Poreski dug čak 179 miliona KM

Preduzeća u stečaju i likvidaciji duguju više od 179 miliona maraka Poreskoj upravi Republike Srpske, a prvo mjesto na listi dužnika zauzela je Fabrika glinice “Birač” iz Zvornika sa dugom koji je premašio 33 miliona maraka.

Republika Srpska 20.04.2019 | 12:42
Poreski dug čak 179 miliona KM
U vrhu liste tih dužnika nalaze se i preduzeće “Dobojputevi” iz Doboja sa dugom većim od 11 miliona KM, “Neimarstvo” Trebinje koje duguje više od sedam miliona, “Jelšingrad” Banjaluka sa dugom većim od šest miliona i Rudnik olova i cinka “Sase” Srebrenica sa dugom nešto većim od pet miliona KM.

U Poreskoj upravi navode da se od ukupnog iznosa potraživanja od poreskih obveznika u stečaju i likvidaciji na potraživanja u stečaju odnosi nešto više od 167 miliona maraka.

– Prijavljena potraživanja poreskih obveznika u postupku likvidacije iznose 9,65 miliona maraka, od čega na likvidacije pokrenute po službenoj dužnosti od strane suda otpada nešto više od pet miliona maraka – naveli su u Poreskoj upravi RS.

Ističu da je ova uprava, od osnivanja do danas, podnijela oko 50 zahtjeva radi utvrđivanja uslova za pokretanje stečajnog postupka.

– Trenutno je u toku 220 stečajnih postupaka i 340 likvidacionih, od čega je 248 pokrenuo sud po službenoj dužnosti – naveli su u Poreskoj upravi.

Poslodavci ističu da je među preduzećima u stečaju koja se nalaze na listi dužnika Poreske uprave najviše onih iz realnog sektora.

– Uglavnom je riječ o preduzećima koja su proizvod loše privatizacije i to su dugovi koji su stari 15 ili 20 godina. Tražili smo način da se ti dugovi otpišu da bismo mogli pratiti šta se stvarno dešava, jer ti dugovi proizvode kamate koje rastu i povećavaju ukupan iznos duga – rekao je član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Ekonomisti kažu da je teško očekivati da dugovi koji su se gomilali godinama budu uskoro izmireni.

– To su dugovi koji se provlače godinama i koji će vjerovatno na kraju ostati nenaplaćeni. Takva situacija na neki način iskrivljuje sliku trenutnih potraživanja i stanja u privredi. Smatram da bi te dugove, nastale prije nekoliko godina, pa i decenija trebalo otpisati, a da se kao potraživanja vode iznosi koji su evidentni da se mogu naplatiti. Potraživanja od preduzeća koja se vode u stečaju, koja nemaju nikakvu imovinu, biće veoma teško naplatiti – rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković.

Duduković ističe da je najvjerovatnije da će ti najveći dužnici nastaviti samo da akumuliraju dug.

– Firme koje traže reprogram uglavnom imaju neki plan kako da kroz reprogram izmire obaveze, ali je problem u tome što se uz reprogram moraju plaćati i tekuće obaveze, a realno mali je broj preduzeća među dužnicima koja to mogu iznijeti – istakao je Duduković.

(Glas Srpske)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

1.8 mil. dug raste dnevno

20.04.2019 11:01

Masovnim bijegom i napustanjem RS dug pada na one koji su jos uvijek stanovnici RS. Dakle uvecava se svakodnevno, po ovom parametru, a stalna nova zaduzenja ne treba ni spominjati. Mi smo propali totalno, samo je pitanje u kojem momentu ce se sve potpuno urusiti.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

20.04.2019 14:03

Само да Шпирић опет не извади ону значку и да се не појаве Британци, ево читам на телетексту РТРС, опет се спрема неко против РС и крива СДА , вјероватно ПДВ иде горе , тако су били напади кад су усвојили акцизе.

Name

Ministar

20.04.2019 15:32

Pises kako smo sve vise zaduzeni. To se moze tvrditi ako se govori o dugu koji je drzava obavezna da vraca. Ova vijest nema nikakve veze sa tom temom. Ovde je tema dugovanja koja su napravila preduzeca prema drzavi. Znaci ovi iznosi koji se pominju u tekst ne predstavljaju dug koji drzava treba da plati vec dug prema drzavi koje drzava hoce da naplati ali ocigledno od toga nema nista. Promasio si temu.

