Asanž: Ludi dani među četiri zida

Danima nakon dramatičnog hapšenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, svjetski mediji objavljuju nepoznate detalje i snimke nastale tokom posljednjih sedam godina koliko je živio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Svijet 20.04.2019 | 12:20
Asanž: Ludi dani među četiri zida
Najnoviji snimak pokazuje kako je Asanž je vježbao kung fu, pravio čudne pokrete rukama, dosta je šetao po veoma uskoj kuhinji, a potom je skakutao u mjestu neko vrijeme dok je spremao hranu.

Prethodno je španski list El Pais naveo kako je Asanž vozio skejt u sobi, svađao se sa obezbjeđenjem i primao poznate ličnosti u posjetu.

El Pais piše da je Asanž, praktično od početka bio nepovjerljiv prema zaposlenima u ambasadi, ali da ni oni nisu imali povjerenja u njega. Jedan od čuvara u novembru 2014. godine napisao je izvještaj tadašnjem ambasadoru Ekvadora u kojem je objasnio da je pronašao aktovku za uređajem za prisluškivanje koja je, kako je tvrdio, viđena u jednoj od soba “koje je okupirao Asanž”. Upravo zbog tog nepovjerenja, Asanž je imao drugačiji ritam od zaposlenih u ambasadi.

– Budio bi se kasno i odlazio na spavanje u ranim jutarnjim satima, kako ne bi ukrstio puteve sa diplomatskim osobljem u ambasadi – navodi El Pais.

Vremenom je postajao sve više uznemiren, čak jednom prilikom policajci su morali da uđu u njegovu sobu da bi ga smirili. Zabilježeno je i da se žalio na zdravstvene probleme.

– Kako su godine prolazile, počeo je da vuče noge dok hoda i žalio se na probleme sa vidom zbog toga što je zatvoren. Nije mogao da se dobro fokusira. Doktor je preporučio da gleda u daljinu i ambasada mu je dala još jednu sobu, odakle je mogao da vidi ulicu. Istu ulicu na koju je u četvrtak, protiv svoje volje, izvučen, poslije 2.949 dana provedenih u ambasadi – piše El Pais. 



Španski list je objavio i snimak iz same ambasade, na kojem se vidi kako Asanž vozi skejt u sobi, a zatim se raspravlja sa obezbjeđenjem.

Povod za svađu sa obezbjeđenjem, navodi se, bila je Asanžova želja da održi sastanak, uprkos protivljenju jednog od članova obezbjeđenja.

–  Čuvar je insistirao da posjetioci odu, ali su oni to odbili. On je upozorio jednog od njih da se ispred nalazi britanska policija –  navodi El Pais ističući da je prag predstavljao granicu između ekvadorske i britanske teritorije, što znači da bi tu Asanž mogao da bude uhapšen.

Na snimku se vidi kako Asanž snima tu scenu, dok čuvar pokušava da mu uzme kameru, a na kraju je došao i ambasador i smirio situaciju, poslije čega su gosti otišli.

Inače, u periodu do 2017. za obezbjeđenje i postavljanje kamera u ambasadi bila je zadužena španska firma iz Kadiza. Kamere su postavljene u nekoliko soba, a firma je slala izvještaje o tome ko su mu bili posetioci. Na tom spisku su i neka planetarno poznata imena.

Pored poznatog veganskog ručka koji mu je donijela bivša Plejboj zečica Pamela Anderson, Asanž se u ambasadi družio i sa drugim slavnim ličnostima.

Najpoznatija imena na tom spisku su američka pop ikona Lejdi Gaga, holivudski glumac Džon Kjuzak, japanska umjetnica i nekadašnja supruga Džona Lenona, Joko Ono, i njen sin Šon Lenon.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar