Сиромаштво узима данак у БиХ

Страшно: 128. 000 дјеце у БиХ је гладно, без одјеће, обуће, образовања, туђе његе… Око 100. 000 дјеце угрожено је породичном ситуацијом, а око 40. 000 малишана живи у породицама које немају никакве услове за живот.

Босна и Херцеговина 20.04.2019 | 09:16
Сиромаштво узима данак у БиХ
Ово су званични подаци Агенције за статистику БиХ. Да је ситуација ужасна, упозоравају и социјални радници и хуманитарне организације, који кажу да многа дјеца не примају никакву помоћи и нису укључена ни у једну статистику нити истраживање.

Колико дјеце у БиХ на спавање оде гладно, најбоље знају у дјечјим јавним кухињама, у којима су сваки дан редови за било какав оброк.

– Од прошле године број корисника наше кухиње се удвостручио. Имамо око 1.000 корисника, а од тога је 200 дјеце до 15 година старости. Дјеци су најпотребнији оброк, пелене, бејби храна, одјећа и обућа. У најтежој су ситуацији породице с више дјеце – рекла је Наташа Бјелобрк из бањалучког удружења “Мозаик пријатељства”. 

Дјеца с кантицама у руци, која чекају на храну, свакодневно се могу видјети и испред Дјечије народне кухиње у Лукавцу. Оброк из ове јавне кухиње тренутно добија око 220 малишана и њихових родитеља.

Амир Башић, координатор програма у “Саве тхе Цхилдрену”, сматра да би, прије свега, држава хитно морала донијети стратегију за сузбијање сиромаштва.

– Није довољно само повећати дјечји доплатак. Видимо да то не рјешава проблем сиромаштва, већ ствара зависнике о социјалној помоћи. Поставља се и питање колико је дјеце од ових 128.000 с руралних подручја гдје нема центара за социјални рад, невладиних организација… Наши центри за социјални рад немају ни довољно људи ни средстава да помажу дјеци која живе изван већих урбаних центара – рекао је Башић.

– Велики број ромске дјеце правно је невидљив и нема их у овим статистикама. Многи се не рађају у породилиштима, не пријављују се. Нажалост, касније се повезују с трговином људима – каже Амир Башић.

(Аваз)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Милан Глуховић

20.04.2019 07:29

Поражавајуће. Поражавајући подаци, поражавајуће да не постоје јавне дебате о овој теми, поражавајуће да се политичари уопште не осврћу на овај проблем, поражавајуће да не постоје никакви програми за рјешавање овог проблема, поражавајуће да неко има образ да буде предсједник, премијер, министар у држави у којој је оваква статистика. Какво ће мишљење имати ова дјеца о држави која се о њима није бринула!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

20.04.2019 08:16

Ужас ,јадна дјеца.. властодржци ,окрени те се око себе и видите јад и биједу .

Name

Горан

20.04.2019 08:18

Алија Изетбеговић је покренуо рат против српског народа у сада пропалој бих. Да је био паметан и храбар, могли смо у малој Југославији да сви живимо мирно и не би било свега овога.

Name

Игор ре Горан

20.04.2019 09:18

Питао се Алија колико ти и ја . Југославија је морала бити растурена јер је производила своје возило, фризидер, телевизор, усисивац , одјецу и храну . Имала је своје рафинерије и струју за своје потребе . Сада тога висе нема остао је само ММФ , робовласници и робови . Да је свијет хтио трансформацију као сто су то урадили Чеси то би се десило . Нису хтијели него су пустили на власт буздоване који су све порусили а данас пљацкају своје народе и уредно врацају кредите . Све је у парама , назалост.

Name

Ре Игор

20.04.2019 10:23

Све зло је народ изњедрио. То што је тај народ неук и непросвијећен, а зао и злобан, злонамјеран, то је њему на душу. Имао је кад да научи од историје. Али џаба, ништа од школе. пачија школа.

Name

Гангстерај

20.04.2019 11:43

Гангстерај Европе.Модерни политицари се... о нацији И демократији а народ су ставили под јарам корпорација које их плацају.Ниста друго ту нема.

Name

Нови Јорк

20.04.2019 13:37

Земља по селима зврљи празна а хвалимо се да смо радан и вриједан народ И недај Боже да нам неко то оспори Што кажу амери “доказ је у пудингу”.....или по нашки, у масти које би било више да нисмо оставили ту земљу да празна зјапи Што се тиче рата....нико нама не може нешто наметнути Сами смо се искрвили само себе лажемо јер је тешко у огледало .....

Name

ИМАЛ БОГА

20.04.2019 07:34

СВАКИ ГРАД..СВАКО НАСЕЉЕ ТРЕБАЈУ УМАРИ ЈАВНУ КУХИЊУ..ГЛАДНА СУ И ДЈЕЦА ПИРОДИЦА ГДЈЕ НЕКО РАДИ А НЕ ПРИМА ПЛАТУ..НИКО ДАНАС НЕ БИ ТРЕБАО БИТИ ГЛАДАН..РОМСКУ ДЈЕЦУ ВИДЈАМ СВАКИ ДАН..НЕ ДАЈЕМНОВАЦ АЛ ДАМ ДЈЕТЕТУ КИФЛУ..ВОЦЕ...МЛИЈЕКО БЕБИ..У БИЈЕЉИНИ ИМА ДОНАТОРА ТА ПЕИМЈЕР..АЛ ВИСЕ ИХ ИМА КОЈИ НЕ ДАЈУ НИ БОГУ ТАМЈАНА...СЛАБО И СОЦИЈАЛНА СЛУЗБА ТО РАДИ У БИЈЕЉИНИ..ДОБАР ПРИМЈЕР ЈЕ ОТАХАРИН...А СЕМБЕРЦИ ЦЕ РАДИЈЕ ЗАОРАТИ ПОВРЦЕ НЕГО ПОЗВАТИ СИРОМАСНЕ ЉУДЕ ДА СЕБИ УБЕРУ..ЈЕ.... ТИ ДРЗАВУ ..И НАС ОВАКВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.04.2019 07:36

Ту нам само може помоћи и спасити народ и борце од овог животног зла годинама само странка ПДП једина у РС најозбиљнија са њеним лидером РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21век - васкрсење

20.04.2019 08:06

Ово иде на душу Министарству здравља и социјалне заштите РС и министру јер онемогућава да дјеце из сиромашних породица буду корисници новчане помоћи , на коју ИМАЈУ ПРАВО миностре по УН Конвенцији о правима дјеце , која за вас и друге незначи ништа. Образложење које се даје је дебилни, смјешни, незаконит и протууставна чл.4 Закона о социјалној заштити РС , да сви се сами о себи морамо бринути,капа доле министру, кад недаш новац за дјецу , јер сматраш да су родитељи ти који се морају бринути о дјеци, али министру, родитељи нераде јер немају гдје . аферим министру, само ти чувај своју столицу .

Name

Зар не!?

20.04.2019 08:09

До 1992 такво стање није било.

Name

Марко89

20.04.2019 08:17

Све политицке и вјерске лидере у БиХ треба да буде срамота. Вратили су нас у средњи вијек са својим продавањима магле и истим прицама за масе док су они у месдјувремену себе и цак своју праунуцад обезбиједлил. А ми ко стока,свак у свој тор и њима то пасе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ани

20.04.2019 13:29

Како за оне шти су на власти има довољно и за цијелу њихову даљњу о ближу фамиљију а за друге нема проклети багра крадљивци тоје проблем све на голи оток ,а док је додик на власти збогом босно

Name

Отац

20.04.2019 08:43

Добра је ситуација казу политицари мозе јос горе хвалите само. А они су нас довели до овог јада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друштвено раслојавање

20.04.2019 11:39

Шведска је симбол благостања, али дјеца трпају храну у џепове у школи. Прво сам мислила да ли ђаво једе из њих јер брда сухе хране нестане у пар секунди. Онда сам видјела да многи носе. За комадиц крушке као међуоброк и да се потуку. Европа плаћа данак неконтролисаној миграцији и маргинализацији бијелих Европљана..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није глад од неимастине сигурно

20.04.2019 15:49

То је проблем висе тога сто дјеца додју гладна у сколу, једноставно бити родитељ на западу није исто као и бити родитељ код нас. Код нас цес све дати дјетету, и да једе и да пије, овдје на западу то нема, ако дијете хоце да једе несто из фризидера, мора да пита родитеље, а цесто је одговор НЕ. Осим тога, додју дјеца и гладна, јер је маса родитеља разведена, и викенд дјеца проводе код другог родитеља и ту остану гладна...

Name

Коке

20.04.2019 22:07

Вас двоје сте Сведску видели само на карти. Седим у сред Сведске и троје ми деце иде у сколу а никад цуо нисам ниста слицно. Деца имају и да једу и да пију колико хоце, све бесплатно, фриско и свезе. Ви сте изгледа погресили име дрзаве, мозда мислите на неку другу.