Фирма тринаест година у стечају

Иако је још 2006. године одлуком скупштине акционара отворен стечајни поступак, у Клаоници перади „Живинопродукт“ из Повелича код Српца још није завршен овај процес. Бивша државна фирма, с око 114 запослених, више нема капитала за продају, па ће већина њених радника и дефинитивно остати без зарадјених плата и отпремнина, а кратких рукава остаће и бројни повјериоци.

Република Српска 19.04.2019 | 16:38
Фирма тринаест година у стечају
Стечајни управник Петар Драгојевић, коју је ову дужност преузео 2016. године од преминулог претходника, каже да  „Живинопродукт“ више нема стечајне масе, док обавезе прелазе четири милиона марака. Њему је познато само то да је радницима повезан радни стаж. На протестном скупу испред клаонице, одржаном прије пет година, а и данас  радници тврде да су оштећени  за  близу 10.000 марака.

„Одбор повјерилаца  донио је одлуку о затварања стечаја, а након прикупљања средстава од повјерилаца за покривање трошкова, од стечајног судије ћу захтијевати да оконча стечајни поступак“, каже Драгојевић.   

Приватизацијом су до сада промијењена четири већинска власника некада једне од четири најмодерније клаонице перади у Европи, од србачке „Агроуније“, словеначке „Перутнине-Птуј“, до руске компаније СИЈ и на крају водеће европске групације „МХП“, која се бави прерадом меса или перади, иза које стоји украјински милијардер Јуриј Косјук.

Компанија „Перутнина-Птуј“ у реконструкцију и проширење капацитета това и клања пилића у србачкој општини инвестирала је око осам милиона марака. Проширење и модернизација производње настављена је и након преузимања од руске компаније, односно украјинског милијардера Косјука, како би се добио извозни број за Европску унију. У току је изградња такозваног „расхладног тунела“  и савременог складишта, а планирано је повећање това и прераде за 40 одсто.

Начелник општине Србац Младјан Драгосављевић  каже да ова фирма има велики значај за општину, јер ће значајно повећати и број радника, али се нада да ће овим пројектом  проширити и капацитет  пречистача отпадних вода  и тиме спријечити загадјивање животне средине.

„Рјешавања овог проблема, који изазива  велико незадовољство градјана,  битан је услов за испуњавање стандарда за извоз пилећег меса и ми ћемо  као локална власт на томе инсистирати“, каже Драгосављевић.

(БН/С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаффа

20.04.2019 07:00

Зар није већина радника из Српца у Пореској и Фонду здравства?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.04.2019 10:57

Три ријеци. Закон о приватизацији. Узас!

ОДГОВОРИТЕ