MK - 1/2-finale: Dušan na Danila za Top 30!

Skoro pola miliona evra i prvo finale mastersa! Nema Novaka u završnici Monte Karla, ali je tu Lajović da ga osveti protiv Medvedeva. Drugo polufinale od 15. 30 igraju stari lisci Nadal i Fonjini.

Tenis 20.04.2019 | 13:00
MK - 1/2-finale: Dušan na Danila za Top 30!
Pred nama je veoma interesantan dan, dan u kojem ćemo saznati imena finalista mastersa u Monte Karlu (podloga crvena šljaka, nagradni fond 5.585.030 evra), a po ko zna koji put u poslednjih 10-ak godina u igri je jedan Srbin. Ovaj put to začudo nije Novak Đoković, već njegov saborac iz reprezentacije, Dušan Lajović koji bi mogao da ga ekspresno osveti.

Popularni Duci blista na prestižnom takmičenju i do sada u četiri meča nije ispustio niti jedan set, a naredni protivnik mu je Noletov "dželat" Danil Medvedev. I verujemo da može i preko tihog Rusa do velikog finala. Jer naš as nije samo poslao kući takva imena kao što su David Gofan ili Dominik Tim, Austrijanca koji je viđen za jednog od favorita pošto je osvojio nedavno masters u Majamiju, a ujedno je i prošlogodišnji finalista Rolan Garosa koji je ne krije da je najbolji upravo na šljaci, već je to uradio zaista izvanrednom, taktički savršenom igrom. I ko onda može da kaže da je Medvedev, iako je izbacio Noleta i ako je daleko bolje plasiran ipak favorit? Niko! I to iz nekoliko stvari.

Prvo, Duci, za razliku od Novaka bukvalno nema šta da izgubi i nije pod pritiskom. Ostvario je uspeh karijere, igra kao mašina, oseća se dobro na terenu, a gotovo svaki udarac mu ima jak spin, pa deluje na trenutke i kao Rafa Nadal.

"Pokazao sam sebi da mogu! Turnir još nije gotov, ali ja sam veoma srećan i zadovoljan načinom na koji igram ove sedmice. Biti u polufinalu ovako velikog takmičenja daje mi veliki podsticaj i podiže samopouzdanje", rekao je Srbin nakon pobede nad kvalifikantom Lorencom Sonegom u četvrtfinalu.

Bez sumnje razlog za Ducijeve dobre igre je već dobrano akumulirano iskustvo igranja širom zemaljskog šara, neprestan težak rad na razvoju, ali i snazi zašta je posbno zaslužan njegov sadašnji trener Hoze Perlas. U pitanu je jedan od najcenjenijih španskih stručnjaka koji je čak dva puta Furiju predvodio do Dejvis kup Salatare. Takođe je brinuo o karijerama takvih asova kao što su Giljermo Korija, Huan Karlos Ferero, Janko Tipsarević, Fabio Fonjini, Albert Kosta sa kojim je pokorio Rolan Garos i Karlos Moja, sadašnji terner Rafaela Nadal kojeg je doveo do prvog mesta na ATP listi. Dakle, CV za divljenje, kao i znanje pošto je u pitanju jedna od najboljih stručnjaka za fizičku pripremu, pre svega za izazove na zemljanoj podlozi na kojoj se igra u Monte Karlu. Specifičnosti kretanja na ovoj klizavoj površini je tajna koju su Španci najbolje na svetu rešili, a jedan od najboljih je pritom Perlas, što se dobro vidi iz Ducijeve igre na Azurnoj obali.

Protivnik mu je strašno uporni i žilavi 23-godišnjak koji će kad-tad uzeti neki grend slem, a možda i više njih. Za sada čini se da nema snagu i kvalitet, ali kada je nadahnut jako ga je teško slomiti. Ne treba ipak zaboraviti na jednu činjenicu koja kaže da nakon pobede nad bilo kojim predstavnikom "velike trojke", naročito ako je u pitanju tako težak meč kao što su juče imali Đoković i Medvedev, sledi pad. Jednostavno, napor, što fizički, što psihički na koji ih nateraju Nadal, Federer i Đoković, ali i potonji izliv emocija većini su jednostavno previše. Videćemo kako će se sa time danas nositi 14. reket sveta, ali je devinitivno da će teško ponoviti izdanje iz četvrfinala. I tu je još jedna šansa za Ducija koji sigurno ima i želju da se osveti Moskovljaninu za težak prošlogodišinji poraz koji je pretrpeo od njega upravo u ruskoj prestionici.

Naš Dejvis kup reprezentativac, trenutno 48. na ATP lestvici je najniže plasirani polufinalista ovog mastersa još od 2005. kada su kao 69. prošli baš bivši učenik Hozea Perlasa, Huan Karlos Fererero i 101. Rišar Gaske. Takođe, ukoliko danas trijumfuje Duci će biti najniže plasirani finalista ovog takmičenja još od Marokanca Hišama Arazija kome je to pošlo za rukom kao 53. reketu sveta.

U svakom slučaju, Lajović je plasmanom u polufinale zaradio 360 poena, ali će na kraju turnira izgubiti 35 koliko je dobio prošle godine za igranje u prvom kolu kada ga je pregazio Nole. To mu garantuje skok od 15-ak pozicija na ATP listi na kojoj je sada 48, te najbolji plasman karijere, a verovatno će se i vratiti na počasno mesto drugog reketa Srbije. Takođe, već je obezbedio novčanu nagradu od skoro četvrt miliona evra, a ukoliko danas slavi danas sledi mu osiguranih 600 poena koji mu garantuju napredak duboko u Top 30, ali i 484.950 evra. Savim dovoljno razloga za vrhunsku predstavu.

Drugo polufinale neće početi pre 15.30 a u njemu se sastaju zaista dva vrhunska, stara majstora igre na šljaci, Rafael Nadal i Fabio Fonjini. Španac se u svom stilu, praktično životinjski probio do polufinala, a cilj mu je, naravno, da po 12, a četvrti uzastopni put pokori mediteransku kneževinu i time savršeno započne "njegov" deo sezone koja se završava Rolan Garosom krajem maja. Biće ovo njihovo 15. odmeravanje, a Italijan je zabeležio tri pobede nad Rafom i to dve upravo na šljaci.

As iz Sanrema dakle zna kako protiv Matadora sa Majorke, mada su te dve pobede zabeležene 2015, koja je jedna od Rafinih najgorih sezona. Fonja je takođe u odličnoj formi, na putu do četiri najbolja preslišao je između ostalih Aleksandera Zvereva i Bornu Ćorića. Ono što bi mogla da bude prevaga na njegov tas je to što je zaista omiljen kod publike, pa čak i Monežanske koja pritom izuzetno poštuje "princa" Rafu koji već godinama vlada omalenom kneževinom. Ovo bi mogao biti napet meč, možda i u tri seta...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar