Асанж: Луди дани међу четири зида

Данима након драматичног хапшења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, свјетски медији објављују непознате детаље и снимке настале током посљедњих седам година колико је живио у еквадорској амбасади у Лондону.

Свијет 20.04.2019 | 12:20
Асанж: Луди дани међу четири зида
Најновији снимак показује како је Асанж је вјежбао кунг фу, правио чудне покрете рукама, доста је шетао по веома уској кухињи, а потом је скакутао у мјесту неко вријеме док је спремао храну.

Претходно је шпански лист Ел Паис навео како је Асанж возио скејт у соби, свађао се са обезбјеђењем и примао познате личности у посјету.

Ел Паис пише да је Асанж, практично од почетка био неповјерљив према запосленима у амбасади, али да ни они нису имали повјерења у њега. Један од чувара у новембру 2014. године написао је извјештај тадашњем амбасадору Еквадора у којем је објаснио да је пронашао актовку за уређајем за прислушкивање која је, како је тврдио, виђена у једној од соба “које је окупирао Асанж”. Управо због тог неповјерења, Асанж је имао другачији ритам од запослених у амбасади.

– Будио би се касно и одлазио на спавање у раним јутарњим сатима, како не би укрстио путеве са дипломатским особљем у амбасади – наводи Ел Паис.

Временом је постајао све више узнемирен, чак једном приликом полицајци су морали да уђу у његову собу да би га смирили. Забиљежено је и да се жалио на здравствене проблеме.

– Како су године пролазиле, почео је да вуче ноге док хода и жалио се на проблеме са видом због тога што је затворен. Није могао да се добро фокусира. Доктор је препоручио да гледа у даљину и амбасада му је дала још једну собу, одакле је могао да види улицу. Исту улицу на коју је у четвртак, против своје воље, извучен, послије 2.949 дана проведених у амбасади – пише Ел Паис. 



Шпански лист је објавио и снимак из саме амбасаде, на којем се види како Асанж вози скејт у соби, а затим се расправља са обезбјеђењем.

Повод за свађу са обезбјеђењем, наводи се, била је Асанжова жеља да одржи састанак, упркос противљењу једног од чланова обезбјеђења.

–  Чувар је инсистирао да посјетиоци оду, али су они то одбили. Он је упозорио једног од њих да се испред налази британска полиција –  наводи Ел Паис истичући да је праг представљао границу између еквадорске и британске територије, што значи да би ту Асанж могао да буде ухапшен.

На снимку се види како Асанж снима ту сцену, док чувар покушава да му узме камеру, а на крају је дошао и амбасадор и смирио ситуацију, послије чега су гости отишли.

Иначе, у периоду до 2017. за обезбјеђење и постављање камера у амбасади била је задужена шпанска фирма из Кадиза. Камере су постављене у неколико соба, а фирма је слала извјештаје о томе ко су му били посетиоци. На том списку су и нека планетарно позната имена.

Поред познатог веганског ручка који му је донијела бивша Плејбој зечица Памела Андерсон, Асанж се у амбасади дружио и са другим славним личностима.

Најпознатија имена на том списку су америчка поп икона Лејди Гага, холивудски глумац Џон Кјузак, јапанска умјетница и некадашња супруга Џона Ленона, Јоко Оно, и њен син Шон Ленон.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар