На Косово враћени и терористи ИД

У ноћи између петка и суботе из Сирије је у Приштину враћено 110 држављана Косова, од којих четворо бораца, 32 жене и 74 деце. Враћено је још деветоро деце која су изгубила родитеље у рату, саопштио је директор косовске полиције Рашит Ћаљај.

 

Свијет 21.04.2019 | 08:48
На Косово враћени и терористи ИД
Четворица бораца су на захтев тужилаштва притворени на 48 сати. Осталима ће се пружити потребна здравствена и рехабилитациона помоћ, рекао је он.
 
Повратници се налазе у центру за азил на периферији Приштине, пише РСЕ.
 
Према полицијским информацијама, верује се да се у Сирији и даље налази још око 30 бораца у конфликнтим зонама, 49 жена и осморо деце, који су грађани Косова или пореклом са Косова. Косово ће такође радити и на њиховом повратку.

Министар правде Абељард Тахири рекао је да се на овој иницијативи радило од октобра прошле године, и да је подршка САД била од изузетне важности. 
 
- Улога САД је била од изузетне важности у овом процесу, као и осталих држава када се ради о размени информација и о томе где се грађани налазе. Због осетљивости целе ове операције не можемо говорити о детаљима. Али, могу рећи да без подршке САД-а, ова операција не би могла да се реализује - казао је Тахири.

Како је навео, "наш циљ је да се сваки грађанин Косова врати, а свако ко је починио кривично дело и био део терористичке организације, суочиће се са правдом".

Ко је починио кривично дело, суочиће се са правдом

Он је додао да су деца која су дуго времена била у ратним зонама била у јако тешким условима.

- Зато мислим да је овој деци и овим женама пружена друга шанса за живот. Сви они који су починили кривично дело у ратним зонама, било да су мушкрарци или жене, суочиће се са правдом - додао је Тахири.
 
Косово је предузело, додали су министар и директор полиције, све мере што се тиче здравственог прегледа и рехабилитације и, како су нагласили, неће дозволити да њихови грађани "представљају ризик демократском свету". Додали су да ће Косово наставити да се бори против насилног екстремизма.

- Ови грађани, жене и деце, били су жртве неодговорности појединаца који су их због каквих год интереса искористили и онемогућили им будућност, без њихове воље, остављајући им велике последице. Ове жене заслужују рехабилитацију ради мирнијег живота и овој деци место је у школама како би се образовали ради њихове будућности - додао је Тахири.

Честитке из САД

Амбасада САД у Приштини честитала је Косову на повратку 110 својих грађана из Сирије.
 
- Са овом репатријацијом, Косово је дало значајан пример за све чланове Глобалне коалиције за борбу против ИСИС-а и међународну заједницу који треба да се прати. Поздрављамо њихово саосећање које су показали у прихватању повратка овог великог броја цивила. Сједињене Државе остају захвалне Сиријским демократским снагама на подршци у репатријацији и што настављају да хумано задржавају још стотину бораца ИСИС-а из десетине земаља - саопштено је из Амбасаде.

Дописник РСЕ био је у току ноћи на лицу места, одакле је јавио да је на аеродрому био и један авион са америчком заставом. У међувремену, на аеродрому "Адем Јашари" у Приштини у ноћи између петка и суботе је био присутан велики број полицијских снага.
 
Влада Косова је током марта месеца саопштила да са забринутошћу прати стање грађана Косова који се још увек налазе у Сирији. Верује се да је тамо више од 150 мушкараца, жена и деце са Косова, плус 60 деце која су тамо рођена а којима је најмање један од родитеља држављанин Косова.

У писменом одговору, међутим, није наведено да ли Косово има неких конкретних планова за повратак својих држављана.
 
За седам година 400 грађана са КиМ завршило у Сирији

Од 2012. године око 400 особа са Косова прикључило се милитантној Исламској држави у Сирији и Ираку. Од тог броја 255 су мушкарци, а остали су жене и деца. На Косово се вратило 135 особа. Верује се да је на ратишту убијено око 70 Косовара.

Одлазак младих на страна ратишта натерало је косовске институције да усвоје посебан закон којим се санкционишу таква кривична дела.

Иначе, Сиријске демократске снаге (СДФ) су крајем марта објавиле да су ослободиле последње територије такозване Исламске државе у Сирији. Хиљаде осумњичених чланова такозване Исламске државе и бораца из Сирије, Ирака и других земаља су сада ухапшени и смештени у затворе и кампове на северу Сирије.

Курдске демократске снаге наводе да је само од почетка године ухапшено више од 5.000 чланова такозване Исламске државе или Даеша, те да је све теже држати затворенима тако велики број људи.

Поједини кампови на северу и североистоку Сирије су пренатрпани, попут кампа Ал-Хол. Према информацијама СДФ-а, 9.000 страних држављана, од чега 6.500 деце, смештено је у овом кампу.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пробуди те се

21.04.2019 07:51

Ал 74 деце

ОДГОВОРИТЕ