Na Kosovo vraćeni i teroristi ID

U noći između petka i subote iz Sirije je u Prištinu vraćeno 110 državljana Kosova, od kojih četvoro boraca, 32 žene i 74 dece. Vraćeno je još devetoro dece koja su izgubila roditelje u ratu, saopštio je direktor kosovske policije Rašit Ćaljaj.

 

Svijet 21.04.2019 | 08:48
Na Kosovo vraćeni i teroristi ID
Četvorica boraca su na zahtev tužilaštva pritvoreni na 48 sati. Ostalima će se pružiti potrebna zdravstvena i rehabilitaciona pomoć, rekao je on.
 
Povratnici se nalaze u centru za azil na periferiji Prištine, piše RSE.
 
Prema policijskim informacijama, veruje se da se u Siriji i dalje nalazi još oko 30 boraca u konflikntim zonama, 49 žena i osmoro dece, koji su građani Kosova ili poreklom sa Kosova. Kosovo će takođe raditi i na njihovom povratku.

Ministar pravde Abeljard Tahiri rekao je da se na ovoj inicijativi radilo od oktobra prošle godine, i da je podrška SAD bila od izuzetne važnosti. 
 
- Uloga SAD je bila od izuzetne važnosti u ovom procesu, kao i ostalih država kada se radi o razmeni informacija i o tome gde se građani nalaze. Zbog osetljivosti cele ove operacije ne možemo govoriti o detaljima. Ali, mogu reći da bez podrške SAD-a, ova operacija ne bi mogla da se realizuje - kazao je Tahiri.

Kako je naveo, "naš cilj je da se svaki građanin Kosova vrati, a svako ko je počinio krivično delo i bio deo terorističke organizacije, suočiće se sa pravdom".

Ko je počinio krivično delo, suočiće se sa pravdom

On je dodao da su deca koja su dugo vremena bila u ratnim zonama bila u jako teškim uslovima.

- Zato mislim da je ovoj deci i ovim ženama pružena druga šansa za život. Svi oni koji su počinili krivično delo u ratnim zonama, bilo da su muškrarci ili žene, suočiće se sa pravdom - dodao je Tahiri.
 
Kosovo je preduzelo, dodali su ministar i direktor policije, sve mere što se tiče zdravstvenog pregleda i rehabilitacije i, kako su naglasili, neće dozvoliti da njihovi građani "predstavljaju rizik demokratskom svetu". Dodali su da će Kosovo nastaviti da se bori protiv nasilnog ekstremizma.

- Ovi građani, žene i dece, bili su žrtve neodgovornosti pojedinaca koji su ih zbog kakvih god interesa iskoristili i onemogućili im budućnost, bez njihove volje, ostavljajući im velike posledice. Ove žene zaslužuju rehabilitaciju radi mirnijeg života i ovoj deci mesto je u školama kako bi se obrazovali radi njihove budućnosti - dodao je Tahiri.

Čestitke iz SAD

Ambasada SAD u Prištini čestitala je Kosovu na povratku 110 svojih građana iz Sirije.
 
- Sa ovom repatrijacijom, Kosovo je dalo značajan primer za sve članove Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a i međunarodnu zajednicu koji treba da se prati. Pozdravljamo njihovo saosećanje koje su pokazali u prihvatanju povratka ovog velikog broja civila. Sjedinjene Države ostaju zahvalne Sirijskim demokratskim snagama na podršci u repatrijaciji i što nastavljaju da humano zadržavaju još stotinu boraca ISIS-a iz desetine zemalja - saopšteno je iz Ambasade.

Dopisnik RSE bio je u toku noći na licu mesta, odakle je javio da je na aerodromu bio i jedan avion sa američkom zastavom. U međuvremenu, na aerodromu "Adem Jašari" u Prištini u noći između petka i subote je bio prisutan veliki broj policijskih snaga.
 
Vlada Kosova je tokom marta meseca saopštila da sa zabrinutošću prati stanje građana Kosova koji se još uvek nalaze u Siriji. Veruje se da je tamo više od 150 muškaraca, žena i dece sa Kosova, plus 60 dece koja su tamo rođena a kojima je najmanje jedan od roditelja državljanin Kosova.

U pismenom odgovoru, međutim, nije navedeno da li Kosovo ima nekih konkretnih planova za povratak svojih državljana.
 
Za sedam godina 400 građana sa KiM završilo u Siriji

Od 2012. godine oko 400 osoba sa Kosova priključilo se militantnoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku. Od tog broja 255 su muškarci, a ostali su žene i deca. Na Kosovo se vratilo 135 osoba. Veruje se da je na ratištu ubijeno oko 70 Kosovara.

Odlazak mladih na strana ratišta nateralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična dela.

Inače, Sirijske demokratske snage (SDF) su krajem marta objavile da su oslobodile poslednje teritorije takozvane Islamske države u Siriji. Hiljade osumnjičenih članova takozvane Islamske države i boraca iz Sirije, Iraka i drugih zemalja su sada uhapšeni i smešteni u zatvore i kampove na severu Sirije.

Kurdske demokratske snage navode da je samo od početka godine uhapšeno više od 5.000 članova takozvane Islamske države ili Daeša, te da je sve teže držati zatvorenima tako veliki broj ljudi.

Pojedini kampovi na severu i severoistoku Sirije su prenatrpani, poput kampa Al-Hol. Prema informacijama SDF-a, 9.000 stranih državljana, od čega 6.500 dece, smešteno je u ovom kampu.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

probudi te se

21.04.2019 07:51

Al 74 dece

ODGOVORITE