Мањи инцидент код скупштине

Након завршетка протеста "Један од пет милиона" вечерас се догодио мањи инцидент у близини скупштине, када је једна суграђанка ушла у масу колима.

Србија 20.04.2019 | 21:04
Мањи инцидент код скупштине
После обраћања код РТС-а док су се учесници разилазили жена је колима покушала да прође раскрсницу Булевара краља Александра и Кнеза Милоша тврдећи да није знала да је у току протест и да није видела да је полиција затворила улицу за саобраћај.

Са друге стране, учесници протеста су је оптужили за провокацију.

Након краће расправе код скупштине жена је продужила колима својим путем, а учесници протеста су се разишли.

Представљен тим за преговоре

На протесту "1 од 5 милиона" у Београду данас је представљен тим за преговоре с властима.

Бранислав Лечић позвао се на спремност за дијалог, коју је исказао председник Србије Александар Вучић, и прочитао тим у којем су, каже, стручњаци и ванстраначке личности.

То су пофесори Чедомир Чупић, Душан Вуичићевић и Сњежана Миливојевић, политиколози Јованка Матић и Бобан Стојановић, редитељ Срђан Драгојевић, новинар Вукашин Обдрадовић и Зоран Гавриловић, а у разговор о медијима укључиће се и НУНС и Асоцијација слободних медија.

Протест је почео код Теразијске чесме, што није била и једина разлика у односу на претходна окупљања, јер је било мање људи, и мање енергије, па је и Лечић настојао да мотивише окупљене порукама да се протест наставља и да треба да долазе све док "ова субота не постане једна једина субота за сва времена".

Енергија је мало спласнула, јер су била превелика очекивања од протеста 13. априла, рекао је један од организатора. Лечић је рекао и да је земља у дубокој друштвеној и политичкој кризи, за коју је, каже, одговоран председник Србије, а позвао је учеснике да не мрзе оне који су "због сендвича" дошли јуче на скуп Александра Вучића, а они ће се, каже, "постидети због тога и већ се стиде".

Потом је позвао у шетњу до РТС. Протесту су присуствовали опозициони политичари Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Борис Тадић, Зоран Живковић, председник општине Стари град Марко Бастаћ...

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Упад у РТС

16. марта, након протестне шетње, лидер Двери Србије Бошко Обрадовић, једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић и група демонстраната насилно су ушли у зграду РТС, захтевајући да гостују у Дневнику.

Пошто су одбијали захтеве да напусте зграду, полиција је групу демонстраната извела из зграде. Окупљени су се те вечери око поноћи разишли испред РТС-а, а сутрадан је протест поновљен, и и то испред зграде Председништва Србије. Након што су неколико сати блокирали улазе и излазе из Председништва, демонстранти су се упутили ка станици полиције у Булевару деспота Стефана, где је протест и завршен. Такође, ове недеље је дошло до краткотрајне блокаде Скупштине града предвођене Обрадовићем, када је у неколико наврата дошло и до вербалног окршаја са женама из Скупштине града које су блокирале улаз у ову институцију.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Робин Худ

20.04.2019 19:37

Обично нас обузме лудило...!лудило које се темељи на немогућности контроле ,да контроле емоција, сујете и осјећаја мјере и разума....а онда крене зло...крене борба истине и правде,сујете и мудрости,памети и злобе,истине и лажи ,стварности и илузије.....да свега оног што наши карактери,гени,ДНК носе у себи и тјерају нас да пронађемо формулу и начин како се суочити с реалном сликом,истином,лажима и преварама,маглом и свјетлошћу која нам треба да очи у очи кажемо и укажемо гдје гријешимо,шта гријешимо и како заједно,јединствени кренемо напријед..... Можемо ли сви стати и размислити,преспавати јер "је јутро мудрије од ноћи"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

похапсити све

21.04.2019 07:24

Па како вас није срамота да изађете из васих мисијих рупа и подносите неке ултиматиме багро једна анти-Српска и антидрзавна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.04.2019 08:13

Само код срба и турака влада уверење да у демократији може на власт и онај ко нема ни 10%подрске народа. Људи у демократском свету вада онај ко има 50%+1 глас И схватите то једном или вам можда западни ментори говоре да је ипак могуће уз њихову подршку и другачије.

ОДГОВОРИТЕ