Како служба уништава људе

Бивши тајни агент и Титов шпијун Слободан Митрић, познатији као Карате Боб, побјегао је из Југославије након што је одбио извршити једно убиство у тадашњој Југославији. Преминуо је у Амстердаму у новембру 2016. године.
 

Србија 20.04.2019 | 19:29
Како служба уништава људе
Митрић је у Низоземску стигао 1973. године када је у Амстердаму за Божић убио тројицу Срба због чега је добио 13 година затвора. Иако је полиција службено наводила да је у питању обрачун подземља, Карате Боб, како су га звали због владања овом борилачком вјештином, тврдио је упорно да је ријеч о професионалном задатку једног тајног агента.

Након издржане затворске казне није се вратио у тадашњу Југославију због процјене да би могао бити убијен, али га држава Низоземска ипак проглашава "непожељним странцем". И поред тешких животних услова, готово без икаквих права, 43 године непрекидно је живио у Амстердаму.

За вријеме издржавања затворске казне написао је мемоаре које су му низоземски издавачи објавили под насловом "Титов тајни агент" (Гехеим агент ван Тито), а потом је објавио још неколико интригантних наслова о подземљу и пословима тајних служби.

У књизи је представљен као југославенски Јамес Бонд и у њој потанко објашњава како је за потребе југославенске тајне службе ликвидирао мете у земљама Источног блока, Француској, Шведској и Белгији и пред чијим шармом жене никада нису биле равнодушне.

Од смрти његове партнерице 2006. године низоземске власти одбиле су му додијелити било каква социјална примања, смјештај као и здравствену заштиту. Занимљив је податак да и кад су се вјенчали, Митрић није имао новца, па је церемонија у градској вијећници одржана у понедјељак,када се парови могу вјенчати бесплатно.

Митрић никада није признао ликвидације, односно јест, али овим ријечима:

"Нисам убио никога. Само сам ликвидирао непријатеље државе и криминалце", рекао је Митрић.

Како би преживио, у Низоземској је објавио пар књига и драма, међу којима и Бој на Косову. 1992. био је на рубу да се прикључи српским паравојним снагама, али како се није усудио вратити на териториј бивше Југославије остао је у Амстердаму. Тамо је тијеком 1992. године принтао летке преко којих је позивао на освету против непријатеља Србије.

Када га је министар Герд Леерс одлучио 2012. године депортирати у Србију, Митрић је већ био тешко болестан.

Задње дане провео је на тавану једне напуштене школске зграде у источном дијелу Амстердама. Пронађен је случајно и у тешком стању превезен у болницу гдје је убрзо и преминуо.

(Агенциије)
 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тоша

20.04.2019 17:33

Опасан био у божју матер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да, растурао

20.04.2019 18:27

Они све дјевице и дјевци. Мислим да је пуно лагао, а пнда га било стид да призна. Међутим, сад ми је јасно нешто. Само ме занима ко му је била жена.

Name

Са стране

20.04.2019 18:05

Глупост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смарате

20.04.2019 19:35

Безвезан лик до краја

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

20.04.2019 20:05

Ништа боље убица није ни заслужио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.04.2019 07:20

Све би било ок само да се овај новинар одлучио хоће ли писати српски или хрватски. Врло непрофесионално тј аматерски.

ОДГОВОРИТЕ