"Suštinski ništa nije dogovoreno"

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD-a za N1 je kazao da su sastanku delegacija SNSD-a, HDZ-a i SDA načinjeni neki koraci - ali suštinski još ništa nije dogovoreno. On je pojasnio koji je to problem sa SDA trenutno nerješiv.

Bosna i Hercegovina 19.04.2019 | 19:12
"Suštinski ništa nije dogovoreno"
"Dogovarali smo mnogo toga i čini nam se da smo napravili određene korake, ali nije dogovoreno skoro ništa. Dogovor nije zaokružen. Dogovarali smo oko podjele ministarskih mjesta, jer je izjava lidera usaglašena. Moralo se vratiti dijelom na NATO, na insistiranje SDA, što je pokvarilo ukupnu situaciju. Nije dogovoreno", kazao je u uvodu Radmanović.

Dragan Čović je u srijedu kazao da je sve dogovoreno, a Milorad Dodik je rekao da nije ništa. Radmanović je komentarisao to riječima:

"Čović poznat kao optimista, kada god ima mali pomak, kaže da će biti naredne sedmice. Vidimo da nije tako. Tačno je da smo razgovarali o devet ministarstava i dogovorili raspodjelu osam. Deveto pripada Republici Srpskoj, i nastao je spor što mi mislimo da SNSD-u pripada, a SDA nije za to."

Podsjećamo, radi se o ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

"Treba da pripada SNSD-u, a to spori SDA. SDA na svakom koraku pokušava da kaže 'mi smo glavni u BiH'. To je problem koji je nerješiv. Ovo je najjednostavnija priča u kojoj se pokazuje ravnopravnost. Devet ministarstava, tri-tri-tri i svu smo priču završili", poručio je Radmanović.

"Pozivaju se na neke ranije odluke i hoće da kažu sljedeće: kad je njihov predsjedavajući, onda imaju još tri mjesta. Kada je predsjedavajući iz reda Hrvata ili Srba - oni imaju još po dva. I sad su pokušali to da urade. Izmislili su da posljednje ministarstvo ne treba da pripada SNSD-u, da to bude nestranačka ličnost. To nije moguće", kazao je Radmanović za N1.

Problem je nastao i oko godišnjeg plana - odnosno NATO-a. Prema Radmanovićevom mišljenju - to je pretjerano.

"Oni imaju fikciju da mogu završiti godišnji plan za NATO. Oni misle da se to treba da završi po svaku cijenu. Zato otežu ovo sve. Osim ako nije razlog da ne daju SNSD-u da uđe u vlast, ali mislimo da nije, da je to pretjerano. Mi smo nadmoćni u Parlamentu, predstavnici RS. To im je važno ko zna zbog čega. To je sitnica u ukupnim razgovorima. Ostali su kod dva pitanja, zato sve raspalo, zato BiH ima tehnički mandat Savjeta ministara", pojasnio je Nebojša Radmanović.

Prema inicijalnom dogovoru SDA-u trebaju pripasti ministarstva vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti. Mnogi bi rekli ključna ministarstva, zašto je SNSD pristao na to?

"Nije jednostavno odogovoriti. Dogovor u troje je komplikovan. Ne iznosimo u javnost kako smo birali. Vodi se računa ko je kada imao koje ministarstvo. Osim na samom početku, Srbi nikada nisu bili na čelu ministarstva odbrane. Spoljni poslovi i finansije - objektivno ta dva ministarstva su trebala da se podijele između HDZ-a i SDA. HDZ nije imao spoljne poslove još od Jadranka Prlića, a SDA finansije jako dugo. Pustili smo da se tako podijeli između njih. SDA pripadaju inostrani poslovi, a finansije HDZ. Nismo bili zainteresovani za ministra odbrane, a pripada nam", ispričao je Radmanović. 

On je kazao da nije upoznat s tim da li će Fahrudin Radončić biti novi ministar sigurnosti, te da se na tom sastanku na kojem je on prisustvovao - nije bilo govora o tome.

"Na tom sastanku ne. Možda ranije. U kuloarima znamo. I mi imamo naših pritisaka koalicionih partnera, oko podjele mjesta. Tako i SDA ima takvih problema. Njima se može desiti da od tri ministarstva imaju jedno, ako budu DF i SBB koalicioni partneri. To je stvar koalicije", kazao je za N1.

On je dodao da će predstavnici iz Republike Srpske i dalje insistirati na vojnoj neutralnosti.

"Vojna neutralnost je obavezujuća za sve nas, tako smo se i ponašali kada je bila obavezujuća da idemo ka NATO-u. Ako se razgovara o godišnjim planovima koji ne zadiru u put ka NATO-u nego u reforme, o tome se može razgovarati. Rekli smo im to. Ne može to biti uslov za neku saradnju na nivou BiH. Mislim da to shvataju u SDA. Ostajemo pri stavu onoga što je Parlament Republike Srpske zaključio", rekao je.

Zoran Tegeltija i dalje ostaje kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dok za ministarske pozicije koje pripadaju SNSD-u ima kandidata, i u užem izboru - ali s njima neće izlaziti u javnost dok ne dođe do dogovorima sa koalicionim partnerima.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Trt

19.04.2019 17:20

A plata ide...

ODGOVORITE
Name

M

19.04.2019 17:37

Sprdnja od nakaradne beiha.hahaha.sve što je na silu nema tu ljeba

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2019 19:00

Bravo sve sto je na silu. Na silu stvorena Federacija i RS jedino BiH u Mrkonjiću potvrdjeno visevjekovno trajanje sa zaključkom. NI SRPSKA NI HRVATSKA NI MUSLIMANSKA NEGO I SRPSKA I HRVATSKA I MUSLINANSKA. Sto ce reci NARODNA...... SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU

Name

Budala kao i ti

19.04.2019 17:55

Suštinski nas je...e.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

19.04.2019 18:03

Standard života, kupovna moć, ekonomija...kad je to na redu?

ODGOVORITE
Name

NN

19.04.2019 18:08

Pricas gluposti a znas dobro da sve sto si ozjavio je laz. Objasni narodu zasto si potpisao za NATO prije 10 godina

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2019 19:16

On je star i senilan, nezna nista, cak je zaboravio da je bilo sta i potpisivao , ali srecom tu si ti , pametan i znas sve....

Name

Duje

19.04.2019 18:27

u sretnim drzavama politicari nisu bit I a kod Nas kooo biva glavne zvijezde dok narodu ne pukne film a cini mi se blizu je kako vode racuna samo o sebi a narod pustili niz vodu Al neznaju da Nas zna dosta plivat od Boga vam zdravlje

ODGOVORITE
Name

Milan

19.04.2019 18:52

Bakir vas je ponizio ,i Ti a i Dodik igrate kako Bakir hoce jer on drzi kljuceve od Vjeca Ministara a ne Dodik i Covic ,samo treba biti covjek i priznati istinu!

ODGOVORITE
Name

te

19.04.2019 19:54

Slazem se , popusili baketu u duetu!!

Name

Austrija

21.04.2019 13:51

Kako si potpisano Ono Sa natom nesrece nista

ODGOVORITE