ЕЛ: ЦСКА на кољенима, брејк Басконије у Москви!

Кошаркаши Басконије победили су на гостовању ЦСКА са 78:68, у другом мечу четвртфинала Евролиге.  После 14 година: Брејк Басконије у Москви, ЦСКА виси за Фајнал-фор! Поарије и Хилијард пробудили наду да ће домаћин предстојећег Фајнал фора ипак гледати омиљени тим у борби за евролигашки пехар.  "Брејк" Басконије у Москви! Шпански тим у другој четвртфиналној утакмици надиграо ЦСКА и стекао предност пред мечеве на свом терену.

Кошарка 18.04.2019 | 21:10
ЕЛ: ЦСКА на кољенима, брејк Басконије у Москви!
Изабраници Велимира Перасовића направили су брејк у Москви и изједначили су у серији на 1-1. Наредна два меча играју се у Виторији и домаћи састав имаће прилику да обезбеди пласман на Фајнал фор.

Басконија је одиграла сјајне три четвртине, водила је са 66:52, али је у последњој деоници стала у нападу и ЦСКА је успео да унесе драму.

Ипак, то није било довољно да дођу до преокрета. Херој екипе из Баскије био је Дарун Хилард, који је постигао девет од укупно дванаест поена гостију у четвртој деоници.

Хилард је био и најефикаснији са 16 поена, Шилдс је постигао 15, Поире је забележио 14, док је Патрис Гарино меч завршио са 11.

У домаћем саставу Кори Хигинс имао је 15 поена, док су по 14 постигли Клајбурн и Родригес. Подбацио је Нандо де Коло, који је имао свега шест поена.

Трећи меч на програму је у Виторији 24. априла. Фајнал фор је на програму у мају и управо ће се играти на терену Басконије.

Имао је ЦСКА вођство од 2:0 и ништа после тога. Басконија је после тешког пораза у првом мечу у Москви узвратила Армејцима и брејком на страни себи обезбедила могућност да са две победе на домаћем терену избори учешће на Фајнал фору чији ће бити домаћин.

Заслуга пре свих Венсана Поаријеа и Даруна Хилијарда, који су у одлучујућим тренуцима засипали кош Московљана. Поарије одмах на почетку када су се гости из Шпаније резултатски и одлепили, а било је 30:18 после тројке Мета Џенинга већ на почетку друге четвртине,  а Дарун Хилијард кад се меч ломио, а ту пре свега мислимо на почетак последње квартала. Још пре тога је Басконија трећу деоницу завршила серијом 11:0 за вођство од 66:52, да би потом Хилијард са две тројке одржао госте у предности (72:58).

Није наравно ЦСКА тек тако одустао, Нандо Де Коло, Кори Хигинс и Карл Хајнс су примакли домаће на 65:72 нешто мање од четири минута пре краја, али су потом кренули да се испуцавају и то није изашло на добро. Минут и по без коша, па Марселињо Уертас једно бацање са пенала, затим офанзивни скок Поаријеа и асистенција за кога другог но Хилијарда и Басконија је опет на плус 10.

Тад већ ЦСКА покушава са очајничким шутевима, колико је само мало времена било потребно да такво расположење замени почетну ароганцију у Москви. После оних 94:68 у првом мечу помислили су Армејци да ће много лакше до завршног турнира у Виторији. Сад је питање хоће ли уопште тамо.

После 14 година, победа Басконије над ЦСКА у Москви!

Тим Велимира Перасовића гостовао је у главном граду Русије трећи пут у последње две недеље и коначно успео да после 40 минута игре буде у доминантном положају.

ЦСКА - Басконија 68:78 (18:27, 19:15, 15:24, 16:12), за изједначење на 1:1 у четвртфиналу плеј-офа Евролиге!

Басконија ће имати шансу да победама на домаћем паркету 24. и 26. априла елиминише фаворита и пласира се на Фајнал фор, који ће бити одржан управо у Виторији половином маја.

Они су и претходна два меча против ЦСКА почињали добро, водили, али нису успевали да приведу посао крају. У уторак су изгубили са чак 26 поена разлике (94:68), након што су крајем првог полувремена били у благој предности.

Овог пута су већ у првој четвртини неколико пута ишли на "плус девет", а у 13. минуту вођством од 20:34 истакли озбиљну претњу успаваном саставу Димитриса Итудиса.

ЦСКА се вратио у живот до полувремена, у 24. минуту је тројком Серхија Родригеза дошао само на "минус један" (45:46), али показало се да је то било и најозбиљније што су запретили.

Преломну серију од 11:0, уз тројке Вилдозе и Хилијарда, Басконија је направила у финишу треће четвртине и на "мали одмор" отишла са великих 52:66.

Страх од победе појавио се половином последње деонице, када су Московљани серијом 7:0 смањили на 65:72, али ове вечери били су заиста нерасположени за игру, па нису искористили неколико прилика да учине меч потпуно неизвесним.

Да би наставили низ учешћа на Фајнал фору, започет 2012. године, мораће да остваре бар један тријумф у Виторији, где их поред мотивисаног домаћина чека и "напаљена" публика, жељна да свој тим види на завршном турниру Евролиге.

ЦСКА: Хигинс 15 (3ас), Клајбурн 14 (6ск, 2ас, 3изг), Родригез 14 (3ас, 4изг), Курбанов 7 (4ск), Де Коло 6, Хајнс 4 (6ск, 2укр), Хантер 4, Питерс 2, Хекет 2, Боломбој, Воронцевич, Ухов.

БАСКОНИЈА: Хилијард 16 (тројке 3/5), Шилдс 15 (тројке 2/2), Поарије 14 (15ск, 4укр, 4изг), Гарино 11, Шенгелија 7 (5ск, 2ас), Вилдоза 7 (4ас), Фоигтман 4 (4ас, 2укр), Џенинг 3, Уертас 1 (6ас, 4изг), Џонс, Диоп.

Евролига, четвртфинале:

ЦСКА – Басконија 68:78 (1-1)

19.45 Фенербахче – Жалгирис

петак:

19.15 Ефес – Барселона (1-0)
21.15 Реал Мадрид – Панатинаикос (1-0)

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар