Ко уводи резервни састав полиције?

Бивши полицијски службеник, кога многи у власти оспоравају, Борислав Радовановић на свом блогу изнио је шокантне податке о разлозима увођења резервног састава полиције у Републици Српској, што је изазвало пажњу јавности.

Република Српска 18.04.2019 | 19:22
Ко уводи резервни састав полиције?
Текст, објављен на блогу преносимо у цијелости:

 хттпс://радовановицборислав.блогспот.цом/ 

Тајкунско-криминална групација, која одавно влада Републиком Српском, преко резервног састава полиције МУП РС ствара приватну војску! Прво су подмићивањем Милорада Додика на челу МУП-а позиционирали свог тајкунсог "брата" Драгана Лукача. Сад уложено намјеравају повратити тако што ће о трошку Републике Српске својим "војницима" обезбједити полицијска овлаштења, наоружање и униформе, па све до плата.

Просто запрепаштава чињеница да ама баш нико од политичких и институционалних субјеката Републике Српске од министра Драгана Лукача није затражио озбиљно образложење разлога увођења резервног састава полиције. Чисто да са позиције струке и егзактних показатеља објасни потребу и сврху увођења овог новог облика намета грађанима. Све то шта Лукач "смисли" зна се ко ће на крају платити.

Некакве паушалне оцјене како је то у интересу опште безбједности Републике Српске напросто су смијешне. Наши грађани већ сад плаћају вишеструко већи број полицајаца од стандарда прихваћених у развијеним земљама. Само, бројност и квалитет су различите категорије и ваља поставити питање: добијају ли грађани сигурност адекватну оних 120 милиона марака које на годишњем нивоу издвајају за МУП РС ?

Хајде да неке ствари разјаснимо кроз егзактне примјере. Свако је могао видјети да је 25. децембра прошле године ангажовано преко 200 полицајаца (углавном из структура јединица за подршку) за разбијање неких педесетак окупљених чланова "ПРАВДЕ ЗА ДАВИДА". За разбијање у буквалном смислу! У вријеме кад сам се ја бавио сличним пословима био је сличан омјер снага, четири напрема један, ал' на страни цивила. Је ли идеја активирања резервног састава да умјесто са четири сад са шест полицајаца савладавамо пасивни отпор једног цивила?

Кажу да је то због миграната. Стварно, колико хиљада миграната је МУП РС "похватао" ове године и предао Служби за послове са странцима БиХ. По сили закона ова служба све приведене мигранте идентификује и региструје, а шта у перспективи значи да ће из Европске уније бити депортовани у нашу земљу.

Полицијске агенције од Грчке до Аустрије су "будаласте" јер на све могуће начине избјегавају регистровање миграната, а само наш МУП се озбиљно припрема за тек долазећи талас - да са хиљада пређе на десетине хиљада регистровања оних које ће ЕУ нама вратити у гро обиму. Да такве "акције" организује Бакир Изетбеговић можда би и нашли неко оправдање, али да је то у интересу Републике Српске и Босне и Херцеговине могу повјеровати само тешки идиоти.

Хајде да, узгред, скинем и ту вјештачки продуковану фаму око миграната. Нека у МУП-у нађу моју службену информацију од прије 12/13 година. Тад сам указивао како само на простору Велике Кладуше у Хрватску кријумчаре групе од по чак 200 миграната. Ни данас у БиХ нису регистроване толико велике групе, а понављам - информација је из 2006. или 2007. године. До детаља сам објаснио како функционише међународни криминал у домену кријумчарења миграната према Хрватској.

Они који дуже прате моје текстове знају да сам прије пар година у више наврата указивао како ће мигранстка рута бити преусмјерена преко Босне и Херцеговине, па све до опасности од претварања наше земље у "сабирни центар". Знају и како сам дату проблематику објашњавао са позиције геополитичких и глобалистичких процеса. Са те позиције управо прижељкујем озбиљну стручну расправу о овом пребчлему - умјесто политикантских спинова.

Значи, Лукачови паушални наводи могу служити само као индикатори некаквих скривених намјера и планова. Зато зачуђује да ама баш нико не трага за стварним мотивима његових марифетлука. Нормално, "забрањени аналитичар" нема потребу за билокаквим трагањима кад напросто зна истину, а она је крајње поражавајућа.

У добро обавјештеним круговима није никаква тајна да је већ свима знана бањалучка тајкунска групација "масно" подмитила Милорада Додика да Лукачу продужи мандат. Стварно је дегутантно више објашњавати релације министарског двојца Тегелтија-Лукач са локалним тајкунима, а посебно са позиције континуиране бјесомучне пљачке добара Републике Српске. И Додик је повјеровао како су у питању само већ успостављене интересанџијске везе, но вријеме и догађаји показују тотално погрешне процјене перспективе. И то на његову штету.

Милорад Додик је очигледно изгубио везу са стварношћу, јер само тако се могло догодити да од добро му знаних тајкуна прима мито, а без свијести како они сваку "инвестицију" вишеструко надокнађују - и материјално и јачањем моћи. Може он причати о некаквом "Плану Б" и сличним глупостима каквима покушава прикрити да у Српској нема ама баш никаквог утицаја. Елем, вратимо се на тему постављањем рационалног питања: како ће тајкунска мафија своје интересе реализовати кроз резервни састав полиције?

Да би дошли до тог одговора морамо поставити претходно питање: ко ће одређивати критерије за ангажовање "резервних полицајаца" са идентичним овлаштењима каква имају полицијски службеници? Па управо онај за чије постављање су подмитили Додика! Материјална корист огледа се у томе што ће Лукач њихове "војнике" снабдјети службеним легитимацијама и овлаштењима, па ће тиме добити "стандардна полицијска обезбјеђења" за себе и своју имовину. Видјећете само како ће се "негдје изгубити" разграничење примјене овлаштења у вријеме кад резервисти јесу или нису у служби.

У даљем "тајкунски полицајци" добиће наоружање и униформе, а то ће имати код својих кућа кршећи прописе баш као што их годинама системски крши активни састав полиције (полицајци немају право оружје и опрему носити кући). На крају само гледајте какве манипулације ће услиједити око плаћања тих "полицајаца", а зна се да Лукач не штеди кад је буџет Републике Српске у питању. Ето кршењем постојећег закона повећава плате полицајцима, а да не говоримо о томе колико је тај постојећи закон усклађен са уставом и другим законима о радним односима. Дабогсачува!

Што се тиче јачања моћи и утицаја појединих тајкуна ваљда не треба објашњавати како резултира ситуација у којој криминалци имају своје легитимне полицијске снаге. Но, ту долазимо до ситуације неминовног "прочишћења". Како кажу: "Мала бара са превише крокодила"? Допадало се то неком или не, прихватао то или бјежао од стварности, управо преко резервног састава доћи ћемо до тешке дестабилизације, све до крвавих обрачуна око криминалног позиционирања и тала од безобзирне пљачке. И то прије истека текуће године!

Чак и без "тајкунске полиције" крајем текуће и почетком наредне године започеће обрачуни на плану одређивања ко је стварни владар Републике Српске. Људи, "бара" је премалена и готово пресушена, а "крокодила" се накотило. Слиједи "природна селекција", а зна се како то иде у криминалним структурама. Но, један сасвим други проблем треба да забрине грађане Републике Српске, па и комплетне државе.

Милорад Додик више нема моћ ни у властитом СНСД-у, а камоли у институцијама Српске. Знамо да је он, без обзира на начин прибављања средстава и све марифетлуке, у принципу настојао да плате и пензије стижу на вријеме. Е тога више нема! Данас "други господари" одређују приоритете у буџетској прерасподјели, а знамо ко ће први отрпити посљедице овог поремећаја. Показаће се све то као реалност прије истека ове године. Само гледајте.

Значи, јачање активног и резервног састава полиције Републике Српске стриктно је у функцији наметања воље и интереса једне пљачкашко-тајкунске групације, а народ под "законом пендрека" има само да трпи и ћути. Нормално, и да људи одавде бјеже главом без обзира много већом динамиком од ове за коју "стручњаци" кажу да је забрињавајућа. Ово досад је "мила мајка" спрам онога шта ће услиједити до краја мандата ове "власти".

Проблем је у ствари дводимензионалне природе. Са постојећим трендом одлива становништа, те односом наталитета и морталитета, убобзиривши економске трендове и "правни систем", до краја мандата ове "хинџубис власти" о будућности земље неће имати ко да расправља. А ти трендови само ће снажити и продуковати све теже посљедице. Истовремено, са оваквим обимом регистровања миграната, а шта ће резервни састав полиције додатно повећати, за три године из ЕУ вратиће нам на десетине хиљада оних који ће се питати: гдје нестадоше Славени?

Пише: Борислав Радовановић

(Ставови изнесени у тексту припадају аутору)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Правда БЛ

18.04.2019 17:28

Па ста предлазес а не само да критикујес

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: Правда БЛ

18.04.2019 18:05

Општенародни устанак или колективно исељење. Треће нема.

Name

Милојко

18.04.2019 18:09

само тотална катаклизма, метеор из свемира...

