Nefunkcionise privreda na takav nacin.

Name

Asd

21.04.2019 07:11

Privrednici povećajte plate svojim radnicima. Ne morate imati po 3 kuće i 5 stanova i vozati auta od 100000 km, dajte i radniku šta mu pripada.

ODGOVORITE
Name

Re

21.04.2019 12:26

Što ne traže da se višak radnika na budžetu smanji? Ne smiju, čuvaju pozicije, a da se ne zamjere vlasti.

Name

eom

21.04.2019 14:20

Samo bjezati iz te propale RS. Nema tu zivota, a svakim danom je sve gore. Ja sam zauvijek napustio BL prije 4 godine i to je najbolje sto sam uradio u zivotu. Mladi su to shvatili i masovno bjeze iz propasti RS.

Name

MilW

21.04.2019 19:58

Realno situacija je skroz isčašena. Prvo, obaveze poslodavaca prema radnicima u najrazvijenijim zemljama EU su, izražene u procentima, najmanje dva puta veće od obaveza koje plaćaju naši poslodavci. Porez na dobit u istim tim zemljama je najmanje 60% od ostvarene dobiti a kod nas jedva 25%. Kod nas je država, tačnije entitet industriju kože, tekstila i obuće oslobodio plaćanja adekvatnog iznosa doprinosa na plate do 800 KM (plaćaju doprinose kao za minimalnu platu; drugim riječima - država proizvodi siromašne ljude) Jedino je običnom čovjeku preostalo, ako može i ako hoće da se spasi ove bijede u svakom pogledu da napusi ove prostore ili da pogazi sam sebe i postane još jedna fukara u sistemu koji vode sve sami neradnici.

Name

Jaffa

21.04.2019 07:15

MD i njegova ekipa će u datom trenutku da napuste RS, sa punim računima, razvijenim poslovima napolju i rješenim nekretninama. A u RS ostaje problem...da ga rješe i njegovi glasači uhljebi i svi ostali. Tada će narod biti složan, ali biće kasno.

ODGOVORITE
Name

re

21.04.2019 14:11

Unitarna Bosna ce sve to rijesiti, ne brini nista. Dodik je borac za Unitarnu, mnogi to ne vide...

Name

001

21.04.2019 07:28

Poslodavac ! Niti vise postoji realni sektor niti vise Ima robova tj radnika kako ih vi zovete. Jarane sve je unisteno a ovo ti pisem da se ne sikiras vise PRIVREDNICE ! NEMA REALNI SEKTOR JARANE UNISTENO ... I MOLIM TE BEZ STRESA NIJE DOBRO ZA ZDRAVLJE ! HM

ODGOVORITE
Name

BL

21.04.2019 07:32

Otkud vama, gospodine privatniče, pravo da komentarišete i ocjenjujete visinu plata zaposlenih u javnom sektoru? Da li moja redovna primanja, kao profesora u školi, treba da zavise id volje jednog ili više privatnika? Sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

Ja pa ja

21.04.2019 09:23

Ne gospodine profesore , plate u javnom sektoru zavise od kredita ! Mi i nemamo realni sektor !

Name

re BL

21.04.2019 09:37

Kako ti profesore ne razumiješ da je budžet u vlasništvu Dodika, Tegeltije i sada Lukača. Profesore nema više onog vremena kada se budžet punio od doprinosa. Socijalizam je davno propao

Name

Hamis

21.04.2019 09:41

A od koga dobijas platu sram te bilo? Da ti mozda drzava ne daje svoje pare ili od nas privatnika naplati pa tebi daje platu,?

Name

rokky

21.04.2019 07:50

Unija uduzenja poslodavaca RS je teska utopija.Javljaju se samo kad im je ugrozen profit.

ODGOVORITE
Name

End

21.04.2019 11:22

Nakrali su se sa eadnicke kicme, dosta im. Ali na svu srecu i radnici su progledali i imaju razne opcije rijesenja,radnik je radnik i svakako mu je da radi, samo razlika je da li je za to placwn ili socijalna pomoc od koje nemozw ni prezivjeti a nw zivjwti.

