Kako služba uništava ljude

Bivši tajni agent i Titov špijun Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobjegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio izvršiti jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji. Preminuo je u Amsterdamu u novembru 2016. godine.
 

Srbija 20.04.2019 | 19:29
Kako služba uništava ljude
Mitrić je u Nizozemsku stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom vještinom, tvrdio je uporno da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procjene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Nizozemska ipak proglašava "nepoželjnim strancem". I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živio u Amsterdamu.

Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu nizozemski izdavači objavili pod naslovom "Titov tajni agent" (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski James Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

Od smrti njegove partnerice 2006. godine nizozemske vlasti odbile su mu dodijeliti bilo kakva socijalna primanja, smještaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se vjenčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj vijećnici održana u ponedjeljak,kada se parovi mogu vjenčati besplatno.

Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnosno jest, ali ovim riječima:

"Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce", rekao je Mitrić.

Kako bi preživio, u Nizozemskoj je objavio par knjiga i drama, među kojima i Boj na Kosovu. 1992. bio je na rubu da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio vratiti na teritorij bivše Jugoslavije ostao je u Amsterdamu. Tamo je tijekom 1992. godine printao letke preko kojih je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije.

Kada ga je ministar Gerd Leers odlučio 2012. godine deportirati u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan.

Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gdje je ubrzo i preminuo.

(Agenciije)
 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Toša

20.04.2019 19:33

Opasan bio u božju mater.

ODGOVORITE
Name

Ma da, rasturao

20.04.2019 20:27

Oni sve djevice i djevci. Mislim da je puno lagao, a pnda ga bilo stid da prizna. Međutim, sad mi je jasno nešto. Samo me zanima ko mu je bila žena.

Name

Sa strane

20.04.2019 20:05

Glupost!

ODGOVORITE
Name

Smarate

20.04.2019 21:35

Bezvezan lik do kraja

ODGOVORITE
Name

S

20.04.2019 22:05

Ništa bolje ubica nije ni zaslužio

ODGOVORITE
Name

Goran

21.04.2019 09:20

Sve bi bilo ok samo da se ovaj novinar odlučio hoće li pisati srpski ili hrvatski. Vrlo neprofesionalno tj amaterski.

ODGOVORITE