МК - 1/2-финале: Душан на Данила за Топ 30!

Скоро пола милиона евра и прво финале мастерса! Нема Новака у завршници Монте Карла, али је ту Лајовић да га освети против Медведева. Друго полуфинале од 15. 30 играју стари лисци Надал и Фоњини.

Тенис 20.04.2019 | 13:00
МК - 1/2-финале: Душан на Данила за Топ 30!
Пред нама је веома интересантан дан, дан у којем ћемо сазнати имена финалиста мастерса у Монте Карлу (подлога црвена шљака, наградни фонд 5.585.030 евра), а по ко зна који пут у последњих 10-ак година у игри је један Србин. Овај пут то зачудо није Новак Ђоковић, већ његов саборац из репрезентације, Душан Лајовић који би могао да га експресно освети.

Популарни Дуци блиста на престижном такмичењу и до сада у четири меча није испустио нити један сет, а наредни противник му је Нолетов "џелат" Данил Медведев. И верујемо да може и преко тихог Руса до великог финала. Јер наш ас није само послао кући таква имена као што су Давид Гофан или Доминик Тим, Аустријанца који је виђен за једног од фаворита пошто је освојио недавно мастерс у Мајамију, а уједно је и прошлогодишњи финалиста Ролан Гароса који је не крије да је најбољи управо на шљаци, већ је то урадио заиста изванредном, тактички савршеном игром. И ко онда може да каже да је Медведев, иако је избацио Нолета и ако је далеко боље пласиран ипак фаворит? Нико! И то из неколико ствари.

Прво, Дуци, за разлику од Новака буквално нема шта да изгуби и није под притиском. Остварио је успех каријере, игра као машина, осећа се добро на терену, а готово сваки ударац му има јак спин, па делује на тренутке и као Рафа Надал.

"Показао сам себи да могу! Турнир још није готов, али ја сам веома срећан и задовољан начином на који играм ове седмице. Бити у полуфиналу овако великог такмичења даје ми велики подстицај и подиже самопоуздање", рекао је Србин након победе над квалификантом Лоренцом Сонегом у четвртфиналу.

Без сумње разлог за Дуцијеве добре игре је већ добрано акумулирано искуство играња широм земаљског шара, непрестан тежак рад на развоју, али и снази зашта је посбно заслужан његов садашњи тренер Хозе Перлас. У питану је један од најцењенијих шпанских стручњака који је чак два пута Фурију предводио до Дејвис куп Салатаре. Такође је бринуо о каријерама таквих асова као што су Гиљермо Корија, Хуан Карлос Фереро, Јанко Типсаревић, Фабио Фоњини, Алберт Коста са којим је покорио Ролан Гарос и Карлос Моја, садашњи тернер Рафаела Надал којег је довео до првог места на АТП листи. Дакле, ЦВ за дивљење, као и знање пошто је у питању једна од најбољих стручњака за физичку припрему, пре свега за изазове на земљаној подлози на којој се игра у Монте Карлу. Специфичности кретања на овој клизавој површини је тајна коју су Шпанци најбоље на свету решили, а један од најбољих је притом Перлас, што се добро види из Дуцијеве игре на Азурној обали.

Противник му је страшно упорни и жилави 23-годишњак који ће кад-тад узети неки гренд слем, а можда и више њих. За сада чини се да нема снагу и квалитет, али када је надахнут јако га је тешко сломити. Не треба ипак заборавити на једну чињеницу која каже да након победе над било којим представником "велике тројке", нарочито ако је у питању тако тежак меч као што су јуче имали Ђоковић и Медведев, следи пад. Једноставно, напор, што физички, што психички на који их натерају Надал, Федерер и Ђоковић, али и потоњи излив емоција већини су једноставно превише. Видећемо како ће се са тиме данас носити 14. рекет света, али је девинитивно да ће тешко поновити издање из четврфинала. И ту је још једна шанса за Дуција који сигурно има и жељу да се освети Московљанину за тежак прошлогодишињи пораз који је претрпео од њега управо у руској престионици.

Наш Дејвис куп репрезентативац, тренутно 48. на АТП лествици је најниже пласирани полуфиналиста овог мастерса још од 2005. када су као 69. прошли баш бивши ученик Хозеа Перласа, Хуан Карлос Феререро и 101. Ришар Гаске. Такође, уколико данас тријумфује Дуци ће бити најниже пласирани финалиста овог такмичења још од Мароканца Хишама Аразија коме је то пошло за руком као 53. рекету света.

У сваком случају, Лајовић је пласманом у полуфинале зарадио 360 поена, али ће на крају турнира изгубити 35 колико је добио прошле године за играње у првом колу када га је прегазио Ноле. То му гарантује скок од 15-ак позиција на АТП листи на којој је сада 48, те најбољи пласман каријере, а вероватно ће се и вратити на почасно место другог рекета Србије. Такође, већ је обезбедио новчану награду од скоро четврт милиона евра, а уколико данас слави данас следи му осигураних 600 поена који му гарантују напредак дубоко у Топ 30, али и 484.950 евра. Савим довољно разлога за врхунску представу.

Друго полуфинале неће почети пре 15.30 а у њему се састају заиста два врхунска, стара мајстора игре на шљаци, Рафаел Надал и Фабио Фоњини. Шпанац се у свом стилу, практично животињски пробио до полуфинала, а циљ му је, наравно, да по 12, а четврти узастопни пут покори медитеранску кнежевину и тиме савршено започне "његов" део сезоне која се завршава Ролан Гаросом крајем маја. Биће ово њихово 15. одмеравање, а Италијан је забележио три победе над Рафом и то две управо на шљаци.

Ас из Санрема дакле зна како против Матадора са Мајорке, мада су те две победе забележене 2015, која је једна од Рафиних најгорих сезона. Фоња је такође у одличној форми, на путу до четири најбоља преслишао је између осталих Александера Зверева и Борну Ћорића. Оно што би могла да буде превага на његов тас је то што је заиста омиљен код публике, па чак и Монежанске која притом изузетно поштује "принца" Рафу који већ годинама влада омаленом кнежевином. Ово би могао бити напет меч, можда и у три сета...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар