BL: Lajpcig se ne šali - ponovo Liga šampiona!

Lajpcig pobjedom nad Borusijom u Menhengladbahu najavio novo učešće u Ligi šampiona.  Lajpcig na tri boda od Lige šampiona! Velika pobeda Bikova u Menhengladbahu, verovatno ključna u borbi za elitu. . .

Fudbal 20.04.2019 | 22:20
BL: Lajpcig se ne šali - ponovo Liga šampiona!
Liga šampiona, Liga Evrope, Liga šampiona – gotovo sigurno biće to rezime prve tri sezone Lajpciga u Bundesligi. I to u samo deset godina postojanja!

Klub koji je 2009. osnovao najpoznatiji proizvođač energetskih pica u debitantskoj sezoni u Bundesligi izborila je istorijski plasman u Ligi šampiona, a sada je ponovo na pragu tog uspjeha.

Lajpcig je u subotu rezultatom 3:2 savladao direktnog rivala Borusiju Menhengladbaha i sa 61 osvojenim bodom ostao čvrsto na trećoj poziciji, sa deset bodova prednosti upravo nad Borusijom, samo četiri kola prije kraja sezone.

Najzaslužniji za nastavak odlične serije Lajpciga, koji je posljednji put izgubio 19. januara, bio je lijevi bek Marsel Halstenberg, strijelac oba gola za goste.

Halstenberg je u 15. minutu izborio jedanaesterac, a potom se preciznim udarcem pobrinuo za izuzetak od nepisanog pravila da penal ne izvodi igrač nad kojim je napravljen.

Borusija je nastavila sa lošim igrama zbog kojih je sa prvog mjesta Bundeslige tokom ove godine skliznula na trenutno petu poziciju na tabeli, pa je u prvom poluvremenu imala tek jednu polupriliku.

Odnos snaga nije se mnogo promijenio ni u nastavku, a poslije manje od deset minuta igre Halstenberg je novim golom povisio na 2:0, poslije lijepog dodavanja Forsberga.

Dozu neizvjesnosti Borusija je vratila u 61. minutu smanjivši na 2:1. Gostujuća odbrana nekoliko sekundi kao da je vagala da li da pravi ofsajd zamku ili ne, što je iskoristio Plea da pobjegne Mukieleu i zatrese mrežu.

Lajpcig je ipak bio mnogo bliže novom pogotku nego domaći izjednačenju, a malo je nedostajalo da Halstenberg upiše i prvi het-trik u karijeri, međutim, ispriječila se stativa.

Kada igraš protiv tima iz Lige šampiona, ili protiv onog što će igrati u eliti, imaš najbolju šansu da vidiš gde si i da li si za to takmičenje. Navijači Borusije iz Menhengladbaha večeras su se susreli s bolnim saznanjem da njihov tim niti je dovoljno zreo, niti dovoljno kvalitetan, očito, da se nađe među 32 najbolje evropske ekipe. RB Lajpcig došao na Borusija park i odneo ceo plen, praktično osiguravši sebi mesto u LŠ. Bikovi su slavili sa 2:1 i pobegli petoplasiranom Menšu na plus 10, što će reći da su im potreba još tri boda iz poslednje četiri utakmice kako bi i zvanično obezbedili vizu za elitno društvo. 

Borusiji ostaje šansa, četvrtoplasirani Ajntraht beži joj samo jedan bod, ali tu je i vrlo težak raspored za Ždrepce. Gostovanje davljenicima - Štutgartu i Nirnbergu, te okršaji sa Hofenhajmom i imenjakom iz Dortmunda. Svima je jasno da je večeras propuštena velika šansa...

Junak meča u Menhengladbahu je levi bek Lajpciga Marsel Halstenberg, koji je danas igrao kao krilo i postigao dva gola. Kako je Halstenberg na toj poziciji bio zaista sjajan, može se reći da je i Ralf Rangnik ugradio ključni doprinos u ovaj trijumf. Iskusni stručnjak kog će na kraju sezone zameniti Julijan Nagelsman izveo je na teren dosta čudan sastav, sa samo jednim pravim štoperom - Ibrahima Konateom. Uz njega u zadnjoj liniji igrali su bekovi - Mukijele i Klostreman. I oni su se odlično snašli kao levi i desni štoper. 

Lajpcig je poveo sa bele tačke. Patrik Herman srušio je Halstenberga, protesti nisu pomogli, a arbitar je ostao pri svojoj odluci. Marsel Halstenberg - 0:1. Početkom drugog poluvremena junak meča po drugi put se upisao u strelce nakon vrlo lepe akcije i proigravanja Emila Forsberga.

Delovalo je tada da Menš ne može ni da opepeli, da će glatko izgubiti, međutim na kraju smo ipak imali dramu. Domaći su se značajno podigli u poslednjih 20 minuta, pošto je Alesan Plea smanjio na 1:2. Šanse su se ređale na obe strane, najbolju su doduše imali gosti, preko Jusufa Poulsena - Halstenberg je i stativu pogodio - ali pretila je i Borusija. Patrik Herman propustio priliku da se iskupi za skrivljen penal u 83. minutu, kada je sa četiri metra, uklizavajući, promašio. 

U sudijskoj nadoknadi i jedna velika gužva u šesnaestercu Lajpciga, tražili su domaći penal, sudija Osmers konsultovao VAR sobu i presudio - igraj dalje. 

Bila je to poslednja šansa za izjednačenje...  

Bundesliga 30.kolo

Augzburg – Štutgart 6:0 (3:0)
/Kedira 11, Han 18, Maks 29, 59, Rihter 53, 68/

Bajer L-. – Nirnberg  2:0 (0:0)
/Alario 61, Foland 86/

Bajern  - Verder 1:0 (0:0)
/Zile 75/

Majnc – Fortuna 3:1 (1:1)
/Mateta 1, 87 Onisivo 67 – Lukebakio 19/ 

Borusija Menhengladbah – Lajpcig 1:2 (0:1)
/Plean 61 – Halstenberg 15 penal, 53/

Šalke – Hofenhajm 20.30

Nedjelja

Frajburg – Borusija Dortmund 15.30
Herta – Hanover 18.00

Ponedjeljak

Volfsburg – Ajntraht 20.30

TABELA: Bajern 70, Borusija (-1) 66, Lajpcig 61, Ajntraht (-1) 52, Borusija Menhengladbah  51, Hofenhajm (-1) 47, Bajer 48, Verder 46, Volfsburg (-1) 45, Fortuna 37, Majnc 36, Herta (-1) 35, Frajburg (-1) 32, Augzburg 31, Šalke (-1) 27, Štutgart 21, Nirnberg 18, Hanover (-1) 14

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar