EL: Drama u Istanbulu, Žalgiris herojski do 1:1!

Gudurić tragičar – Žalgiris iznenadio Fenerbahče u Istanbulu! Košarkaši Fenerbahčea poraženi su pred domaćom publikom od Žalgirisa sa 82:80, u drugom meču četvrtfinala Evrolige.  Fenerbahče u četvrtoj četvrtini nadoknadio "minus 15", ali su koš Ulanovasa i prestup Gudurića presudili u korist gostiju.  Žoc je ljut kao paprika: Gudurić tragičar, Datome pomilovao Vestermana, Žalgiris dao 39 poena više i matirao Fener! Veliko iznenađenje u Istanbulu!

Košarka 18.04.2019 | 22:10
EL: Drama u Istanbulu, Žalgiris herojski do 1:1!
Izabranici Šarunasa Jasikevičusa uspeli su da naprave brejk i izjednače u seriji na 1-1.

Ekipa iz Kaunasa bila je bolji protivnik tokom svih 40 minuta i na kraju je zasluženo došla do pobede. Iako su imali prednost i od 17 poena, Fener je uspeo da se vrati i u poslednjem minutu izjednači preko Datomea (80:80).

Posle tajm-auta Jasikevičusa Žalgiris je uspeo da poentira na isteku napada i na 20 sekundi do kraja na semaforu bilo je 80:82. Obradović nije zatražio tajm-aut, Slukas se odlučio za pâs za Gudurića, koji je bio u ćošku.

Lopta je došla do njega, ali je srpski košarkaš posle finte gazio liniju i tako izgubio loptu. Fener je brzo napravio faul, Vesterman je promašio oba bacanja, a Datome za četiri sekunde nije uspeo da pogodi trojku.

Generalno Gudurić je odigrao veoma dobar meč, bio je jedan od najzaslužnijih što je klub iz Istanbula "istopio" veliku prednost Žalgirisa, a meč je završio sa 11 poena, skokom i asistencijom.

Nikola Kalinić nije imao svoje veče, imao je svega indeks od dva poena, a učinak od četiri poena, tri skoka, dve asistencije, dve ukradene i tri izgubljene lopte. Najefikasniji kod Fenera bio je Datome sa 17, dok je Slukas postigao 15.

U pobedničkom sastavu Edgaras Ulanovas imao je 20 poena i sedam skokova, Nejt Volters je postigao 14, dok je Brendon Dejvis postigao 13 poena.

Treći i četvrti mečevi igraju se u Kaunasu narednog utorka i četvrtka.

Poruka Željka Obradovića, da 33 poena razlike u prvoj utakmici nije garancija pobede i u drugom meču Top 8 faze Evrolige, ipak nije stigla do igrača Fenerbahčea.

Žalgiris je odigrao mnogo bolje nego u utorak, već na poluvremenu je imao veći učinak u napadu nego za ceo prvi meč i zasluženo je izjednačio na 1:1 u četvrtfinalnoj plej-of seriji.

Fenerbahče - Žalgiris 80:82 (21:20, 18:26, 19:27, 22:9)!

Treća i četvrta utakmica igraće se u Kaunasu 23. i 25. aprila. Ko ostvari dve pobede plasiraće se na Fajnal for, ali ako i tamo bude 1:1, onda će Fener 1. maja biti domaćin "majstorice".

Izabranici Šarunasa Jasikevičijusa su 48 sati posle zaista slabe partije na otvaranju četvrtfinala uspeli da prekinu niz Fenerbahčea od 18 evroligaških pobeda na domaćem parketu.

Ovo je i prvi poraz žuto-plavih kod kuće kada su u pitanju plej-of mečevi elitnog kontinentalnog takmičenja, otkako je Obradović na njihovoj klupi, što znači od sezone 2013/14. Do večeras su u tom delu takmičenja imali skor 8-0.

Baskonija je šokirala Moskvu i činilo se da je košarkaški svet dobio dnevnu dozu drame, ali neuspeh CSKA izgubio je na atraktivnosti posle senzacionalnog poraza Fenerbahčea usred Istanbula. Samo dva dana nakon što je postigao svega 43 poena u prvom četvrtfinalnom meču, Žalgiris je zatrpao koš Fenerbahčea i predvođen Edgarasom Ulanovasom uspeo da u Litvaniju odnese pobedu na strani – 82:80.

Ulanovas je dakle sa 20 poena bio junak utakmice, a ulogu tragičara poneo je Marko Gudurić, iako je on sa osam koševima u uvodnim minutima najbolje ušao u meč. Do kraja međutim samo još tri – i to u poslednjoj četvrtini – ali u odlučujućem napadu greška koja je Feneru oduzela pobedu. Fenerbahče je naime posle nekoliko užasno organizovanih napada gostiju dobio šansu da se vrati iz mrtvih (vodio je Žalgris i sa +17), lopta je pri zaostatku od samo dva poena (80:82) otišla u ćošak na Gudurića, on je sebi fintom stvorio prostor za šut, ali je pride pomerio nogu, stopalom nagazio aut liniju i 4,3 sekunda pre kraja turski velikan je poražen.

Dobro, dobio je posle još jednu šansu, pošto je Leo Vesterman promašio oba bacanja, ali Luiđi Datomenije uspeo da za 3,8 sekundi istrči kontru i izgradi sebi dobru poziciju za šut. Iz punog trka sa devet metara, jedva da je ta poslednja lopta dokačila obruč.

Datomeu se doduše ništa ne može zameriti, on je sa 17 poena i devet skokova bio najbolji u poraženom timu i dugo je uz Kostasa Slukasa bio jedini koji je održavao Fener u životu. Slukas je meč završio sa 15 poena i šest asistencija, Jan Veseli se raspucao tek pred kraj meča i dobacio do 12 koševa, rekosmoGudurić je stao na 11. Nikola Kalinić nije imao svoje veče. Nakon što je bio najbolji u prvom meču, večeras je ubacio samo četiri poena, sva četiri sa penala, pride izgubio jednu veoma važnu loptu kad je Fener bio u naletu, minut i 15 sekundi pre kraja je pogodio samo jedan od dva penala.

Ulanovas je rekosmo predvodio Žalgiris sa 20 poena i sedam skokova, a odličan je bio i nekadašnji plej Crvene zvezde Nejt Volters sa 14, mada se i on pred kraj meča umorio. Brendon Dejvis je upisao 13 poena, Dion Tompson – još jedan bivši Zvezdin igrač – postigao je osam, Vesterman je dodao šest.

Evroliga, četvrtfinale:

CSKA – Baskonija 68:78 (1-1)
Fenerbahče – Žalgiris 80:82 (1-1)

petak:

19.15 Efes – Barselona (1-0)
21.15 Real Madrid – Panatinaikos (1-0)

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar