Корупција широко присутна у БиХ

Други извјештај ОСЦЕ-а сачињен на основу праћења судских процесуирања предмета корупције у Босни и Херцеговини не садржи охрабрујуће закључке, нарочито не кад је ријеч о процесуирању тзв. корупције високог нивоа.

Босна и Херцеговина 19.04.2019 | 14:38
Корупција широко присутна у БиХ
Општа је оцјена да је корупција широко распрострањена у БиХ и да су међународни фактори, међу њима Сједињене Америчке Државе, ОСЦЕ и Европска унија, спремни помоћи у борби против ове разарајуће друштвене појаве због које су грађани изложени незапослености и немогућности да покрећу властити бизнис, а млади образовани кадрови у безнађу приморани да напуштају домовину.

То су казали званичници из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ, Мисије ОСЦЕ-а и Делегације Европске уније, учесници конференције у Сарајеву на којој је представљен овај ОСЦЕ-ов извјештај.

- Сједињене Америчке Државе су и даље партнер Босни и Херцеговини у борби против корупције. Транспарентност и одговорност су кључне у овој области и зато су САД финансијски подржале ОСЦЕ у праћењу процесуирања корупције - казао је новинарима амерички амбасадор Ериц Нелсон.

У протеклој години, додао је, ОСЦЕ је пратио 300 случајева на свим нивоима судства. Кантонална тужилаштва у Сарајеву и Тузли покренула су највише предмета корупције високог и средњег нивоа, због чега је амерички амбасадор одао признање тим инстанцама.

- Разни су начини за оснаживање борбе против корупције. Постоје судије и тужиоци предани томе, па и њима изражавам подршку - казао је такође Нелсон уз напомену да Високи судски и тужилачки савјет треба да именује судије и тужиоце на основу њихових професионалних компетенција, а никако уз политички уплив.

Амбасадор Бруце Бертон, шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, изјавио је да други извјештај садржи додатних девет препорука, као и да је од 15 препорука из претходног извјештаја, у седам забиљежен мали помак, а у шест никакав.

- Стање у раду Тужилаштва БиХ и специјалног одјељења Републике Српске на предметима корупције није задовољавајуће - конастатовао је Бертон и додао да помацима у борби против корупције мора да допринесе стратешко дјеловање.

На потребу укључивања свих у борбу против корупције као једног од највећих разлога за забринутост грађана БиХ и узрока нарушавања друштва те угрожавања демократије, указао је Ницолас Бизел, шеф Сектора операција за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе Делегације Ервропске уније у БиХ.

Након што је, као и претходни говорници, изразио спремност институције коју заступа да помогне Босни и Херцеговини у антикоруптивној борби, Бизел је додао да су протеклих година учињени мали помаци, о чему свједочи и мали број осуђујућих пресуда. 

- Сви се морамо укључити у борбу против корупције. То је један од приоритета политике Европске уније у Босни и Херцеговини и дио стратегије на западном Балкану - његове су ријечи.

У актуелној години, додао је овај званичник, Европска унија покренула је три важна пројекта, укупно вриједна 3,5 милиона евра, а обухватају све сегменте борбе против корупције, од превенције до казнених одредби.

Члан Високог судског и тужилачког савјета Славо Лакић рекао је да су претходни говорници изрекли истину у оцјенама о распрострањености корупције у Босни и Херцеговини, као и да је одговор правосуђа на ту појаву и даље недовољан, нарочито на случајеве корупције високог и средњег нивоа.

Иако активности неких тужилаштава уливају оптимизам, и даље је то недовољно за потребну ширу антикоруптивну борбу, закључак је овог тужиоца.



(Вијести / ФЕНА)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

007

19.04.2019 13:03

Значи,остале земље региона,су без корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све јасно

19.04.2019 17:58

600 000 становника мање у РС,само сто це сада за пет година бити јос толико мање.

Name

Гугл

19.04.2019 13:07

Да ал иза рада полиције нико не стоји њихови надређени су дубоко инволвирани у криминал то су чињенице људи несмију радити и писати...помозите тим људима!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аја

19.04.2019 14:10

Ма ста нам рече, ето ми нисмо знали да је око нас све корупција.... Па у БиХ се висе не беба не мозе родити ако је не подмитис да изадје из стомака...... А имамо полицијских агенција и Агенција за борбу против корупције висе него и једна друга земља на свијету..... Ма ми смо банана дрзава у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.04.2019 14:39

Борба против корупције и непостоји осим у слуцајевима кад се ради о неком ко није из владајуце странке а корупција је свуда око нас поцев од врха функција власти па до обицних ситних слузбеника.Судство и полиција је у спрези са власцу и раде по њиховом диктату и како им они казу и нема појма о некој независности и правицности.Нема друге него да странци све то преузму у своје руке и да напокон ово лудило стане,наси су толико огризли у криминал лоповлук и разно разне крадје дрзаве да то никад неце јер би онда сами себе стрпали у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватна дрзава

19.04.2019 17:59

Криминална хоботница.