Korupcija široko prisutna u BiH

Drugi izvještaj OSCE-a sačinjen na osnovu praćenja sudskih procesuiranja predmeta korupcije u Bosni i Hercegovini ne sadrži ohrabrujuće zaključke, naročito ne kad je riječ o procesuiranju tzv. korupcije visokog nivoa.

Bosna i Hercegovina 19.04.2019 | 14:38
Korupcija široko prisutna u BiH
Opšta je ocjena da je korupcija široko rasprostranjena u BiH i da su međunarodni faktori, među njima Sjedinjene Američke Države, OSCE i Evropska unija, spremni pomoći u borbi protiv ove razarajuće društvene pojave zbog koje su građani izloženi nezaposlenosti i nemogućnosti da pokreću vlastiti biznis, a mladi obrazovani kadrovi u beznađu primorani da napuštaju domovinu.

To su kazali zvaničnici iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Misije OSCE-a i Delegacije Evropske unije, učesnici konferencije u Sarajevu na kojoj je predstavljen ovaj OSCE-ov izvještaj.

- Sjedinjene Američke Države su i dalje partner Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije. Transparentnost i odgovornost su ključne u ovoj oblasti i zato su SAD finansijski podržale OSCE u praćenju procesuiranja korupcije - kazao je novinarima američki ambasador Eric Nelson.

U protekloj godini, dodao je, OSCE je pratio 300 slučajeva na svim nivoima sudstva. Kantonalna tužilaštva u Sarajevu i Tuzli pokrenula su najviše predmeta korupcije visokog i srednjeg nivoa, zbog čega je američki ambasador odao priznanje tim instancama.

- Razni su načini za osnaživanje borbe protiv korupcije. Postoje sudije i tužioci predani tome, pa i njima izražavam podršku - kazao je takođe Nelson uz napomenu da Visoki sudski i tužilački savjet treba da imenuje sudije i tužioce na osnovu njihovih profesionalnih kompetencija, a nikako uz politički upliv.

Ambasador Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH, izjavio je da drugi izvještaj sadrži dodatnih devet preporuka, kao i da je od 15 preporuka iz prethodnog izvještaja, u sedam zabilježen mali pomak, a u šest nikakav.

- Stanje u radu Tužilaštva BiH i specijalnog odjeljenja Republike Srpske na predmetima korupcije nije zadovoljavajuće - konastatovao je Berton i dodao da pomacima u borbi protiv korupcije mora da doprinese strateško djelovanje.

Na potrebu uključivanja svih u borbu protiv korupcije kao jednog od najvećih razloga za zabrinutost građana BiH i uzroka narušavanja društva te ugrožavanja demokratije, ukazao je Nicolas Bizel, šef Sektora operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Ervropske unije u BiH.

Nakon što je, kao i prethodni govornici, izrazio spremnost institucije koju zastupa da pomogne Bosni i Hercegovini u antikoruptivnoj borbi, Bizel je dodao da su proteklih godina učinjeni mali pomaci, o čemu svjedoči i mali broj osuđujućih presuda. 

- Svi se moramo uključiti u borbu protiv korupcije. To je jedan od prioriteta politike Evropske unije u Bosni i Hercegovini i dio strategije na zapadnom Balkanu - njegove su riječi.

U aktuelnoj godini, dodao je ovaj zvaničnik, Evropska unija pokrenula je tri važna projekta, ukupno vrijedna 3,5 miliona evra, a obuhvataju sve segmente borbe protiv korupcije, od prevencije do kaznenih odredbi.

Član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Slavo Lakić rekao je da su prethodni govornici izrekli istinu u ocjenama o rasprostranjenosti korupcije u Bosni i Hercegovini, kao i da je odgovor pravosuđa na tu pojavu i dalje nedovoljan, naročito na slučajeve korupcije visokog i srednjeg nivoa.

Iako aktivnosti nekih tužilaštava ulivaju optimizam, i dalje je to nedovoljno za potrebnu širu antikoruptivnu borbu, zaključak je ovog tužioca.



(Vijesti / FENA)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

007

19.04.2019 13:03

Znači,ostale zemlje regiona,su bez korupcije.

ODGOVORITE
Name

Sve jasno

19.04.2019 17:58

600 000 stanovnika manje u RS,samo sto ce sada za pet godina biti jos toliko manje.

Name

Gugl

19.04.2019 13:07

Da al iza rada policije niko ne stoji njihovi nadređeni su duboko involvirani u kriminal to su činjenice ljudi nesmiju raditi i pisati...pomozite tim ljudima!!

ODGOVORITE
Name

Aja

19.04.2019 14:10

Ma sta nam reče, eto mi nismo znali da je oko nas sve korupcija.... Pa u BiH se vise ne beba ne moze roditi ako je ne podmitis da izadje iz stomaka...... A imamo policijskih agencija i Agencija za borbu protiv korupcije vise nego i jedna druga zemlja na svijetu..... Ma mi smo banana drzava u svakom pogledu.

ODGOVORITE
Name

Marko

19.04.2019 14:39

Borba protiv korupcije i nepostoji osim u slucajevima kad se radi o nekom ko nije iz vladajuce stranke a korupcija je svuda oko nas pocev od vrha funkcija vlasti pa do obicnih sitnih sluzbenika.Sudstvo i policija je u sprezi sa vlascu i rade po njihovom diktatu i kako im oni kazu i nema pojma o nekoj nezavisnosti i pravicnosti.Nema druge nego da stranci sve to preuzmu u svoje ruke i da napokon ovo ludilo stane,nasi su toliko ogrizli u kriminal lopovluk i razno razne kradje drzave da to nikad nece jer bi onda sami sebe strpali u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Privatna drzava

19.04.2019 17:59

Kriminalna hobotnica.