Siromaštvo uzima danak u BiH

Strašno: 128. 000 djece u BiH je gladno, bez odjeće, obuće, obrazovanja, tuđe njege… Oko 100. 000 djece ugroženo je porodičnom situacijom, a oko 40. 000 mališana živi u porodicama koje nemaju nikakve uslove za život.

Bosna i Hercegovina 20.04.2019 | 09:16
Siromaštvo uzima danak u BiH
Ovo su zvanični podaci Agencije za statistiku BiH. Da je situacija užasna, upozoravaju i socijalni radnici i humanitarne organizacije, koji kažu da mnoga djeca ne primaju nikakvu pomoći i nisu uključena ni u jednu statistiku niti istraživanje.

Koliko djece u BiH na spavanje ode gladno, najbolje znaju u dječjim javnim kuhinjama, u kojima su svaki dan redovi za bilo kakav obrok.

– Od prošle godine broj korisnika naše kuhinje se udvostručio. Imamo oko 1.000 korisnika, a od toga je 200 djece do 15 godina starosti. Djeci su najpotrebniji obrok, pelene, bejbi hrana, odjeća i obuća. U najtežoj su situaciji porodice s više djece – rekla je Nataša Bjelobrk iz banjalučkog udruženja “Mozaik prijateljstva”. 

Djeca s kanticama u ruci, koja čekaju na hranu, svakodnevno se mogu vidjeti i ispred Dječije narodne kuhinje u Lukavcu. Obrok iz ove javne kuhinje trenutno dobija oko 220 mališana i njihovih roditelja.

Amir Bašić, koordinator programa u “Save the Childrenu”, smatra da bi, prije svega, država hitno morala donijeti strategiju za suzbijanje siromaštva.

– Nije dovoljno samo povećati dječji doplatak. Vidimo da to ne rješava problem siromaštva, već stvara zavisnike o socijalnoj pomoći. Postavlja se i pitanje koliko je djece od ovih 128.000 s ruralnih područja gdje nema centara za socijalni rad, nevladinih organizacija… Naši centri za socijalni rad nemaju ni dovoljno ljudi ni sredstava da pomažu djeci koja žive izvan većih urbanih centara – rekao je Bašić.

– Veliki broj romske djece pravno je nevidljiv i nema ih u ovim statistikama. Mnogi se ne rađaju u porodilištima, ne prijavljuju se. Nažalost, kasnije se povezuju s trgovinom ljudima – kaže Amir Bašić.

(Avaz)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Milan Gluhović

20.04.2019 07:29

Poražavajuće. Poražavajući podaci, poražavajuće da ne postoje javne debate o ovoj temi, poražavajuće da se političari uopšte ne osvrću na ovaj problem, poražavajuće da ne postoje nikakvi programi za rješavanje ovog problema, poražavajuće da neko ima obraz da bude predsjednik, premijer, ministar u državi u kojoj je ovakva statistika. Kakvo će mišljenje imati ova djeca o državi koja se o njima nije brinula!?

ODGOVORITE
Name

Tuga

20.04.2019 08:16

Užas ,jadna djeca.. vlastodržci ,okreni te se oko sebe i vidite jad i bijedu .

Name

Горан

20.04.2019 08:18

Алија Изетбеговић је покренуо рат против српског народа у сада пропалој бих. Да је био паметан и храбар, могли смо у малој Југославији да сви живимо мирно и не би било свега овога.

Name

Igor re Goran

20.04.2019 09:18

Pitao se Alija koliko ti i ja . Jugoslavija je morala biti rasturena jer je proizvodila svoje vozilo, frizider, televizor, usisivac , odjecu i hranu . Imala je svoje rafinerije i struju za svoje potrebe . Sada toga vise nema ostao je samo MMF , robovlasnici i robovi . Da je svijet htio transformaciju kao sto su to uradili Česi to bi se desilo . Nisu htijeli nego su pustili na vlast buzdovane koji su sve porusili a danas pljackaju svoje narode i uredno vracaju kredite . Sve je u parama , nazalost.

Name

Re Igor

20.04.2019 10:23

Sve zlo je narod iznjedrio. To što je taj narod neuk i neprosvijećen, a zao i zloban, zlonamjeran, to je njemu na dušu. Imao je kad da nauči od istorije. Ali džaba, ništa od škole. pačija škola.

Name

Gangsteraj

20.04.2019 11:43

Gangsteraj Evrope.Moderni politicari se... o naciji I demokratiji a narod su stavili pod jaram korporacija koje ih placaju.Nista drugo tu nema.

