ЕЛ: Драма у Истанбулу, Жалгирис херојски до 1:1!

Гудурић трагичар – Жалгирис изненадио Фенербахче у Истанбулу! Кошаркаши Фенербахчеа поражени су пред домаћом публиком од Жалгириса са 82:80, у другом мечу четвртфинала Евролиге.  Фенербахче у четвртој четвртини надокнадио "минус 15", али су кош Улановаса и преступ Гудурића пресудили у корист гостију.  Жоц је љут као паприка: Гудурић трагичар, Датоме помиловао Вестермана, Жалгирис дао 39 поена више и матирао Фенер! Велико изненађење у Истанбулу!

Кошарка 18.04.2019 | 22:10
ЕЛ: Драма у Истанбулу, Жалгирис херојски до 1:1!
Изабраници Шарунаса Јасикевичуса успели су да направе брејк и изједначе у серији на 1-1.

Екипа из Каунаса била је бољи противник током свих 40 минута и на крају је заслужено дошла до победе. Иако су имали предност и од 17 поена, Фенер је успео да се врати и у последњем минуту изједначи преко Датомеа (80:80).

После тајм-аута Јасикевичуса Жалгирис је успео да поентира на истеку напада и на 20 секунди до краја на семафору било је 80:82. Обрадовић није затражио тајм-аут, Слукас се одлучио за пâс за Гудурића, који је био у ћошку.

Лопта је дошла до њега, али је српски кошаркаш после финте газио линију и тако изгубио лопту. Фенер је брзо направио фаул, Вестерман је промашио оба бацања, а Датоме за четири секунде није успео да погоди тројку.

Генерално Гудурић је одиграо веома добар меч, био је један од најзаслужнијих што је клуб из Истанбула "истопио" велику предност Жалгириса, а меч је завршио са 11 поена, скоком и асистенцијом.

Никола Калинић није имао своје вече, имао је свега индекс од два поена, а учинак од четири поена, три скока, две асистенције, две украдене и три изгубљене лопте. Најефикаснији код Фенера био је Датоме са 17, док је Слукас постигао 15.

У победничком саставу Едгарас Улановас имао је 20 поена и седам скокова, Нејт Волтерс је постигао 14, док је Брендон Дејвис постигао 13 поена.

Трећи и четврти мечеви играју се у Каунасу наредног уторка и четвртка.

Порука Жељка Обрадовића, да 33 поена разлике у првој утакмици није гаранција победе и у другом мечу Топ 8 фазе Евролиге, ипак није стигла до играча Фенербахчеа.

Жалгирис је одиграо много боље него у уторак, већ на полувремену је имао већи учинак у нападу него за цео први меч и заслужено је изједначио на 1:1 у четвртфиналној плеј-оф серији.

Фенербахче - Жалгирис 80:82 (21:20, 18:26, 19:27, 22:9)!

Трећа и четврта утакмица играће се у Каунасу 23. и 25. априла. Ко оствари две победе пласираће се на Фајнал фор, али ако и тамо буде 1:1, онда ће Фенер 1. маја бити домаћин "мајсторице".

Изабраници Шарунаса Јасикевичијуса су 48 сати после заиста слабе партије на отварању четвртфинала успели да прекину низ Фенербахчеа од 18 евролигашких победа на домаћем паркету.

Ово је и први пораз жуто-плавих код куће када су у питању плеј-оф мечеви елитног континенталног такмичења, откако је Обрадовић на њиховој клупи, што значи од сезоне 2013/14. До вечерас су у том делу такмичења имали скор 8-0.

Басконија је шокирала Москву и чинило се да је кошаркашки свет добио дневну дозу драме, али неуспех ЦСКА изгубио је на атрактивности после сензационалног пораза Фенербахчеа усред Истанбула. Само два дана након што је постигао свега 43 поена у првом четвртфиналном мечу, Жалгирис је затрпао кош Фенербахчеа и предвођен Едгарасом Улановасом успео да у Литванију однесе победу на страни – 82:80.

Улановас је дакле са 20 поена био јунак утакмице, а улогу трагичара понео је Марко Гудурић, иако је он са осам кошевима у уводним минутима најбоље ушао у меч. До краја међутим само још три – и то у последњој четвртини – али у одлучујућем нападу грешка која је Фенеру одузела победу. Фенербахче је наиме после неколико ужасно организованих напада гостију добио шансу да се врати из мртвих (водио је Жалгрис и са +17), лопта је при заостатку од само два поена (80:82) отишла у ћошак на Гудурића, он је себи финтом створио простор за шут, али је приде померио ногу, стопалом нагазио аут линију и 4,3 секунда пре краја турски великан је поражен.

Добро, добио је после још једну шансу, пошто је Лео Вестерман промашио оба бацања, али Луиђи Датоменије успео да за 3,8 секунди истрчи контру и изгради себи добру позицију за шут. Из пуног трка са девет метара, једва да је та последња лопта докачила обруч.

Датомеу се додуше ништа не може замерити, он је са 17 поена и девет скокова био најбољи у пораженом тиму и дуго је уз Костаса Слукаса био једини који је одржавао Фенер у животу. Слукас је меч завршио са 15 поена и шест асистенција, Јан Весели се распуцао тек пред крај меча и добацио до 12 кошева, рекосмоГудурић је стао на 11. Никола Калинић није имао своје вече. Након што је био најбољи у првом мечу, вечерас је убацио само четири поена, сва четири са пенала, приде изгубио једну веома важну лопту кад је Фенер био у налету, минут и 15 секунди пре краја је погодио само један од два пенала.

Улановас је рекосмо предводио Жалгирис са 20 поена и седам скокова, а одличан је био и некадашњи плеј Црвене звезде Нејт Волтерс са 14, мада се и он пред крај меча уморио. Брендон Дејвис је уписао 13 поена, Дион Томпсон – још један бивши Звездин играч – постигао је осам, Вестерман је додао шест.

Евролига, четвртфинале:

ЦСКА – Басконија 68:78 (1-1)
Фенербахче – Жалгирис 80:82 (1-1)

петак:

19.15 Ефес – Барселона (1-0)
21.15 Реал Мадрид – Панатинаикос (1-0)

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар