Срећан и кошер празник Песах!

Припадницима јеврејских општина Бања Лука и Добој, као и свим нашим гледаоцима јеврејске вјероисповести широм свијета, БН ТВ жели срећан и кошер празник Песах да га проведете са својим најмилијим, у породичном весељу и спокоју.

Република Српска 19.04.2019 | 10:20
Срећан и кошер празник Песах!
Песах симболизује слободу, препричавајући и преносећи с кољена на кољено ослобођење и излазак Јевреја из мисирског ропства, под Мојсијевим вођством, описаном у Тори (Мојсијево Петокњижје из Старог завјета).

Празник почиње 14. дана мјесеца нисана по јеврејском календару и један је од три ходочасна празника за вријеме којих се успиње у Јерусалим. Траје седам дана, током којих се евоцирајући на излазак из Египта и 40 година лутања по синајској пустињи једе бесквасни хљеб (маца), што се прати и у осталим прехрамбеним намирницама.

Пуни празници су први и посљедњи док средишњи представљају полу-празничне дане. Ове године први дан Песаха и његова Седер вечера, током које породице ишчитавају и испјевавају Хагаду, причу егзодуса из египатског ропства, се поклапа са Шабатом.

У оваквим ситуацијама Шабат има првенство, како у молитвама тако и у вјерско-законским обавезама.

Интересантно је да у оваквим случајевима поклапања, не упражњава се надомјештавање, тако да дана одмора заправо нема, изузев у образовним установама и институцијама.



Једна од међународно најпознатијих и најестетскијих рукописно-осликана хагада на свијету је управо Сарајевска Хагада. Изгнанством Јевреја из Шпаније напушта је у 15. вијеку, а процјена је да је настала у другој половини 14. вијека. Од 1894. године налази се у Земаљском музеју у Сарајеву.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БеЕн

19.04.2019 08:52

Мазел тов!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

19.04.2019 09:07

Срећан празник сусједима Јеврејима! Да живимо као људи, учимо једни од других и не дозволимо да нас дијеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећан

19.04.2019 12:52

Срећан празник Јеврејима !! исти смо мученици... славимо у здрављу и весељу..

Name

правда

19.04.2019 09:40

Срецан празник свим сиром свијета припадницима јеврејске вероисповеди и да сретно проведу празник са својом породицом и пријатељима

ОДГОВОРИТЕ