Name

Нови Јорк

20.04.2019 13:37

Земља по селима зврљи празна а хвалимо се да смо радан и вриједан народ И недај Боже да нам неко то оспори Што кажу амери “доказ је у пудингу”.....или по нашки, у масти које би било више да нисмо оставили ту земљу да празна зјапи Што се тиче рата....нико нама не може нешто наметнути Сами смо се искрвили само себе лажемо јер је тешко у огледало .....

Name

IMAL BOGA

20.04.2019 07:34

SVAKI GRAD..SVAKO NASELJE TREBAJU UMARI JAVNU KUHINJU..GLADNA SU I DJECA PIRODICA GDJE NEKO RADI A NE PRIMA PLATU..NIKO DANAS NE BI TREBAO BITI GLADAN..ROMSKU DJECU VIDJAM SVAKI DAN..NE DAJEMNOVAC AL DAM DJETETU KIFLU..VOCE...MLIJEKO BEBI..U BIJELJINI IMA DONATORA TA PEIMJER..AL VISE IH IMA KOJI NE DAJU NI BOGU TAMJANA...SLABO I SOCIJALNA SLUZBA TO RADI U BIJELJINI..DOBAR PRIMJER JE OTAHARIN...A SEMBERCI CE RADIJE ZAORATI POVRCE NEGO POZVATI SIROMASNE LJUDE DA SEBI UBERU..JE.... TI DRZAVU ..I NAS OVAKVE

ODGOVORITE
Name

re

20.04.2019 07:36

Tu nam samo može pomoći i spasiti narod i borce od ovog životnog zla godinama samo stranka PDP jedina u RS najozbiljnija sa njenim liderom RS.

ODGOVORITE
Name

21vek - vaskrsenje

20.04.2019 08:06

Ovo ide na dušu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i ministru jer onemogućava da djece iz siromašnih porodica budu korisnici novčane pomoći , na koju IMAJU PRAVO minostre po UN Konvenciji o pravima djece , koja za vas i druge neznači ništa. Obrazloženje koje se daje je debilni, smješni, nezakonit i protuustavna čl.4 Zakona o socijalnoj zaštiti RS , da svi se sami o sebi moramo brinuti,kapa dole ministru, kad nedaš novac za djecu , jer smatraš da su roditelji ti koji se moraju brinuti o djeci, ali ministru, roditelji nerade jer nemaju gdje . aferim ministru, samo ti čuvaj svoju stolicu .

Name

Zar ne!?

20.04.2019 08:09

Do 1992 takvo stanje nije bilo.

Name

Marko89

20.04.2019 08:17

Sve politicke i vjerske lidere u BiH treba da bude sramota. Vratili su nas u srednji vijek sa svojim prodavanjima magle i istim pricama za mase dok su oni u mesdjuvremenu sebe i cak svoju praunucad obezbijedlil. A mi ko stoka,svak u svoj tor i njima to pase..

ODGOVORITE
Name

Ani

20.04.2019 13:29

Kako za one šti su na vlasti ima dovoljno i za cijelu njihovu daljnju o bližu familjiju a za druge nema prokleti bagra kradljivci toje problem sve na goli otok ,a dok je dodik na vlasti zbogom bosno

Name

Otac

20.04.2019 08:43

Dobra je situacija kazu politicari moze jos gore hvalite samo. A oni su nas doveli do ovog jada.

ODGOVORITE
Name

Društveno raslojavanje

20.04.2019 11:39

Švedska je simbol blagostanja, ali djeca trpaju hranu u džepove u školi. Prvo sam mislila da li đavo jede iz njih jer brda suhe hrane nestane u par sekundi. Onda sam vidjela da mnogi nose. Za komadic kruške kao međuobrok i da se potuku. Evropa plaća danak nekontrolisanoj migraciji i marginalizaciji bijelih Evropljana..

ODGOVORITE
Name

Nije glad od neimastine sigurno

20.04.2019 15:49

To je problem vise toga sto djeca dodju gladna u skolu, jednostavno biti roditelj na zapadu nije isto kao i biti roditelj kod nas. Kod nas ces sve dati djetetu, i da jede i da pije, ovdje na zapadu to nema, ako dijete hoce da jede nesto iz frizidera, mora da pita roditelje, a cesto je odgovor NE. Osim toga, dodju djeca i gladna, jer je masa roditelja razvedena, i vikend djeca provode kod drugog roditelja i tu ostanu gladna...

Name

Koke

20.04.2019 22:07

Vas dvoje ste Svedsku videli samo na karti. Sedim u sred Svedske i troje mi dece ide u skolu a nikad cuo nisam nista slicno. Deca imaju i da jedu i da piju koliko hoce, sve besplatno, frisko i sveze. Vi ste izgleda pogresili ime drzave, mozda mislite na neku drugu.