Name

PP

20.04.2019 15:55

SPIRIC DOK DA IZJAVU TO ZNACO POVECANJE POREZA ! On ga ne placa , uzima dio za sebe .

Name

Nasa propast

20.04.2019 11:05

Dok bosnjaci kontrolisu namjensku industriju i proizvode municiju i oruzja svih kalibara ( topove, haubice minobacace, RPG-ove itd.itd.) mi sijecemo sumu i prodajemo balvane. U velikom smo problemu, samo mnogi to ne vide.

ODGOVORITE
Name

boticeli

20.04.2019 11:56

Balvani su vas i doveli tu gdje ste danas.

Name

Druga strana medalje

20.04.2019 11:36

Ne razumijem, zasto je onda Birac ili Alumina nekom zanimljiva. Velike poreske obaveze (33M ) otvoreni sudski procesi potrazivanja preko 200 M - sto narod zna. Onda je budalastina i samoubistvo otplatiti potrazivanja, ni ovi iz Batagona nisu “ citavi “...

ODGOVORITE
Name

Roman

20.04.2019 14:04

Birač prije privatizacije je proizvodio profit koji se slio u privatne džepove političara. A samo se prikazivao dug.Da bih posle privatzacije litvanci nastavili još zescim mafijaskim tempom u dogovoru sa politicarima da gomilaju dug na birač a usput im ivanić dozvolio i dodik i ostali na vlasti da preregistruju firmu i naprave Fiktivno preduzeće Albumima.Tako da je mafija ukopala male akcionare.birac je pravio godišnju proizvodnju 600000 tona glumce godišnje i plus 100000 tona neolita.Mafija se domaća i litvanija obogatila preko znoja i suza radnika.to je prava istina.Zbog takvih radnji mi smo propalo društvo koje sve više srlja u provaliju.Ovde se radi o sprezi mafije i političara.Jadan je narod koji tamo živi. Neka vam je bog na pomoći...

Name

Direkt

20.04.2019 12:07

Placamo cijenu loseg menadzmenta i partijskog zaposljavanja.

ODGOVORITE
Name

Placamo

22.04.2019 06:01

Placamo cijenu uvezane kriminalne hobotnice politicara i tajkuna sva preduzeca su opljackana narod u rasulu !a oni drsko pid partijskim paravanima ujedinjeni kriminalom i poziciom i opozicijom koaliciom pljacka stoljeca

Name

Mile

20.04.2019 13:12

Stase vi razumijete.Akoje firma otisla u steca i stecaj zavrsen od koga dase naplati od naziva firme kako se ranije zvala.Ima preduzeca kojima je imovina prodana u izvrsnom postupku ostao samo naziv firme sta se tu moze naplatiti.Ti dugovi koji se pominju knjize se od 1995g.po okoncanju rata i trbaim 24g. dase osmisli kako otpisati dug.Toliko seminara drze bajni predavaci i tumaci racunovodstveni standarda da skupite na jednu hrpu sva ostala zanimanja oniih imaju vise.Staje problem doneses zakon i fino uredis zakonom ono sto nije naplativo otpis ali njima je problem vjerovatno to ode na gubitak ali jednom se mora presjeci.Nego stalno neki lazni prihodi koje i sami znaju da nikad nece naplatiti.Postaviobih tim bajnim ekonomistima iz SVOC jeli ijedan ekonomista kojije vodio bilo koju fabriku a da pod njihovom dirigentskom palicom nije propala.Izvinuticu se javno ali mislim daje to jedan skup drveni filozofa cast pojedincima.

ODGOVORITE
Name

Svedska

20.04.2019 15:19

Nek zastava visi na ulazu u firmu, to je vazno a sto je firma otisla u stecaj to nije bitno. Nigdje u Svedskoj na ulazu u neku firmu ne visi zastava Svedske.

ODGOVORITE
Name

Moze im se

21.04.2019 11:29

Fingiraju.

ODGOVORITE