Порески дуг чак 179 милиона КМ

Предузећа у стечају и ликвидацији дугују више од 179 милиона марака Пореској управи Републике Српске, а прво мјесто на листи дужника заузела је Фабрика глинице “Бирач” из Зворника са дугом који је премашио 33 милиона марака.

Република Српска 20.04.2019 | 12:42
Порески дуг чак 179 милиона КМ
У врху листе тих дужника налазе се и предузеће “Добојпутеви” из Добоја са дугом већим од 11 милиона КМ, “Неимарство” Требиње које дугује више од седам милиона, “Јелшинград” Бањалука са дугом већим од шест милиона и Рудник олова и цинка “Сасе” Сребреница са дугом нешто већим од пет милиона КМ.

У Пореској управи наводе да се од укупног износа потраживања од пореских обвезника у стечају и ликвидацији на потраживања у стечају односи нешто више од 167 милиона марака.

– Пријављена потраживања пореских обвезника у поступку ликвидације износе 9,65 милиона марака, од чега на ликвидације покренуте по службеној дужности од стране суда отпада нешто више од пет милиона марака – навели су у Пореској управи РС.

Истичу да је ова управа, од оснивања до данас, поднијела око 50 захтјева ради утврђивања услова за покретање стечајног поступка.

– Тренутно је у току 220 стечајних поступака и 340 ликвидационих, од чега је 248 покренуо суд по службеној дужности – навели су у Пореској управи.

Послодавци истичу да је међу предузећима у стечају која се налазе на листи дужника Пореске управе највише оних из реалног сектора.

– Углавном је ријеч о предузећима која су производ лоше приватизације и то су дугови који су стари 15 или 20 година. Тражили смо начин да се ти дугови отпишу да бисмо могли пратити шта се стварно дешава, јер ти дугови производе камате које расту и повећавају укупан износ дуга – рекао је члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Економисти кажу да је тешко очекивати да дугови који су се гомилали годинама буду ускоро измирени.

– То су дугови који се провлаче годинама и који ће вјероватно на крају остати ненаплаћени. Таква ситуација на неки начин искривљује слику тренутних потраживања и стања у привреди. Сматрам да би те дугове, настале прије неколико година, па и деценија требало отписати, а да се као потраживања воде износи који су евидентни да се могу наплатити. Потраживања од предузећа која се воде у стечају, која немају никакву имовину, биће веома тешко наплатити – рекао је члан Удружења економиста РС СWОТ Предраг Дудуковић.

Дудуковић истиче да је највјероватније да ће ти највећи дужници наставити само да акумулирају дуг.

– Фирме које траже репрограм углавном имају неки план како да кроз репрограм измире обавезе, али је проблем у томе што се уз репрограм морају плаћати и текуће обавезе, а реално мали је број предузећа међу дужницима која то могу изнијети – истакао је Дудуковић.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

1.8 мил. дуг расте дневно

20.04.2019 11:01

Масовним бијегом и напустањем РС дуг пада на оне који су јос увијек становници РС. Дакле увецава се свакодневно, по овом параметру, а стална нова задузења не треба ни спомињати. Ми смо пропали тотално, само је питање у којем моменту це се све потпуно урусити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.04.2019 14:03

Само да Шпирић опет не извади ону значку и да се не појаве Британци, ево читам на телетексту РТРС, опет се спрема неко против РС и крива СДА , вјероватно ПДВ иде горе , тако су били напади кад су усвојили акцизе.

Name

Министар

20.04.2019 15:32

Писес како смо све висе задузени. То се мозе тврдити ако се говори о дугу који је дрзава обавезна да враца. Ова вијест нема никакве везе са том темом. Овде је тема дуговања која су направила предузеца према дрзави. Знаци ови износи који се помињу у текст не представљају дуг који дрзава треба да плати вец дуг према дрзави које дрзава хоце да наплати али оцигледно од тога нема ниста. Промасио си тему.

Name

ПП

20.04.2019 15:55

СПИРИЦ ДОК ДА ИЗЈАВУ ТО ЗНАЦО ПОВЕЦАЊЕ ПОРЕЗА ! Он га не плаца , узима дио за себе .

Name

Наса пропаст

20.04.2019 11:05

Док босњаци контролису намјенску индустрију и производе муницију и орузја свих калибара ( топове, хаубице минобацаце, РПГ-ове итд.итд.) ми сијецемо суму и продајемо балване. У великом смо проблему, само многи то не виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

20.04.2019 11:56

Балвани су вас и довели ту гдје сте данас.

Name

Друга страна медаље

20.04.2019 11:36

Не разумијем, засто је онда Бирац или Алумина неком занимљива. Велике пореске обавезе (33М ) отворени судски процеси потразивања преко 200 М - сто народ зна. Онда је будаластина и самоубиство отплатити потразивања, ни ови из Батагона нису “ цитави “...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роман

20.04.2019 14:04

Бирач прије приватизације је производио профит који се слио у приватне џепове политичара. А само се приказивао дуг.Да бих после приватзације литванци наставили још зесцим мафијаским темпом у договору са политицарима да гомилају дуг на бирач а успут им иванић дозволио и додик и остали на власти да пререгиструју фирму и направе Фиктивно предузеће Албумима.Тако да је мафија укопала мале акционаре.бирац је правио годишњу производњу 600000 тона глумце годишње и плус 100000 тона неолита.Мафија се домаћа и литванија обогатила преко зноја и суза радника.то је права истина.Због таквих радњи ми смо пропало друштво које све више срља у провалију.Овде се ради о спрези мафије и политичара.Јадан је народ који тамо живи. Нека вам је бог на помоћи...

Name

Директ

20.04.2019 12:07

Плацамо цијену лосег менадзмента и партијског запосљавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плацамо

22.04.2019 06:01

Плацамо цијену увезане криминалне хоботнице политицара и тајкуна сва предузеца су опљацкана народ у расулу !а они дрско пид партијским параванима уједињени криминалом и позициом и опозицијом коалициом пљацка стољеца

Name

Миле

20.04.2019 13:12

Стасе ви разумијете.Акоје фирма отисла у стеца и стецај заврсен од кога дасе наплати од назива фирме како се раније звала.Има предузеца којима је имовина продана у изврсном поступку остао само назив фирме ста се ту мозе наплатити.Ти дугови који се помињу књизе се од 1995г.по оконцању рата и трбаим 24г. дасе осмисли како отписати дуг.Толико семинара дрзе бајни предаваци и тумаци рацуноводствени стандарда да скупите на једну хрпу сва остала занимања ониих имају висе.Стаје проблем донесес закон и фино уредис законом оно сто није наплативо отпис али њима је проблем вјероватно то оде на губитак али једном се мора пресјеци.Него стално неки лазни приходи које и сами знају да никад неце наплатити.Поставиобих тим бајним економистима из СВОЦ јели иједан економиста којије водио било коју фабрику а да под њиховом диригентском палицом није пропала.Извинутицу се јавно али мислим даје то један скуп дрвени филозофа цаст појединцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

20.04.2019 15:19

Нек застава виси на улазу у фирму, то је вазно а сто је фирма отисла у стецај то није битно. Нигдје у Сведској на улазу у неку фирму не виси застава Сведске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе им се

21.04.2019 11:29

Фингирају.

ОДГОВОРИТЕ