Srećan i košer praznik Pesah!

Pripadnicima jevrejskih opština Banja Luka i Doboj, kao i svim našim gledaocima jevrejske vjeroispovesti širom svijeta, BN TV želi srećan i košer praznik Pesah da ga provedete sa svojim najmilijim, u porodičnom veselju i spokoju.

Republika Srpska 19.04.2019 | 10:20
Srećan i košer praznik Pesah!
Pesah simbolizuje slobodu, prepričavajući i prenoseći s koljena na koljeno oslobođenje i izlazak Jevreja iz misirskog ropstva, pod Mojsijevim vođstvom, opisanom u Tori (Mojsijevo Petoknjižje iz Starog zavјeta).

Praznik počinje 14. dana mјeseca nisana po jevrejskom kalendaru i jedan је od tri hodočasna praznika za vrijeme kojih se uspinje u Jerusalim. Traje sedam dana, tokom kojih se evocirajući na izlazak iz Egipta i 40 godina lutanja po sinajskoj pustinji jede beskvasni hljeb (maca), što se prati i u ostalim prehrambenim namirnicama.

Puni praznici su prvi i posljednji dok središnji predstavljaju polu-praznične dane. Ove godine prvi dan Pesaha i njegova Seder večera, tokom koje porodice iščitavaju i ispjevavaju Hagadu, priču egzodusa iz egipatskog ropstva, se poklapa sa Šabatom.

U ovakvim situacijama Šabat ima prvenstvo, kako u molitvama tako i u vjersko-zakonskim obavezama.

Interesantno je da u ovakvim slučajevima poklapanja, ne upražnjava se nadomještavanje, tako da dana odmora zapravo nema, izuzev u obrazovnim ustanovama i institucijama.



Jedna od međunarodno najpoznatijih i najestetskijih rukopisno-oslikana hagada na svijetu je upravo Sarajevska Hagada. Izgnanstvom Jevreja iz Španije napušta je u 15. vijeku, a procjena je da je nastala u drugoj polovini 14. vijeka. Od 1894. godine nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BeEn

19.04.2019 08:52

Mazel tov!

ODGOVORITE
Name

Пеђа

19.04.2019 09:07

Срећан празник сусједима Јеврејима! Да живимо као људи, учимо једни од других и не дозволимо да нас дијеле.

ODGOVORITE
Name

Srećan

19.04.2019 12:52

Srećan praznik Jevrejima !! isti smo mučenici... slavimo u zdravlju i veselju..

Name

pravda

19.04.2019 09:40

Srecan praznik svim sirom svijeta pripadnicima jevrejske veroispovedi i da sretno provedu praznik sa svojom porodicom i prijateljima

ODGOVORITE