БЛ: Лајпциг се не шали - поново Лига шампиона!

Лајпциг побједом над Борусијом у Менхенгладбаху најавио ново учешће у Лиги шампиона.  Лајпциг на три бода од Лиге шампиона! Велика победа Бикова у Менхенгладбаху, вероватно кључна у борби за елиту. . .

Фудбал 20.04.2019 | 22:20
БЛ: Лајпциг се не шали - поново Лига шампиона!
Лига шампиона, Лига Европе, Лига шампиона – готово сигурно биће то резиме прве три сезоне Лајпцига у Бундеслиги. И то у само десет година постојања!

Клуб који је 2009. основао најпознатији произвођач енергетских пица у дебитантској сезони у Бундеслиги изборила је историјски пласман у Лиги шампиона, а сада је поново на прагу тог успјеха.

Лајпциг је у суботу резултатом 3:2 савладао директног ривала Борусију Менхенгладбаха и са 61 освојеним бодом остао чврсто на трећој позицији, са десет бодова предности управо над Борусијом, само четири кола прије краја сезоне.

Најзаслужнији за наставак одличне серије Лајпцига, који је посљедњи пут изгубио 19. јануара, био је лијеви бек Марсел Халстенберг, стријелац оба гола за госте.

Халстенберг је у 15. минуту изборио једанаестерац, а потом се прецизним ударцем побринуо за изузетак од неписаног правила да пенал не изводи играч над којим је направљен.

Борусија је наставила са лошим играма због којих је са првог мјеста Бундеслиге током ове године склизнула на тренутно пету позицију на табели, па је у првом полувремену имала тек једну полуприлику.

Однос снага није се много промијенио ни у наставку, а послије мање од десет минута игре Халстенберг је новим голом повисио на 2:0, послије лијепог додавања Форсберга.

Дозу неизвјесности Борусија је вратила у 61. минуту смањивши на 2:1. Гостујућа одбрана неколико секунди као да је вагала да ли да прави офсајд замку или не, што је искористио Плеа да побјегне Мукиелеу и затресе мрежу.

Лајпциг је ипак био много ближе новом поготку него домаћи изједначењу, а мало је недостајало да Халстенберг упише и први хет-трик у каријери, међутим, испријечила се статива.

Када играш против тима из Лиге шампиона, или против оног што ће играти у елити, имаш најбољу шансу да видиш где си и да ли си за то такмичење. Навијачи Борусије из Менхенгладбаха вечерас су се сусрели с болним сазнањем да њихов тим нити је довољно зрео, нити довољно квалитетан, очито, да се нађе међу 32 најбоље европске екипе. РБ Лајпциг дошао на Борусија парк и однео цео плен, практично осигуравши себи место у ЛШ. Бикови су славили са 2:1 и побегли петопласираном Меншу на плус 10, што ће рећи да су им потреба још три бода из последње четири утакмице како би и званично обезбедили визу за елитно друштво. 

Борусији остаје шанса, четвртопласирани Ајнтрахт бежи јој само један бод, али ту је и врло тежак распоред за Ждрепце. Гостовање дављеницима - Штутгарту и Нирнбергу, те окршаји са Хофенхајмом и имењаком из Дортмунда. Свима је јасно да је вечерас пропуштена велика шанса...

Јунак меча у Менхенгладбаху је леви бек Лајпцига Марсел Халстенберг, који је данас играо као крило и постигао два гола. Како је Халстенберг на тој позицији био заиста сјајан, може се рећи да је и Ралф Рангник уградио кључни допринос у овај тријумф. Искусни стручњак ког ће на крају сезоне заменити Јулијан Нагелсман извео је на терен доста чудан састав, са само једним правим штопером - Ибрахима Конатеом. Уз њега у задњој линији играли су бекови - Мукијеле и Клостреман. И они су се одлично снашли као леви и десни штопер. 

Лајпциг је повео са беле тачке. Патрик Херман срушио је Халстенберга, протести нису помогли, а арбитар је остао при својој одлуци. Марсел Халстенберг - 0:1. Почетком другог полувремена јунак меча по други пут се уписао у стрелце након врло лепе акције и проигравања Емила Форсберга.

Деловало је тада да Менш не може ни да опепели, да ће глатко изгубити, међутим на крају смо ипак имали драму. Домаћи су се значајно подигли у последњих 20 минута, пошто је Алесан Плеа смањио на 1:2. Шансе су се ређале на обе стране, најбољу су додуше имали гости, преко Јусуфа Поулсена - Халстенберг је и стативу погодио - али претила је и Борусија. Патрик Херман пропустио прилику да се искупи за скривљен пенал у 83. минуту, када је са четири метра, уклизавајући, промашио. 

У судијској надокнади и једна велика гужва у шеснаестерцу Лајпцига, тражили су домаћи пенал, судија Осмерс консултовао ВАР собу и пресудио - играј даље. 

Била је то последња шанса за изједначење...  

Бундеслига 30.коло

Аугзбург – Штутгарт 6:0 (3:0)
/Кедира 11, Хан 18, Макс 29, 59, Рихтер 53, 68/

Бајер Л-. – Нирнберг  2:0 (0:0)
/Аларио 61, Фоланд 86/

Бајерн  - Вердер 1:0 (0:0)
/Зиле 75/

Мајнц – Фортуна 3:1 (1:1)
/Матета 1, 87 Онисиво 67 – Лукебакио 19/ 

Борусија Менхенгладбах – Лајпциг 1:2 (0:1)
/Плеан 61 – Халстенберг 15 пенал, 53/

Шалке – Хофенхајм 20.30

Недјеља

Фрајбург – Борусија Дортмунд 15.30
Херта – Хановер 18.00

Понедјељак

Волфсбург – Ајнтрахт 20.30

ТАБЕЛА: Бајерн 70, Борусија (-1) 66, Лајпциг 61, Ајнтрахт (-1) 52, Борусија Менхенгладбах  51, Хофенхајм (-1) 47, Бајер 48, Вердер 46, Волфсбург (-1) 45, Фортуна 37, Мајнц 36, Херта (-1) 35, Фрајбург (-1) 32, Аугзбург 31, Шалке (-1) 27, Штутгарт 21, Нирнберг 18, Хановер (-1) 14

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар