"Суштински ништа није договорено"

Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник СНСД-а за Н1 је казао да су састанку делегација СНСД-а, ХДЗ-а и СДА начињени неки кораци - али суштински још ништа није договорено. Он је појаснио који је то проблем са СДА тренутно нерјешив.

Босна и Херцеговина 19.04.2019 | 19:12
"Суштински ништа није договорено"
"Договарали смо много тога и чини нам се да смо направили одређене кораке, али није договорено скоро ништа. Договор није заокружен. Договарали смо око подјеле министарских мјеста, јер је изјава лидера усаглашена. Морало се вратити дијелом на НАТО, на инсистирање СДА, што је покварило укупну ситуацију. Није договорено", казао је у уводу Радмановић.

Драган Човић је у сриједу казао да је све договорено, а Милорад Додик је рекао да није ништа. Радмановић је коментарисао то ријечима:

"Човић познат као оптимиста, када год има мали помак, каже да ће бити наредне седмице. Видимо да није тако. Тачно је да смо разговарали о девет министарстава и договорили расподјелу осам. Девето припада Републици Српској, и настао је спор што ми мислимо да СНСД-у припада, а СДА није за то."

Подсјећамо, ради се о министарству за људска права и избјеглице.

"Треба да припада СНСД-у, а то спори СДА. СДА на сваком кораку покушава да каже 'ми смо главни у БиХ'. То је проблем који је нерјешив. Ово је најједноставнија прича у којој се показује равноправност. Девет министарстава, три-три-три и сву смо причу завршили", поручио је Радмановић.

"Позивају се на неке раније одлуке и хоће да кажу сљедеће: кад је њихов предсједавајући, онда имају још три мјеста. Када је предсједавајући из реда Хрвата или Срба - они имају још по два. И сад су покушали то да ураде. Измислили су да посљедње министарство не треба да припада СНСД-у, да то буде нестраначка личност. То није могуће", казао је Радмановић за Н1.

Проблем је настао и око годишњег плана - односно НАТО-а. Према Радмановићевом мишљењу - то је претјерано.

"Они имају фикцију да могу завршити годишњи план за НАТО. Они мисле да се то треба да заврши по сваку цијену. Зато отежу ово све. Осим ако није разлог да не дају СНСД-у да уђе у власт, али мислимо да није, да је то претјерано. Ми смо надмоћни у Парламенту, представници РС. То им је важно ко зна због чега. То је ситница у укупним разговорима. Остали су код два питања, зато све распало, зато БиХ има технички мандат Савјета министара", појаснио је Небојша Радмановић.

Према иницијалном договору СДА-у требају припасти министарства вањских послова, одбране и сигурности. Многи би рекли кључна министарства, зашто је СНСД пристао на то?

"Није једноставно одоговорити. Договор у троје је компликован. Не износимо у јавност како смо бирали. Води се рачуна ко је када имао које министарство. Осим на самом почетку, Срби никада нису били на челу министарства одбране. Спољни послови и финансије - објективно та два министарства су требала да се подијеле између ХДЗ-а и СДА. ХДЗ није имао спољне послове још од Јадранка Прлића, а СДА финансије јако дуго. Пустили смо да се тако подијели између њих. СДА припадају инострани послови, а финансије ХДЗ. Нисмо били заинтересовани за министра одбране, а припада нам", испричао је Радмановић. 

Он је казао да није упознат с тим да ли ће Фахрудин Радончић бити нови министар сигурности, те да се на том састанку на којем је он присуствовао - није било говора о томе.

"На том састанку не. Можда раније. У кулоарима знамо. И ми имамо наших притисака коалиционих партнера, око подјеле мјеста. Тако и СДА има таквих проблема. Њима се може десити да од три министарства имају једно, ако буду ДФ и СББ коалициони партнери. То је ствар коалиције", казао је за Н1.

Он је додао да ће представници из Републике Српске и даље инсистирати на војној неутралности.

"Војна неутралност је обавезујућа за све нас, тако смо се и понашали када је била обавезујућа да идемо ка НАТО-у. Ако се разговара о годишњим плановима који не задиру у пут ка НАТО-у него у реформе, о томе се може разговарати. Рекли смо им то. Не може то бити услов за неку сарадњу на нивоу БиХ. Мислим да то схватају у СДА. Остајемо при ставу онога што је Парламент Републике Српске закључио", рекао је.

Зоран Тегелтија и даље остаје кандидат за предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине, док за министарске позиције које припадају СНСД-у има кандидата, и у ужем избору - али с њима неће излазити у јавност док не дође до договорима са коалиционим партнерима.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Трт

19.04.2019 17:20

А плата иде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

19.04.2019 17:37

Спрдња од накарадне беиха.хахаха.све што је на силу нема ту љеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2019 19:00

Браво све сто је на силу. На силу створена Федерација и РС једино БиХ у Мркоњићу потврдјено висевјековно трајање са закључком. НИ СРПСКА НИ ХРВАТСКА НИ МУСЛИМАНСКА НЕГО И СРПСКА И ХРВАТСКА И МУСЛИНАНСКА. Сто це реци НАРОДНА...... СМРТ ФАСИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУ

Name

Будала као и ти

19.04.2019 17:55

Суштински нас је...е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

19.04.2019 18:03

Стандард живота, куповна моћ, економија...кад је то на реду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

19.04.2019 18:08

Прицас глупости а знас добро да све сто си озјавио је лаз. Објасни народу засто си потписао за НАТО прије 10 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2019 19:16

Он је стар и сенилан, незна ниста, цак је заборавио да је било ста и потписивао , али срецом ту си ти , паметан и знас све....

Name

Дује

19.04.2019 18:27

у сретним дрзавама политицари нису бит И а код Нас кооо бива главне звијезде док народу не пукне филм а цини ми се близу је како воде рацуна само о себи а народ пустили низ воду Ал незнају да Нас зна доста пливат од Бога вам здравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.04.2019 18:52

Бакир вас је понизио ,и Ти а и Додик играте како Бакир хоце јер он дрзи кљуцеве од Вјеца Министара а не Додик и Цовиц ,само треба бити цовјек и признати истину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

те

19.04.2019 19:54

Слазем се , попусили бакету у дуету!!

Name

Аустрија

21.04.2019 13:51

Како си потписано Оно Са натом несреце ниста

ОДГОВОРИТЕ