Name

Osvit

21.04.2019 08:01

Do povecanja plata radnicima moze doci samo razvojem privrede. Uslovi za novi privredni ciklus su jasna geopoliticka opredeljenja, potpuna depolitizacija drustva,pravna drzava,racionalna uprava, adekvatno obrazovanje ,stroga kontrola zaduzivanja i investiranje u infrastrukturu shodno mogucnostima .Kao sto nam treba novi ciklus u privredi jer je sve unisteno tako nam treba i novi ciklus i u drustvu uopste ,novi ljudi nove ideje primjerene vremenu i prostoru u kojem zivimo. Sa kleronacinalizmom kao osnovom drustva kojim je u ime Nacije i Drzave sve u funkciji kriminala i korupcije i stranih interesa osudeni smo ne na bolji zivot nego na nestajanje.

ODGOVORITE
Name

КСС

21.04.2019 11:36

Ограничите примања политичарима,неће их онда бити толико.Треба их изједначити са висином примања високе стручне спреме укинути све остале привилегије.

Name

Simo

21.04.2019 08:02

Dragutine Skrebicu ako ima prave i drzave bice istrage i protiv tebe!

ODGOVORITE
Name

Zeljeznicar

21.04.2019 08:15

Problem povecanja plata u javnom sektoru se moze rijesiti vrlo lako. Suma novca za plate da ostane ista a kroz smanjenje broja radnika doslo bi ustede novca koji se dalje moze rasporediti na ostale zaposlene. Recimo ZRS su smanjile broj radnika sa 3700 prije 8 godina na 2400. Znaci da sada za plate daju ukupno 33% manje novca samo po osnovu smanjenja broja radnika. A i vise kad se uzme u obzir da je smanjena naknada za minuli rad, da je ukinut minuli rad na ostvareni beneficiran radni staz i da je smanjen topli obrok sa 185 na 135 km. Pa prema tome ne bi bilo problema da se od te ustede povecaju plate za ostale zaposlene i za 25%. Samo je problem sto je u ukupnom broju smanjenih radnika mnogo masinovodja, otpravnika, pregledaca, pruznih radnika, inzenjera i drugih koji doprinose poslu. Tim radnicima treba povecati plate i za 100% kako ne bi i dalje napustali zrs jer vec sada postoji ogroman problem zbog manjka tih ljudi. Oni jednostavno nece da rade za plate od 700-800 km i odlaze a posao trpi. Dok onima koji ne doprinose poslovanju tj raznim referentima, cistacicama, kuririma, portirima, evidenticatima, sekretaricama i slicno ne treba povecati platu ni za 1km. Svakako ne rade nista i niskim primanjima ih treba podsticati da napuste preduzece. Ovako se placanjem njihovog nerada ponizavaju oni koji rade i time se oni stimulisu da odu. Vjerujem da je slicno u svim drzavim firmama. Niko se ne bi bunio da se uciteljici, medicinskoj sestri ili policajcu poveca plata ali nemojte povecavati domarima, cistacicama, kuvaricama, referentima i slicno. Samo povecavati plate od onog novca koji se ustedi odlaskom neradnika u penziju ili napustanjem posla i problem za tri cetiri godine rijesen.

ODGOVORITE
Name

Radnik

21.04.2019 08:19

ovi poslodavci bi naj radije da niko nema nikakva primanja pa da radnici rade kod njih jer nemaju gdje drugo za 300 maraka sesnaest sati dnevno bez slobodnog dana.nisu oni poslodavci oni zele biti robovlasnici zele da robovi rade a oni da se bogate.fujjj...

ODGOVORITE
Name

Nikada

21.04.2019 08:20

On,a ni vecina ovakvih kao ob,Viskovic,nikada nike svoju platu zaradio da bi shvationo cemu pricate.Jedino stonje znao i sad i prije je da bespogovorno slusa Dukiceve naredbe i maltretiranje stanovnistva cijele Burac regije.

ODGOVORITE
Name

DOBAR JE

21.04.2019 08:20

zar mi imamo premjera???????

ODGOVORITE
Name

re

21.04.2019 08:27

Šta je sa tobom,kakav premijer znaš li ti dobro u ovoj katastrofi ko kosi a ko vodu nosi godinama u RS.

ODGOVORITE
Name

ljuti

21.04.2019 08:27

samo radnik nije ljut, on je vec da izvinete skinuo gace da ga oooo, vi ste i napravili ovde ovaj haos sa ljudima, pet kuca ,milioni u kesu, a radnik nula.Kod nas svaka susa sebe naziva privrednikom, onaj otvori trafiku stavi dva radnika i kao bizmismen, a radnik u trafici 12 sati za 22 marke se kuva. Samo ostro, trebalo je i ranijetako.

ODGOVORITE
Name

TORRO

21.04.2019 08:28

E ŠKREBIĆU, TEBE TREBA DA TE LIJEČI ISKLJUČIVO ONAJ BOGDANIĆ... KO JE TAJ KOJI NIJE UPLAĆIVAO DOPRINOSE - PA POSLODAVCI... ĆUTALI STE SVI KAO RIBE DOK JE TRAJALA OPŠTA KRAĐA U ZDRAVSTVU... A SADA NESTO POPUJEŠ !!!

ODGOVORITE
Name

Jaaaaaaaaaa

21.04.2019 10:15

Sto ste placali placali ste,icete u Albaniju trazit radnike,kao sto Hrvati dolaze u Banja Luku,ko je iole normalan tu se zadrzat nece ,da bude sluga onima koji kazu da ih skolovani ne zanimaju,,samo poslusni i politicki podplaceni,,jadna je ta drzava i narodi u njoj,,daleko je to od dobrog i neke bolje buducnosti u cijeloj drzavi za sve narode ne bitno ko je ko....! Pozdrav za redakciju BN televizije i ljude koji najrealnije gledaju na sve sto se desava.

ODGOVORITE
Name

SUSTINA

21.04.2019 10:18

U EU se potpisuje ugovor na bruto platu i radik (sindikat) se bori za prava radnika da mu drzava uzima sto manje od plate . A kod nas se sindikat bori sebi za pozicije i plate preko ledja radnika . Ovdje treba dati bruto plate radnicima i da se zatim bori za manja davanja birokratama !

ODGOVORITE
Name

Marko

21.04.2019 10:39

Nasi privrednici(feudalci) rade ovako,svi se dogovaraju da plate svugdje budu odprilike iste bez obzira dali firma posluje tako dobro da mu moze dati i 2000km ali nece zbog drugog feudalca nego to zadrzi za sebe.Ako plata radnika sa doprinosima iznosi odprilike 700km e toliko i poslodavac mora da zaradi na svakom radniku sebi u dzep pa ako ima primjer 50 radnika vidite koliko je to i zato oni mogu za kratko vrijeme imati sve to sto imaju.Ovo nepricam napamet nego iz slucaja koji sam dozivljavao kad mi je poslodavac rekao,netrebas ti meni ako ces samo da zaradis svoju platu nego toliko moras i meni zaraditi.

ODGOVORITE
Name

BL

21.04.2019 11:07

Bagra sa Viskovic izvodjacem !

ODGOVORITE
Name

Mila slovenija

21.04.2019 11:31

Viskovic nezna reci po pravilu ni doooboj toje sve goli seljo svebi ja vas iz takozvanne srpske poslala u rusiju nebi ja vama dala u evropu stoko smrdljiva

Name

re

21.04.2019 20:20

Tacno tako Mila, kod rusa brace ici treba.

Name

clan

21.04.2019 11:12

Na Palama osnvano udruzenje konobara i ugostiteljskih radnika sve se prati plate, fiskalni racuni i javlja se inspekciji o zatvaranju tzv neizdavanju fiskalnog racuna sve se odmah prijavljuje. Plata mora biti 800-1000km i da se postuje radno vrijeme. Problema ima sa inspekcijom koja je korumpirana i ne izvrsava po zakonu propisano.

ODGOVORITE
Name

Ozbiljni poslodavci

21.04.2019 11:39

Prije avwga stite interese svojih radnika za dobrobit drustva u cjelini. Vi to niste, vi ste velikom vwcinom obicni kriminalci.

ODGOVORITE
Name

Austrija

21.04.2019 12:56

Prohujalo Sa vihorom sveste vi unistili

ODGOVORITE
Name

rob

21.04.2019 13:16

Ova tema je trebala biti otvorena prije 24 god. Radnici su fakticki bili na robiji 24 god, bez ikakvog izlaza. Primorani da rade za lopove za male pare. I sad kad se otvorile granice radnicima ali radnicima vi lopovi se nesto bunite

ODGOVORITE
Name

Da dah

22.04.2019 07:02

Pod plastom jedinstva bwz podjela.

Name

Dečko

21.04.2019 13:49

I država plaća porez u javnom sektoru. Dragi ljudi poslodavac je sve uložio u biznis i očekuje profit. Zato svi koji mislite da vam je poslodavac dužan da vam poveća plate otvorite svoju privatnu firmu i probajte... Puno sreće vam želim

ODGOVORITE
Name

Marko

21.04.2019 15:14

E pa poslodavce ako ti nebude imao ko raditi u tvojoj firmi ti nemoj ocekivati a ce ti neko raditi za bijednu platu nego zasuci ti rukave pa radi ili zatvori,hvala bogu pa se granice otvorile,odose ljudi gdje ce za svoj rad biti posteno placen.Nemoj te onda kukati kako nemate pekara,zidara tesara,vozaca,varioca itd..

Name

re

21.04.2019 20:23

Poslodavac ocekuje EKSTRA PROFIT, vecina poslodavaca ga i ostvaruje, preko leđa radnika tj. robova. E nema vise radnika...

Name

Marko

21.04.2019 14:33

Boze moj da nisam lagano citao ove komentare nebi znao u kakvom pokvarenom svijetu zivim nije ni cudo stocemo izumrijeti kao narod jel to i zasluzujemo.Privatnici baki privatnici naki preporuka da hodaju goli i vozese na biciklu po mogucnosti.Niko nepomenu par helikoptera koji sluze za opsluzivanje jednog djela elite.Niko nepomenu stotine skupocjenih automobila u kojima se vozaju vladini sluzbenici.Devedeset posto tih sluzbenika tek privatno su vozil automobile 5.000km.do10.000km.Niko nepomenu sto se milioni i milijarde izvlace preko javnih nabavki i idu u depove politickih tajkuna.Niko nepomenu zasto zdravstvo duguje tolike milijone za neplacene pireze.Niko nepomenu da sadasnji sastav policije kosta 125.000.000.km a sa povecanjem od 1.000. rezervni policajacr bice jos 25.000.000. km.Niko nema protiv povecanja plata prosveti toje stub obrazovanja u RSu i policajaca cijenjenih doktora i medicinskih radnika ali niko nemoze braniti ono stoje nedbranjivo da jedan sluzbenik u kancelariji vrijedi od jednog doktora kiji u najoljem roku nemoza zavrsiti skolu i specijalizirati za 16.g. A vama nepismenim lajavi i sveznajucim kriticarima predlazem otvori firmu mangupe pa nisi toliko lud da radis zadrugoga kadsi vec toliko pametan.I jos jedan savjet za ove patriote sto komentarisu mebuloze da neko radi za 300.km pravac Njemacka i zapad tamo je uredenije i dok budes bices dobar lakseje podnijeti kad te jebe stranac nego tvoj tamo neces smjeti jadnice ni da pomislis niti da gledas koje ti auto vozi sef a kamoli gazda mozes otici i u penziju daga nikad i nevidis.Ako budes mogao kafu popiti ispod2.5€ u kaficu i neki sendvic od 12 evrica dati bude lakse u tvom mozgu i neku gajbice od 500.€ a ne u Banaluci pijes kafu za 1.km i glumis frajera i placas stan od300km. do 500.km htjeobi da konobar ima platu 1.500.€ Vidis tu nema matematike nego pozurite sto brze da odete srerno zaradite penziju.Samo da znate ako niste znali nije zapad razvijen od nerada nego od velikog rada i velike discipline.Ako niste znali u Njemackoj nema suda koji cete vratiti na posao ako odbijes naredenje sefu.Davas napomen da nema slava umrla tetka komsija dobar prijatelj samo clan porodice Žena i djeca aufider zen.

ODGOVORITE
Name

Marko

21.04.2019 16:58

Hahahaha,bas sam se nasmijao,srecno privatnice.

Name

Hik

21.04.2019 14:37

Ovaj covjek nije poslodavac. On je radodavac i radoprimac.narocito prima sve sto mu stize od rezima . A uvijek je uz rezim. Pa socijalista, pa kod Čavica, pa opet socijalista, pa poslodavac. Supalj na sve strane ali prepunih dzepova.

ODGOVORITE
Name

lara

24.04.2019 19:52

Napustila sam posao u jednoj firmi zbog mobinga na poslu i prijavila se na biro,i sad me nijedna druga firma nece primi na posao,kome idu te suplje price da fali radnika...Teslic

ODGOVORITE