Name

Аа

18.04.2019 18:15

Он је предлагао прије десет година и заврсио је како је заврсио

Name

КУРКО

18.04.2019 19:48

КАО ПРИПАДНИК ВОЈСКЕ СРБСКЕ АНЕ ЛАЗНИ ПАТРИОТА МИСМО НА ВРЕЦА ЗА НАБИЈАЊЕ НАДАЈ БОЗЕ ДА МУСЛИМАНИ НАПАДНУ ДВА ДАНА НЕМА НАС ДОДИК И ЊЕГОВИ ЛОПОВИ ОТЈЕРАНО 30 ХИЉАДА НАЈ МАЊ И ТО ВОЈНО СПОСОБНИ ПОЛИЦАЈЦИ ВЕЦИНА СУ ФУКАРЕ И ЦУВАЈУ ЛОПОВЕ ЗА СЕНДВИЦ И СОК САМО НЕДАЈ БОЗЕ ДА СЕ ДЕСИ ОЛУЈА

Name

ЗОРА

18.04.2019 20:20

ПРЕДЛАЖЕ ОН ЦИЈЕЛО ВРИЈЕМЕ САМО НЕМОЖЕ САМ НИШТА СВИ ТРЕБАМО ККРЕНУТИ ДА КРИМИНАЛЦЕ С ТЈЕРАМО СА ТРОНА ГДЈЕ СУ СЕ САМИ ПОСТАВИЛИ

Name

Страховлада

18.04.2019 17:58

Да су разлози за уводјење резервног састава унутрасње природе а не спољњи непријатељ мозе се утврдити из Лукацевог саопстења у коме децидно наводи да не сматра полицију федерације као потенцијалног супарника као сто не образлазе конкретним акцијама према каналисању мигрантских токова. Опозиција која је декларативно била против поново је заказала. Били су неутрални и нису позвали народ на улицу и зато сносе пуну одговорност за наступајуце посљедице које це се огледати у егзодусу станивниства због додатне несигурности правне безбједносне економске и сваке друге. Срамота опозицијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7024

18.04.2019 18:38

Цовијек је објективно објаснио.Треба сила да дотуце и ово мало правих Хрисцана сто је овде остало.Комуњаре требају заврсити свој пир који су поцели у јесен 1944.

Name

ре

18.04.2019 18:13

Јели гром пуко у чело опозицији РС да гласа за приватну СНСД резервну полицију или приватну СНСД војску, да нас гладне и уморне због лошег живота још бичују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер X

18.04.2019 19:55

Каквог СНСДа?То ће бити полиција криминалаца!

Name

Мањаца

18.04.2019 18:16

Од ријеци до ријеци тацно. Први пут цитам овакви анализу и има смисла. Све је поједено, остаје да отимају једни од других. А лукац је психицки нестабилан криминалац и од њега се сваста мозе оцекивати. На крају це га странци елиминисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

18.04.2019 18:41

Друзе странци су њега и остале и довели да преко њега, Тегелтије и Додика елиминису Србе и Републику Српску, зиви били па видјели

Name

Симановиц

18.04.2019 18:33

Све ми то знамо Али је У Бањалуције страх велики,неких да изгубе 600.км плате ,а они са купљеним дипломама 1300км са топлим оброком. Зато се цека неко да нас спаси од нас самих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

18.04.2019 18:37

Прије мјесец дана мигранти окупирали парк у ширем центру Градишке, њих 50-ак, а полиције нигдје 2 сата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

18.04.2019 18:50

Могу мислити када сељадији дају овластења, има да се разбјези и ово мало урбаног свијета сто је остало. У Р.С, реално ,нема висе од 800 хиљада становника, то је као један осредњи град, цему толика Полиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Било некад

18.04.2019 19:50

Ево ја сам буквално побјегао прије цетири мјесеца, кад сам и ја увидјео да ту одавно нема ни З. Од зивота. Отисао сам са два кофера, а све сто сам стицао цитавог зивота, дао у бесцијење, само да одем, да тог зла висе моје оци не виде. Сад се осјецам као некада, кад се могло зивјети од плате, ниста луксуз, једноставно сам продисао, нисам мрзовољан, радим постено, постено ме плате, имам викенд слободан, мени доста. Дзаба ту и богатство кад нема ни Ц. Од цовјека, а један град цине људи.

Name

Еро

18.04.2019 18:53

Све је то за "Заститу Српства"...Како радили,тако им Бог помог'о!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стоп мигрантима

18.04.2019 19:16

Само једно рјешење има,апсолутно, по питању живот6а и смрти зауставити мигранте да удју у БиХ. Они немају куда осим преко Србије и лоповске Црне Горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 крајиска

18.04.2019 19:51

Талија дјола лукац мг минг каја кесиц тегелтија снсд додик трзница опет кесиц багра дезертера јос им стевандиц и црвене беретке фали специјалци из соколског дома без дана уцесца у рату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

19.04.2019 06:26

ОВИ ИДИОТИ ПОСЛАНИЦИ,ФОЛИРАНТИ,ГЛУПАЦИ,УНИШТИТЕЉИ КОЈИ СУ У СЛУЖБИ ЂАВОЛА УСВОЈИШЕ ТАЈ КРИМИНАЛНИ ПРЕДЛОГ О ФОРМИРАЊУ РЕЗЕРВНОГ ПОЛИЦИЈСКОГ САСТАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрма раван

19.04.2019 09:15

Свака цаст Бориславе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

19.04.2019 09:16

Свака цаст господину Радовановицу. Јос један фантистицан преглед десавања код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.04.2019 13:44

Ванредни избори! Ако Додик има .уда?!

ОДГОВОРИТЕ